Jubileumboek 100 jaar EBOH is verzameling unieke verhalen

EBOH bestaat 100 jaar. De officiële datum is 27 november 2021. Bij het bereiken van een dergelijke mijlpaal hoort natuurlijk een jubileumboek. Naast voorzitter Hans Schoon kreeg ook wethouder Marco Stam, voormalig speler van EBOH, een eerste exemplaar uitgereikt.

SlagerijGelderblom_251966_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

DORDRECHT – Ruim twee jaar geleden kwam clubman Ad Holster bij Henk van der Laan met het verzoek om 100 jaar EBOH te beschrijven en van daaruit een boek samen te stellen. ,,Ik wilde dat doen, maar wij moesten daarover even filosoferen hoe wij een dergelijk boek zouden gaan samenstellen. Ik voelde niets voor het chronologisch opschrijven van de clubgeschiedenis. Wij hebben gekozen voor veel meer variatie; interviews en verhalen die de mensen kunnen boeien. Daarbij kwam het jeugd- en damesvoetbal, maar ook het G-team, aan bod.”

Van der Laan vond dat als het boek klaar was, het gelezen moest worden als een spannend jongensboek. ,,Daar zijn wij naar mijn mening in geslaagd”, aldus Van der Laan, door de club benoemd als voorzitter van de jubileumboekcommissie. Bart Schotting heeft de interviews met ex-EBOH’ers Juul Ellerman (oud-prof van Sparta en PSV) en voormalig international Shirley Smith verzorgd. ,,Peter de Roo, oud-speler van DFC, leverde een bijdrage over de periode in het betaalde voetbal. Hij kon als geen ander de rivaliteit tussen EBOH en DFC beschrijven”, stelt Van der Laan.

XtraParts_251875_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

Hulp

Het fotoarchief van EBOH is gelukkig in opdracht van de gemeente Dordrecht gedigitaliseerd door het Regionaal Beeldarchief. Van der Laan: ,,Daar hebben wij gebruik van mogen maken. Door bemiddeling van voormalig DFC-voorzitter Jan van der Straaten hebben wij daarbij ook veel hulp gehad van Arie Heijstek, de toparchivaris van DFC en de Dordtse voetbalwereld.” Veel steun kreeg de redactie eveneens van Jan van Pelt, schrijver en historicus, die lang redactielid is geweest van het vroegere clubblad. ,,Lex Holster is de graficus en is ook belangrijk geweest bij de totstandkoming van het jubileumboek. Hij zit al heel zijn leven in de drukkerijwereld.” Uiteraard is er gebruikgemaakt van vorige jubileumboeken, die bij het 50- en 75-jarig jubileum zijn verschenen. Dat leverde ook veel informatie op. Vanaf een bepaald moment zijn de gebeurtenissen binnen de club minder goed beschreven. ,,Wij zijn daarom in de jaarverslagen van de algemene ledenvergadering gedoken. Daar hebben wij ons eigen sausje overheen gegoten.”

Deadline

,,Uiteindelijk werkten wij met een redactie van zeven mensen”, licht Van der Laan toe. ,,Maar door corona werd de communicatie lastiger. Ik was voor mijn werk gewend op de computer via ‘teams’ te communiceren. Bij een aantal van ons lukte dat niet, maar toch hebben wij de deadline van 19 oktober gehaald. Tot slot kwam de drukker in de problemen. Hij kon op de dag voor de uitreiking slechts tien exemplaren aanleveren. De rest van in totaal 400 exemplaren kwam pas 9 december. Ons geluk was dat de feestavond door corona niet door kon gaan.” Zoals altijd bij het verschijnen van bijzondere jubileumboeken komen er bestellingen uit het hele land. ,,Wij hebben zelfs een boek opgestuurd naar Engeland. Waarschijnlijk een voormalig lid die naar Engeland is verhuisd. Hij had op de website gezien dat wij aan het boek werkten”, vertelt Van der Laan.

Terugkijkend vindt Van der Laan zelf het artikel over de periode in het betaalde voetbal zeer interessant. Ook het idee van Evelien Noordermeer om vier generaties over hun periode uit hun jeugdopleiding bij EBOH te laten vertellen, heeft leuke verhalen opgeleverd.

Vrijwel iedereen vindt het pinksterkamp van EBOH een hoogtepunt. Jeugdgroepen gingen naar een jeugdkamp in Brabant, naar Camping De Wildert bij Bosschenhoofd. Later werden er kampen georganiseerd in Oosterhout en Zeist. Hoogtepunt was altijd het dierengeluidenspel in de nacht. Kinderen moesten op basis van geluiden, in het donker begeleiders zoeken die onder andere een koe of een schaap nabootsten. Op de vraag van wie zij in hun opleiding het meest hebben geleerd komen namen van trainers als Dirk Bijl, Jan van der Straaten en Tom ’t Hart naar voren.

De bekende auteur Ronald Giphart heeft ooit ook bij EBOH gevoetbald. ,,In overleg met hem mochten wij zijn verhaal wat hij ooit over zijn periode bij EBOH heeft gepubliceerd, integraal afdrukken. Ook dat noem ik een hoogtepunt”, besluit Henk van der Laan.

Bestellen van het boek kan nog altijd via de link eboh.nl/jubileumboek. De prijs is € 24,95

Vijfde generatie binnen familie Fok nu aan zet bij EBOH

EBOH bestond op 27 november 2021 honderd jaar. De familienaam Fok loopt als een rode draad door de vereniging. Al vijf generaties lang maakt de naam onmiskenbaar deel uit van de vereniging. Het begon met Gerrit Fok, daarna volgden Ries Fok sr., Ries Fok jr., Gert Fok, Jordi, Gijs en Floor Fok.

DORDRECHT – Gerrit Fok, schoenmaker van beroep, was al in de beginjaren van EBOH voorzitter van de supportersvereniging. Op de Zuidendijk was hij de man die bij de wedstrijden de toegangskaarten controleerde. Gerrit was ook verantwoordelijk voor het materiaal. Hij was de man die de noppen onder de voetbalschoenen spijkerde. Op 4 mei 1928 wordt Ries Fok sr. geboren. Na de oorlog debuteert hij op zijn achttiende in het eerste elftal van EBOH. Hij haalde het Nederlands amateurelftal. In 1961 wordt Ries Fok sr. voorzitter van EBOH. Hij is de jongste voetbalvoorzitter van Nederland. Hij wordt in 1989 benoemd tot erevoorzitter. In 1969 en 1972 worden Ries en Gert Fok geboren, zoons van Ries Fok sr. en Hannie Fok. Gert Fok wordt een betrouwbare rechtsback, maar moet na een beenbreuk zijn voetballoopbaan beëindigen. Ries Fok jr. bleek binnen de familie het meeste talent te hebben. Hij wordt prof bij Dordrecht’90 en kwam nog even uit voor Kozakken Boys. Ook Ries Fok jr. moet door een beenbreuk stoppen met voetballen en begint aan imposante loopbaan als trainer. Hij had onder meer Unitas onder zijn hoede is nu nog trainer van Dubbeldam. Gert Fok maakt bij EBOH nog altijd deel uit van de technische commissie. Jordi Fok is de zoon van Ries Fok jr. en Simone Fok. Hij is nu vaste waarde van het eerste elftal van EBOH. Gert Fok heeft twee kinderen, Gijs en Floor. Jordi, Gijs en Floor behoren tot de vijfde generatie van de familie Fok binnen EBOH. Zij zetten de Fok-dynastie binnen de club door. Aan de Schenkeldijk wordt nog jaarlijks het Ries Fok sr.-toernooi voor eerste elftallen gespeeld. Onlangs, op 17 november, overleed Hannie Fok, de echtgenote van Ries Fok sr., op 89-jarige leeftijd.

Klik hier voor meer informatie over EBOH
Klik hier voor meer artikelen over EBOH

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.