Marijn Nagtzaam één van de initiatiefnemers van de Voetbalspeeltuin bij De Jonge Spartaan

0
172
5_Spartaan_Kleutervoetbal

Hij kwam binnen als voetballer, werd later verzorger, zit sinds een aantal jaar in het bestuur en is nu initiatiefnemer van de zogeheten Voetbalspeeltuin. Spelletjes spelen voor kinderen tot vijf jaar. Dat is wat Marijn Nagtzaam en zijn collega’s sinds vorig seizoen bij De Jonge Spartaan vol enthousiasme doen.

En dat idee pikte hij gewoon op, tijdens een verjaardag in Brabant. “Ik ben toen meteen enthousiast geraakt, ook van de foto’s en filmpjes die ik toegezonden kreeg.” Met Internos als inspirerend voorbeeld. “Vervolgens zijn we met een aantal mensen in gesprek geraakt.” Voor de 67-jarige Nagtzaam was het vanaf dat moment dan ook duidelijk: “We moesten kijken of het ook op onze club kon. Als een soort voorloper op het Kaboutervoetbal. De Jonge Spartaan is een grote vereniging, daar moeten mensen van alle leeftijden terecht kunnen.”

Toeschouwers

Want wat is die Voetbalspeeltuin nou precies? Hij legt het graag even uit. “Kinderen komen naar ons, zoals ze ook naar een gewone speeltuin gaan. Dat vrijblijvende karakter, is kenmerkend. Het is voor jongens en meisjes van tweeënhalf tot vijf jaar. Maar zijn ze jonger? Laat maar komen! Iedereen is in principe welkom.” Want, zo vertelt Nagtzaam. “Ze zijn ook geen lid van de club. Je moet het zien als een soort promotie. Op zaterdagmorgen, lekker spelen, de ouders en opa en oma gezellig mee.” Precies wat het is. “We zetten per ’training’ acht spelletjes uit. Sommigen hebben met voetbal te maken, maar niet allemaal.” Zoals? “Kruiwagentjes met spulletjes heen en weer brengen door een slalom, wapperen met een groot doek of gewoon schoppen tegen een bal. Heel eenvoudige dingen, wel steeds variërend.” Eén ding is Nagtzaam in die maanden vooral opgevallen: “Ze spelen vaak echt nog alleen. Wel naast, maar nog niet altijd met elkaar.” De trainingen zijn dan ook allesbehalve op voetbal gericht. “Achter elkaar aan rennen, papa en mama erbij betrekken. Dat is echt de bedoeling. Die mogen gewoon lekker mee het veld op.” Bewust hebben ze bij De Jonge Spartaan dan ook gekozen voor de hoek van het kunstgrasveld, gelegen tegen de kantine. “Daar komen de meeste mensen én hebben we dus ook de meeste toeschouwers. Wat zijn die nou aan het doen? Vragen veel voorbijgangers zich dan af.”

Spelenderwijs

Want het is meer, dan zomaar sportief bezig zijn, vertelt Nagtzaam. “Ouders hebben contact met elkaar. Het is ook een gezellig en sociaal gebeuren.” En met de verkoop van speciale ‘Voetbalspeeltuin truien’, loopt het eigenlijk al aardig uit de hand. “Toen we begonnen, hoopte ik op acht tot tien kinderen. Dat zou leuk zijn, dacht ik. In een week tijd, hadden we er meer dan twintig.” En het aantal deelnemertjes lijkt, gezien het aantal aanmeldingen, voorlopig te blijven groeien. “Met vier begeleiders, lukt dat wat dat betreft nog prima. Dat zijn vaak spelers of speelsters van onze eigen teams. Jonge mensen met een onderwijsachtergrond, of leden die het gewoon leuk vinden om te doen.” Samen begeleiden ze de spelletjes. En dat zorgt, logischerwijs, voor een hoop lachende gezichten. Zowel bij de kinderen, als bij de ouders. “We krijgen heel veel positieve reacties, meer dan ik had verwacht.” Ook van zijn eigen kleindochter Roé, lacht Nagtzaam. “Ze ging een keer mee, maar was teleurgesteld dat er geen glijbaan was. Die heb je bij een echte speeltuin natuurlijk wel.” Geen glijbaan dus, toch zijn er meer dan genoeg andere dingen te doen. “Er is een uur voor gepland, na drie kwartier zijn ze helemaal moe. Dan sluiten we af met wat drinken, fruit of een snoepje.” Een mooie ontwikkeling, vindt de inwoner van Dirksland. “De eerste keer, moesten sommigen echt nog een drempel over. Durfden ze niet alleen dat kunstgras op. Nu hebben ze daar geen last meer van. Het is ook een stukje angst overwinnen en spelenderwijs leren. Op die manier zorgen we met de Voetbalspeeltuin niet alleen voor een vloeiende overgang richting de Kabouters, maar krijgen we vooral kinderen aan het bewegen. Met heel veel plezier en zonder druk!”

Klik op De Jonge Spartaan voor de laatste artikelen over de club.
Klik op De Jonge Spartaan voor meer informatie over de club.