Mark van der Heijden in andere rol verder

0
851
Teylingen Mark van der Heijden

Voor Mark van der Heijden zit het erop bij VV Teylingen. Als speler althans, want de 35-jarige Sassenheimer gaat zich samen met oud-ploeggenoot en vriend Mark van der Vlugt ontfermen over de selectie van de roodzwarte club.

Een groots en meespelend afscheid zat er voor de voormalig verdediger van Ter Leede niet in. Met Teylingen beleefde hij een moeizaam seizoen in de vierde klasse, illustratief was het dat de Sassenheimers zich pas twee wedstrijden voor het einde in veiligheid speelden. “Het was niet het seizoen waarop we hoopten”, blikt Van der Heijden terug op de afgelopen jaargang. “De kwaliteit die we hebben is er niet uitgekomen. We zijn uiteindelijk nog dicht bij een nacompetitieplaats gekomen, maar de zesde plaats is al met al teleurstellend.”

Hij zoekt de verklaring voor het tegenvallende jaar ook in het voorgaande seizoen waarin Teylingen het kampioenschap verspeelde. “Dat heeft zeker meegespeeld. Het is een forse klap geweest. We stonden, geloof ik, acht punten voor. Dat hakte erin, onbewust hebben we dat meegenomen naar het afgelopen seizoen.”

Het voetballeven van Van der Heijden bestond uit twee delen. Het eerste deel vond plaats in aan de roodgele kant op sportpark De Roodemolen. Hij speelde bij Ter Leede jarenlang in de verdediging. “Een mooie tijd waarin ik alles heb mogen meemaken. Met het spelen van mooie derby’s tegen FC Lisse en Quick Boys.”

Voetballen in wat toen nog de topklasse was kostte echter veel tijd en op zijn 26ste besloot Van der Heijden zijn leven anders in te richten. Voetballen ging hij in een vriendenelftal van Teylingen, toen toenmalig hoofdtrainer Martijn Lagendijk hem verleidde tot een comeback in het selectievoetbal. “Ik heb geen moment spijt gehad van mijn terugkeer. Ik heb nog een paar mooie seizoenen beleefd. Ik heb genoten van het voetbal, maar zeker ook van de topsfeer die er altijd hing en hangt bij Teylingen. Dat hij zou stoppen was al langer bekend aan de roodzwarte kant op sportpark De Roodemolen. “Het is mooi geweest. Ik merkte dat ik ouder werd en dat ik meer pijntjes kreeg. Het is tijd aan de jonge knapen om het over te nemen.”

Hij verdwijnt echter niet van het Teylingen-toneel. De club vroeg hem plaats te nemen in de technische commissie. “Ik heb Mark van der Vlugt benaderd of hij het zag zitten om het samen te doen. Het is een niet te onderschatten klus. Je bepaalt voor een groot deel de koers die we op technisch gebied gaan volgen.”

‘Aanstaand jubileum stimuleert enorm’

Van der Heijden wordt samen met Mark van der Vlugt verantwoordelijk voor het eerste, tweede en het onder negentien-elftal. “Doorstroming vanuit de jeugd wordt een belangrijk aandachtspunt”, zegt Van der Vlugt, die een jaar geleden al zijn schoenen aan de wilgen hing, maar Teylingen altijd op de voet is blijven volgen.

“Teylingen heeft een duidelijk visie waarbij er geen spelers worden betaald”, zegt Van der Vlugt. “Voor versterkingen zoeken we het in spelers die een Teylingen-band hebben of die in de regio wonen. Wij koppelen prestatie altijd aan een stuk gezelligheid. Wij zijn geen grote club en daarom is het belangrijk om iedere speler aandacht te geven. De jeugd speelt een belangrijke rol. De onder 19 is de kweekvijver voor ons eerste en tweede. Bij ons zullen ze de kans krijgen zoals dat dit seizoen ook met Jay Berk is gebeurd.”

Van der Vlugt zet met Van der Heijden en hoofdtrainer Rob Jonkman in op een beter seizoen dan dit jaar. “Het aanstaande jubileum – de club viert het honderdjarig bestaan – stimuleert enorm.”

Klik op RKVV Teylingen voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKVV Teylingen voor meer informatie over de club.