Jordi Nijs herstelde van reuma: ‘Mentaal was het zwaar’

0
451
5_Victoria_Speler_MariellaAarsman

Toen hij een jaar of vier geleden wakker werd met een dikke knie, maakte Jordi Nijs zich in eerste instantie nog niet al te veel zorgen. Maar al snel werd duidelijk dat het erger was, dan een beetje vocht. De aanvaller van tweedeklasser Victoria’03 bleek te kampen met reuma, overwon een aantal flinke hobbels en is nu weer helemaal hersteld. “Mentaal was het zwaar, om steeds weer op nul te beginnen.”

In zijn vierde seizoen bij de club, Nijs speelde eerder onder meer voor Baronie en Halsteren, is zijn start in ieder geval hoopvol, vertelt hij. “Ik ben nu weer fit en heb nergens last van.” Heel logisch klinkt die laatste zin voor de 31-jarige inwoner van Zegge gezien de voorbije jaren niet. “Begin vorig seizoen kreeg ik een schop, had ik weer mijn kniebanden verrekt…” Toch was dat gezien zijn medische historie, dus nog lang niet het ergste. “Ik werd een jaar of vier geleden wakker met een ontsteking in mijn knie. Dat bleek reuma te zijn.” Nijs kwam terecht bij de reumatoloog, kreeg medicatie voorgeschreven om de ontsteking af te remmen en maakte langzaam weer stappen vooruit. “Tot de medicijnen werden afgebouwd en het terugkwam in mijn voet, knie en ruggenwervel.”

Fysiek

Een nieuwe klap voor de ooit zo watervlugge buitenspeler. “Mentaal is dat wel zwaar, om steeds weer op nul te beginnen. Dat wordt de tweede of derde keer steeds minder leuk. Opnieuw opbouwen is lastig. Je bent op een gegeven moment blij met ieder stapje.” Gelukkig voor hem, helpt zijn omgeving daarin meer dan genoeg mee. “Het is een leuke club, met leuke jongens.” Helemaal onbekend, is die omgeving voor Nijs dan ook niet. “Ik woonde vroeger in Oudenbosch en via-via kwam ik weer hier terecht. Als ik ooit lager ga voetballen, is het bij Victoria’03, riep ik altijd. Dus dat heb ik gedaan!” Tegenwoordig in de tweede klasse. “Afgelopen seizoen kon beter, maar we zijn er wel in gebleven. Op het einde was het nog spannend, maar het was net op het randje.” Toch kan hij dus wel leven met die achtste positie, tijdens het debuutseizoen. “Er zit meer voetbal in deze competitie. De derde klasse is toch vooral fysiek.” En laat dat voor Victoria’03 nu net goed uitkomen. “Wij hebben juist weinig fysiek, haha!” Het doel voor dit seizoen? “Sowieso handhaven en misschien met wat geluk voor een periode gaan. We zetten hoog in, maar die doelstelling heeft iedereen eigenlijk wel.”

Laatste seizoen

Toch gaat dat niet vanzelf, weet Nijs inmiddels. “In plaats van de lange bal, moeten we proberen meer te gaan voetballen. Als we dan ook nog minder tegengoals krijgen…” Al heeft de rechtspoot zelf, natuurlijk een heel ander streven. “Fit blijven, dat is mijn doel!” Want stoppen met een blessure, dat kan eigenlijk niet. “Ik heb de afgelopen jaren al een paar keer gezegd dat ik aan mijn laatste seizoen bezig was, maar nu denk ik het wel echt.” Mede door de fysieke ongemakken? “Het duurt langer om te herstellen Als ik op zondag heb gespeeld, voel ik het op maandag en dinsdag nog steeds. Dan kan ik net trainen en begint het weer opnieuw. Dat raak je op een gegeven moment wel beu.” Gelukkig komt hij op basis van zijn ervaring en talent, de aanvaller speelde in de jeugd voor RBC Roosendaal, NAC Breda en Royal Antwerp, een heel eind. “Ik was altijd héél snel, zeiden ze. Nu ben ik een hangende linksbuiten, die vooral in de bal komt. Een typische voetballer, iemand die graag een steekpass probeert te geven.” Want, zo lacht Nijs. “Liever iemand voor de goal zetten, dan zelf scoren.” Of, zoals het een echte teamspeler betaamt: “Als we er maar in blijven!”

Klik op Victoria’03 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Victoria’03 voor meer informatie over de club.