Jesse en Jimmy trainen de jeugd bij SPV’81

0
162
spv-81-jesse-jimmy

Ze komen allebei als senior net kijken, maar dat weerhoudt Jesse Vlist en Jimmy van der Valk er niet van om trainer te zijn van de JO15 van SPV’81. “We proberen ze voetbalbagage mee te geven.”

Voor de beide 20-jarigen is de zaterdag vrijwel gewijd aan voetbal. Vlist en Van der Valk spelen samen in het tweede elftal van SPV, maar worden ook regelmatig opgeroepen voor het eerste elftal, waarin Van der Valk onlangs tegen Zwammerdam zijn basisdebuut mocht maken. Als ze zelf zijn uitgevoetbald, wacht in de middag hun trainersklus, de JO15.

“We hebben vorig jaar de JO10 gedaan”, zegt Van der Valk. “Dat was leuk, maar we wilden voor dit seizoen een team waar we voetballend wat meer ons ei kwijt konden. Bij jonge kinderen ben je vooral bezig met het aanleren van de basisbeginselen, bij de JO15 komt ook de tactiek kijken.”

Pas een week voor de competitie werd bekend dat ze de onder de vijftien onder hun hoede zouden krijgen. “Dat was natuurlijk niet ideaal. Zeker de eerste weken moesten we improviseren”, vertelt Vlist. “Normaal gebruik je de voorbereiding om het team en de spelers te leren kennen. Dat moest nu in de competitiewedstrijden gebeuren.”

Van der Valk merkte ook dat zijn pupillen een conditionele achterstand hadden. “We zagen dat ze moeite hadden om het de hele wedstrijd goed vol te houden. We hebben daarom veel aandacht besteed aan het conditionele aspect. Nu nog steeds ruimen we daar flink tijd voor in.”

Ze zijn, als het uitkomt met hun eigen wedstrijden, samen bij de wedstrijden. Vlist verzorgt de training op maandag, Van der Valk op woensdag. Die laatste: “In het begin deden we beide trainingen samen, maar vanwege school hebben we dat gesplitst. We hebben allebei een drukke studie die veel tijd kost. Het is dan praktischer om de trainingen te verdelen.”

Op het vlak van de tactiek kunnen ze hun hart ophalen bij de Polsbroekse jeugd. Het trainersduo heeft een spelconcept bedacht dat past in de SPV-huisstijl. “Met een sterk middenveld”, aldus Vlist. Van der Valk: “Vertaalt in systeem is dat 4-1-2-1-2. Het doel is om op het middenveld een mannetje meer te hebben.”

“We willen graag dat onze betere spelers de bal hebben en dat alle spelers hun kwaliteiten op de beste manier benutten. We hebben maar één team in deze leeftijdsklasse. Dat zijn we bij SPV wel gewend, maar daardoor heb je best wel een niveauverschil tussen spelers.”

Na de moeizame start hebben Vlist en Van der Valk hun team aan het winnen gekregen. “We staan momenteel tweede achter Be Fair in onze poule, maar we spelen nog tegen ze.”

Klik op SPV’81 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SPV’81 voor meer informatie over de club.