Jules Philippart: ‘Ben als trainer van JEKA veel zenuwachtiger dan als speler’

0
200

JEKA speelt een zeer prominente rol in het leven van Jules Philippart (24). Als fanatiek coach hoopt hij de talenten van de JO121 op te leiden voor het team waar hij zelf met veel plezier in speelt: het eerste elftal van de club. Maar liefst vier dagen in de week is hij in touw voor de Bredase grootmacht.

Met zijn voetbalschoenen in zijn hand huppelt Jules Philippart rond in de kleedkamerhal van JEKA. Het fraaie trainingspak van de club heeft hij al aan, zodat de Bredanaar na het gesprek met Het VoetbalJournaal direct naar het veld kan gaan waar zijn talenten straks trainen. “Elke dinsdag en donderdag train ik de jongens van de J012-1 van 18:45 tot 20:15 uur en daarna mag ik zelf aan de bak met het eerste”, legt hij uit. “Op zaterdagochtend coach ik mijn team en op zondagmiddag spelen we uiteraard met 1”, zo vertelt hij verder over zijn JEKA-week. “Vorig seizoen gaf ik training op maandag en woensdag en toen was ik dus zes dagen in de week bij de club. Leuk hoor, maar dat was wel een beetje te veel van het goede. Dit is beter te combineren”, grinnikt hij.

Op een rustig tempo komt een vriendelijke tiener de kantine van JEKA binnenwandelen. Het ziet er op deze dinsdagavond nog niet naar uit dat de nuchtere Rutger Schalks over een uurtje vol aan de bak moet op de training van JEKA 1, maar niets is minder waar.

“De trainingen zijn vrij pittig hoor”, benadrukt hij. “We doen veel conditiewerk, je kunt bij ons niet zomaar verslappen. In de voorbereiding had ik als eerstejaars senior moeite om aan te haken, maar inmiddels gaat het volgens mij wel aardig”, aldus Schalks.

Philippart is een gedreven coach, die enorm geniet van de trainingen met zijn pupillen die hij door en door kent. De Bredanaar had eerst de jongens eerst onder zijn hoede als JO9-team, daarna als JO10-team en nu als JEKA J012-1. Het team speelt op een behoorlijk niveau. “Dit zijn namelijk de beste jongens die de club heeft in de leeftijdscategorie van 11 en 10 jaar oud”, legt Philippart uit. “Uit een groep van zo’n 40 jongens mocht ik de beste spelers selecteren en met deze kleine mannen proberen we als team maximaal te presteren. De jongens komen uit in een zeer sterke competitie en zijn serieus met het voetbal bezig. Ik vind het coachen echt geweldig en ben heel fanatiek. Ik ben als trainer vaak veel zenuwachtiger voor een duel dan als speler.”

Als verdedigende middenvelder is Philippart een belangrijke pion

In het eerste elftal van trainer Bas Liebregts, dat dit seizoen uitkomt in de tweede klasse. Philippart doorliep alle jeugdteams van JEKA en na uitstapjes in de jeugd bij NAC en in Amerika bij de Texas Dutch Lions belandde hij op het oude nest al snel in het eerste team.

Door een flinke knieblessure raakte Philippart maar liefst drie jaar lang geen bal aan. Inmiddels is hij weer bezig aan zijn tweede seizoen in het eerste van JEKA sinds zijn herstel. “Mijn oude vorm heb ik nog niet terug, maar ik ben op de goede weg”, aldus de middenvelder. “Ik geniet enorm van de wedstrijden en trainingen.” Over trainingen gesproken: het is tijd om naar buiten te gaan, waar de talentjes van de JO12-1 al begonnen zijn met een positiespelletje. De lange trainingsavond van Philippart kan beginnen.