Jorit Doeswijk legt basis bij FC Lisse-meisjes

0
114

“Deze groep trainen kan best een uitdaging zijn”, zegt Jorit Doeswijk als hij de meisjes onder negen jaar een oefening probeert uit te leggen. “De concentratie is niet altijd super. Meisjes plukken nog wel eens aan elkaar.”

HappyPoint_desinfectie
Even later heeft Doeswijk toch waar hij de jonge FC Lisse-meisjes wil hebben. “Af en toe moet je streng zijn en om aandacht vragen. Ik ben het inmiddels wel gewend.”

Doeswijk was jarenlang trainer van de jongens bij FC Lisse. Hij trainde de D-pupillen en was assistent-trainer van de A1 van de club. “Ik had niet gedacht dat meisjes trainen iets voor mij zou zijn. Sterker, het zat ook helemaal niet in mijn hoofd.”

Dat veranderde echter toen zijn dochter Iris, destijds zes jaar, op een dag thuiskwam van school en vertelde ‘op voetbal’ te willen. “Als je kind dat wil, dan ga je daarin mee. Ik ben ook meteen trainer geworden. Vooraf had ik zo mijn twijfels, maar ik ontdekte dat ik het heel leuk vond. Leuker zelfs dan het training geven aan jongens. Meisjes zijn totaal andere wezens dan jongens. Haantjesgedrag, dat zo kenmerkend is voor jongens, kennen ze bij de meisjes niet.”

FC Lisse heeft inmiddels een serieuze meisjestak opgebouwd. “Maar dat was vooral in de midden- en bovenbouw”, zegt Doeswijk. “We zijn ook bezig om bij de allerjongsten volume te creëren. Hoe eerder we ze bij de club krijgen hoe beter. We hebben dit seizoen twee MO11-teams, twee MO13- en twee MO15-teams. Dit sluit perfect daarbij aan.”

De moeilijkheid van jonge meisjesteams is dat niet heel veel clubs teams in die leeftijdsklassen hebben. “Het nadeel daarvan is weer dat je teams dan in jongenscompetitie terecht komen. Het niveauverschil tussen  jongens en meisjes op die leeftijd is al best groot. In het eerste seizoen verloren we wedstrijden regelmatig met grote cijfers. Het leuke was dat onze meisjes hartstikke blij waren als ze bij een 20-0 achterstand een doelpunt maakten. Ze waren blijer met die goal dan dat ze een probleem maakten van die twintig tegentreffers.”

“Vorig seizoen hebben we een competitie gehad met een aantal clubs uit de Bollenstreek. Alleen meisjesteams. Dat was prima, maar dit jaar zijn veel clubs afgehaakt. Niet elke club is er in geslaagd weer een nieuw team bij elkaar te krijgen. Het fundament bij de jongens is nou eenmaal steviger dan bij de meisjes. We spelen in de competitie nu vaak tegen teams die bestaan uit meisjes en jongens.”

Enthousiasme en veel plezier maken zijn volgens Doeswijk de ingrediënten om meisjes naar de club te krijgen. “We hebben nu de wind duidelijk mee. We hebben dit seizoen een MO8 en een MO9 in de benen kunnen krijgen. Aan het begin van het seizoen was het best krap, maar we hebben de gok genomen. In korte tijd zijn we van dertien speelsters voor twee teams – de MO8 en MO9 spelen zes tegen zes – naar 25 gegaan. Het gaat zo goed dat we in de voorjaarsreeks een tweede MO8 gaan inschrijven.”

Doeswijk kent ook het advies van de KNVB om meisjes zo lang mogelijk bij de jongens te laten voetballen. “Dat is vooral ingegeven door prestatie. Ik begrijp dat wel, maar ik zit er persoonlijk wel iets anders in. Plezier is nog altijd belangrijker. Daar begint het mee. Talent komt heus wel bovendrijven. De meeste meisjes spelen nu eenmaal liever in een meisjes- dan in een jongensteam.”

Klik hier voor meer informatie over FC Lisse
Klik hier voor meer artikelen over FC Lisse