Marko Luksen bekijkt toekomst loopbaan per jaar

0
188

Na enig beraad hakte Marko Luksen de knoop door. In de zomer nam hij de beslissing om er nog minimaal één seizoen aan vast te plakken bij Leerdam Sport’55. Een langdurige liesblessure tijdens het vorige voetbalseizoen deed hem daarover eerder nog twijfelen. ”Je baalt er zo van, dat je soms twijfelt of je er nog wel energie in wilt steken”, vertelt hij. ”Daarom bekijk ik het nu van jaar tot jaar. En ik hou ook in de gaten wanneer een goed moment is om mijn trainersloopbaan te starten.”

Ook dit seizoen moest Marko Luksen alweer enkele wedstrijden toekijken. ”Die oude liesblessure speelde weer op”, vertelt de voetballer die in het dagelijks leven actief als therapeut. Zijn praktijk voor oefentherapie Cesar runt hij tegenwoordig vanuit een ruimte van sportschool Puur Sport. De voormalig speler van onder meer LRC Leerdam en FC Lienden weet als geen ander dat hij blessuregevoelig is. ”Soms is er niet echt een directe link te vinden. Je ziet het ook bij sommige profs, die om de haverklap blessures oplopen. Je ontkomt er soms niet aan. Neem Arjen Robben. Hij had een periode in zijn loopbaan dat hij drie, vier, vijf blessures per seizoen had. Hij is dagelijks met zijn sport bezig en toch overkomt het hem. Je kunt het gewoon niet uitsluiten. Overigens heb ik wel het idee dat spelers die klein en explosief in hun bewegingen zijn, ook sneller geblesseerd zijn. Bewezen is dat niet, maar dat denk ik wel. Een oplossing kan dan zijn om je spel aan te passen, maar doe dat maar eens. Dat is vrijwel onmogelijk. Er zijn momenten dat ik dat mijzelf heb voorgenomen.

Zakelijker spelen, minder acties maken en de bal maar twee keer raken in plaats van tien keer. Uiteindelijk val je dan toch terug in je oude gedrag. Misschien moet ik het nog maar eens proberen.” En dus bekijkt Luksen het per jaar, afhankelijk van hoe zijn lichaam ervoor staat. Maar er is nog iets dat meespeelt in zijn afwegingen om zijn loopbaan als voetballer voort te zetten dan wel te beëindigen. ”Sinds vorig jaar heb ik mijn trainersdiploma UEFA B. Nu train ik de JO16 van Leerdam Sport’55 en combineer dat met zelf voetballen. Dat is een leuke combinatie, zeker omdat het training geven en zelf trainen op dezelfde avonden is. Zo ben ik ook nog weleens een avondje thuis en dat wordt ook wel gewaardeerd. Maar het liefst focus ik mij op één ding. Dus als zich op het trainersvlak een mooie kans voordoet, moet ik gaan nadenken over wat ik wil: blijven voetballen of het trainersvak in.”

Voorlopig voert het zelf voetballen dus nog de boventoon en daar heeft Luksen nog alle plezier in. Ondanks de moeizame competitiestart die Leerdam Sport’55 beleefde. Hij heeft er namelijk alle vertrouwen in dat de kansen zomaar weer kunnen keren. ”Op dit niveau heb je een team nodig waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan. Als het iets minder gaat, zie je dat het bij ons instort. Dan heb je een paar boerenpummels nodig die erin klappen en die hebben we helaas niet. Maar als je goede serie kunt neerzetten, wordt het team weer hechter en kan het zomaar weer de goede kant op gaan.”