Joop Hartman (84) van RCD is nog lang niet van plan te stoppen

Joop Hartman mag dan in mei de leeftijd van 84 jaar bereiken, hij overweegt absoluut nog niet om te stoppen als scheidsrechter. Na 55 arbitersjaren en 3118 gefloten wedstrijden is het plezier om (bijna) wekelijks wedstrijden te leiden bepaald nog niet getemperd. ,,Ik voel me nog kiplekker en het scheidsrechteren houdt mij jong.’’

DORDRECHT – Voetbalvereniging RCD stond onlangs stil bij de lange staat van dienst van Joop Hartman, nadat hij bij de Racing Club de wedstrijd tussen JO13-1 en JO14-1 had geleid. ,,Bij RCD zijn regelmatig onderlinge wedstrijden, ook in deze tijd. Ik vind het nog steeds leuk om duels van de jeugd te leiden en ik heb het ook echt gemist in de periode dat er geen wedstrijden gespeeld mochten worden. Bij RCD is er de gelegenheid om datgene te doen wat ik heel graag doe. Mijn ervaring van 38 jaar in het onderwijs helpt daarbij ook. En als het hopelijk later dit jaar weer kan, wil ik ook weer competitiewedstrijden gaan fluiten in de leeftijdscategorieën JO19, JO17 en JO15. Als scheidsrechter is het de taak om 22 jongens een fijne ochtend of middag te bezorgen. Ik ben er voor de jongens en niet voor mezelf, dat is altijd mijn uitgangspunt. Als spelers naar huis gaan met het gevoel van ‘dit was weer een heerlijke wedstrijd’, dan heb ik zelf ook een fijne dag gehad.”

Erkenning
Juist die houding maakt Joop Hartman tot een voorbeeld voor velen. Drie jaar geleden kreeg hij tijdens de Dordts sportverkiezingen de erkenning voor zijn enorme staat van dienst door de toekenning van de sportprijs van de gemeente Dordrecht. ,,Zolang de benen goed blijven, ga ik door’’, is zijn stelling. ,,Fluiten houdt mij ook fit, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. En ik merk ook nog steeds de waardering van de spelers om me heen, die het fijn vinden dat ik de wedstrijden leid.’’

Op 6 maart 1966 floot Joop Hartman zijn eerste wedstrijd. De teller staat inmiddels ver boven de 3000 geleide duels. ,,In mijn boekje houd ik nog steeds nauwlettend bij welke wedstrijden ik heb gefloten. En ik heb inmiddels veertien plakboeken vol met mooie herinneringen. Na mijn tiende wedstrijd, die ik met toestemming van beide teams had gefloten hoewel ik eigenlijk als afdelingsscheidsrechter dat duel op landelijk niveau niet had mogen leiden, stond destijds een stukje van drie regels in de krant. Er werd vermeld dat scheidsrechter J. Hartman een goede wedstrijd had gefloten. Dat vond ik een mooi compliment en die herinnering koester ik nog steeds’’, vertelt de nestor van het Dordtse scheidsrechterswezen, die ook in de top van het amateurvoetbal actief was.

Het afgelopen jaar werd gedomineerd door corona. Vanwege zijn leeftijd wordt Joop Hartman tot de zogeheten risicogroep gerekend. ,,Ik ben het jaar prima doorgekomen. Geen klachten gehad en ik voel mij nog steeds kiplekker. Ik hoop dat dat nog lange tijd zo blijft.’’

klik hier voor meer artikelen over RCD.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.