Luc Francissen streeft naar meer clean sheets bij Z.V.V. Pelikaan

0
355
ZVV Pelikaan-Luc Francissen

Keeper Luc Francissen is 22 jaar oud en belandde twee jaar terug op de bank bij Oranje Wit. Hij kwam vervolgens in contact met Z.V.V. Pelikaan trainer Björn Vlasblom, die hij kende van Oranje Wit 2. Björn overtuigde Luc om een overstap te maken naar Pelikaan. Hierom komt de keeper momenteel uit voor Pelikaan, waar hij het goed naar zijn zin heeft.

Even voorstellen
Luc Francissen begon op zijn zevende bij VV Dubbeldam als veld speler. “Voetballen is niet mijn specialiteit, maar we hadden al een keeper in ons team. Ondanks dat wilde ik graag eens proberen om te keepen. Dit ging vrij goed, waarna er werd besloten dat ik de ene week mocht keepen en de andere week voetballen. Dit beviel heel goed en het jaar erna ben ik het hele seizoen gaan keepen.”

In de E-junioren stapte Luc over naar Oranje Wit. Hier maakte hij op zijn achttiende zijn debuut in het eerste elftal. Het jaar erna keepte hij alles alleen kwam het seizoen voortijdig ten einde door het coronavirus. “De twee seizoenen erna belandde ik helaas op de bank, waardoor ik afgelopen zomer besloot om naar Pelikaan te verkassen. Ik kende de trainer Björn Vlasblom van zijn tijd bij het tweede bij Oranje Wit en hij wist mij te overtuigen om deze stap te zetten.”

Francissen omschrijft zichzelf als een goed meevoetballende keeper die daarnaast goed is op de lijn. “Ik probeer met zowel links als rechts mee te voetballen. Ook mijn coaching heb ik de laatste jaren ontwikkeld. Wel ben ik nog best jong en kan ik nog stappen zetten en ik weet goed wat mijn ontwikkelpunten zijn.

Huidig seizoen
Het seizoen begon onwennig voor Francissen, omdat hij terecht kwam in een nieuwe omgeving. Al werd hij goed opgenomen in de groep door zijn teamgenoten. “We begonnen het seizoen niet goed. We verspeelde te veel punten en dat merkte ik ook aan mijn eigen spel. Door een persoonlijke fout tegen Binnenmaas kreeg ik een rode kaart en was ik geschorst voor de Zwijndrechtse derby tegen VVGZ. Dit was wel erg balen. Na de 0-1 overwinning bij Spirit begon onze reeks van zeven overwinningen op een rij en vervolgens tweemaal een gelijkspel. Ook ik kwam steeds beter in mijn ritme, wat zorgde voor een goed gevoel en vertrouwen.”
Momenteel staat het elftal op de zesde plek en ze willen proberen in de laatste paar wedstrijden de aansluiting op de top te behouden. Verder hoopt Francissen op persoonlijk vlak dat hij steeds belangrijker kan worden. Ook wil hij graag nog een aantal clean sheets houden. “Momenteel heb ik namelijk vijf clean sheets, maar dat vind ik nog te weinig.”

Ambitites
Bij Pelikaan hoopt Luc vooral veel plezier te houden aan het keepen en zichzelf goed te ontwikkelen. Hij wil veel minuten maken om zichzelf zo verder te ontwikkelen tot een completere keeper. Hierbij heeft hij een aantal keepers die hij als voorbeeld ziet. “Ik vind de stijl van Neuer en Ter Stegen erg mooi en ook op meevoetballend gebied zijn ze erg goed. Daarnaast hebben Ederson, Ramsdale en Courtois katachtige reflexen, maar er zijn nog wel meer goede keepers die allemaal wel iets hebben. Daarom kijk ik niet perse naar één iemand.”
Verder wil hij graag nog eens een stapje zetten naar een hoger niveau. Met betrekking tot het team vindt Luc dat Pelikaan bovenin mee hoort te draaien en hoopt hij nog eens met ze uit te komen in de eerste klasse.

Zijn keepers gek?
Een stelling die vaak gesteld wordt over keepers is dat ze gek zijn. Hierom vroegen we aan Luc wat hij hiervan vindt en hij zei hier het volgende over: “Dat keepers gek zijn daar zit wel wat in haha! Keepers zijn natuurlijk eenlingen die in een ander tenue spelen en de bal in de handen mogen pakken. Daarnaast moet je ook wel een beetje gek zijn om jezelf voor een bal te gooien en telkens op de grond te vallen.

Klik op Z.V.V. Pelikaan voor meer artikelen over de club.
Klik op Z.V.V. Pelikaan voor meer informatie over de club.