Jeugdplan helpt Herovina het voetbal levend te houden

0
140
Kees de Fockert Jeugdplan Herovina

Hoe een rivierdorp als Herwijnen met nog geen 3000 inwoners een voetbalclub in leven houdt? Wij gaan erover in gesprek met Kees de Fockert, de drijvende kracht achter de jeugdafdeling van Herovina.

HERWIJNEN – Sinds anderhalf jaar maakt De Fockert deel uit van het hoofdbestuur, met jeugdzaken in zijn portefeuille. Meteen is het jeugdbeleid bij Herovina gestructureerd. ,,Wij hebben ervoor gekozen om met coördinatoren te gaan werken om structuur in de jeugdopleiding te krijgen”, vertelt De Fockert. ,,Drijvende kracht daarachter is eerste-elftalspeler Marthijn Hobo. Hij is jaren betrokken geweest bij een voetbalschool. Met een select clubje hebben wij een specifiek beleidsplan jeugdvoetbal voor onze club Herovina geschreven. De coördinatoren ondersteunen nu vanaf de winterstop de trainers.”

En het heeft succes, want de jeugdafdeling groeit enorm. In aantallen zijn de teams, met name na corona, verdubbeld. Omdat er nu in een aantal leeftijdsgroepen meerdere teams zijn, kan er geselecteerd worden en gaat het niveau snel omhoog. De groei is verklaarbaar, want Herovina is naast Badminton Herwijnen, de enige sportvereniging in het relatief kleine dorp. Er wordt door Herovina veel georganiseerd. Vorige maand waren er nog de voetbaldagen voor de jeugd, waar zestig kinderen aan meededen. Daarnaast zijn er de tentenkampen. De grote slotdag en volgend seizoen ook de startdag. ,,Vanuit het hoofdbestuur worden voldoende middelen beschikbaar gesteld om leuke dingen te doen. Het FIFA-toernooi komt eraan. Het is ook mogelijk om met een team een externe activiteit te organiseren.”

Kleedkamersessies
,,Wij houden eveneens kleedkamersessies met de ouders, waarbij wij uitleggen hoe wij de voetbaltoekomst van de kinderen ontwikkelen’’, vervolgt De Fockert. ,,Wij leggen de gedragsregels uit en vertellen waar wij uiteindelijk naartoe willen. Ook vragen wij om betrokkenheid. Bij een kleine club als de onze zijn er nooit genoeg vrijwilligers. In de bovenbouw, vanaf JO12, willen wij graag gediplomeerde trainers neerzetten. Voor de onderbouw is het goed dat jonge trainers van binnen de club zich daarvoor inzetten. Onze eerdergenoemde coördinatoren zorgen dan voor begeleiding.”

Intern wordt met alles rekening gehouden. ,,Wij beschikken nu over twee JO10-teams. Het eerste team, onder leiding van Marthijn Hobo, speelt eerste klasse en dat is gewoon een goed niveau. Spelers van JO10-2 zijn later ingestroomd. Zij worden door ons bewust lager ingedeeld zodat ook zij plezier in het voetbal houden.”

De ontwikkeling van het Herovina-beleidsplan voor de jeugdafdeling wordt straks geëvalueerd en waar nodig verbeterd. ,,Onze veldtrainers/coaches moeten er uiteraard wel achter staan”, is De Fockert duidelijk. Er is al gesproken over de teamindelingen voor het volgend seizoen. ,,Dat is weer een uitdaging. Natuurlijk kijken wij welke kinderen bij elkaar in de klas zitten, maar als voetbalclub kijk je ook naar kwaliteit. Dat moet wel in evenwicht zijn.” Na het gesprek rent Kees de Fockert naar veld twee. Hij is naast speler in het Herovina 7×7-team ook trainer van JO8.

Klik voor meer informatie op Herovina.
Klik voor andere artikel van de club op Herovina.