Jeugd heeft de toekomst bij JEKA

0
116

Vrijwel elke club heeft de doelstelling om zoveel mogelijk eigen jeugd in het eerste elftal te laten spelen. Op elk niveau hoor je deze doelstelling terugkomen. In het betaalde voetbal maar ook in het amateurvoetbal. Toch lukt het weinig clubs om dit te bewerkstelligen. Een club waar dit wel geval is, is JEKA uit Bavel. Het VoetbalJournaal ging in gesprek met Roel van Rooij, als leider betrokken bij het JO13-1 team.

Roel heeft twee zoons. Zijn oudste zoon, Pepijn, speelt in het JO13-1 team. Dit elftal speelt in de 3e divisie en komt hier in actie tegen de jeugdopleidingen van onder andere Willem II, JVOZ en RBC. Een behoorlijk niveau dus. Roel vertelt dat het een heel leuk elftal is om mee te werken. “ Ze zijn erg fanatiek en balen er enorm van als ze een keer hebben verloren. Maar wanneer ze de dinsdag na de wedstrijd weer moeten trainen zijn ze weer vol goede moed. Het is echt een vriendenelftal. De meesten gaan buiten het voetbal ook met elkaar om, zeker de jongens die bij elkaar in de wijk wonen. Dan spreken ze bijvoorbeeld na hun eigen wedstrijd met elkaar af of sommigen gaan bij het 1e van JEKA kijken dus dat is erg leuk. “ Naast het twee keer per week trainen bij JEKA pakken veel jongens ook hun momenten buiten de club. “ Er zijn op dit moment te weinig velden voor het aantal leden om te trainen. Daarom trainen veel jongens ook buiten de trainingen van JEKA om. Bij een voetbalschool of speciale looptraining. De wens ligt er dan ook om het hoofdveld van de club te vervangen voor een kunstgrasveld, “ vertelt Roel.

Op de vraag of de club de doelstelling heeft om veel eigen jongens te laten doorstromen is Roel duidelijk. “ JEKA is een vereniging die geen spelers van buitenaf haalt. Er worden ook geen bedragen betaald om de spelers bij ons te laten spelen. Het is de bedoeling dat wij spelers ontwikkelen en opleiden voor het eerste team. Op een enkeling na bestaat het huidige vlaggenschip ook uit spelers die allemaal uit de opleiding komen. De mensen willen dit ook zien. Dit zijn spelers die binding hebben met de club en geen passanten die na 1 of 2 jaar weer verkassen naar een andere club. “

“ Ontwikkeling en plezier staan voorop bij JEKA. Presteren hoort daar ook bij maar het moet een goede combinatie zijn van deze drie factoren, “ sluit Roel af. Het JO13-1 is dus een leuk elftal om in de gaten te houden. Aanstaande zaterdag mogen zij hun kunsten weer vertonen tegen de leeftijdsgenoten van Beek Vooruit en over tien jaar bestaat het eerste elftal van JEKA wellicht deze jongens uit JO13-1. Wordt vervolgd!