Jesper Harinck droomt van baan in profvoetbal

0
122

Jesper Harinck (22) is al twee jaar lang hoofdtrainer bij Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland, kortweg JVOZ. De inwoner van Koudekerke haalt veel voldoening uit het werken met talent en barst van de ambitie. ,,Ik zou graag willen werken bij een betaald voetbalorganisatie, met grote voorkeur Ajax.’’

Op z’n veertiende begon hij met het trainen van een jeugdteam bij VCK. Na veel vlieguren te hebben gemaakt op sportpark De Stoofwei, streek Harinck op zijn negentiende neer bij JVOZ. ,,Hier heb ik stage gelopen bij Joshua van Dolder en één keer per week bij Rogier Veenstra’’, vertelt Harinck. ,,Dat jaar daarna heb ik nog een jaar geassisteerd bij Joshua en vervolgens ben ik zelf hoofdtrainer geworden.’’

Toen Ruud Pennings JVOZ verliet en Mike But doorschoof naar de D1, kwam er een plekje als eindverantwoordelijke vrij voor Harinck. Sinds toen is hij trainer van de Onder-11. ,,Het werken met talenten is echt fantastisch’’, stelt Harinck. ,,Ik haal er ontzettend veel energie uit. Je kunt ze zoveel leren en bijbrengen. Ze geloven alles wat je zegt.’’ Harinck hecht veel waarde aan discipline en afspraken. ,,Dat is erg belangrijk op deze leeftijd’’, zegt hij. ,,Ook probeer ik voor de spelers principes te creëren. Dit alles trainen we altijd met oefeningen waarin aanvallen, verdedigen en omschakelen zit.’’

Harinck geeft een voorbeeld. ,,Als wij aan het voetballen zijn en ik vind het veld ontzettend groot, dan roepen sommige trainers: jongens, het veld is te groot! Dat terwijl de jongens geen flauw idee hebben wat ze dan moeten doen. Ik probeer met principes te werken als ‘proppen’. Wanneer ik dit roep, weten mijn spelers dat ze dichter bij elkaar moeten staan om het veld klein te maken. Daarnaast laat ik spelers ook heel veel in bepaalde situaties komen. Soms bouwen we op, terwijl overslaan een veel betere keuze is. Mijn centrale verdediger komt heel vaak in die situatie en moet dus leren de juiste keuze te maken.’’

Harinck, die Sportkunde studeert aan de HZ in Vlissingen, vindt het lastig zichzelf te typeren. ,,Ik vind het nooit fi jn om dat soort dingen over mezelf te zeggen’’, luidt zijn antwoord. ,,Maar ik denk dat mensen mij zien als een rustige trainer die ontzettend fanatiek is op het trainingsveld, goed met de spelers om kan gaan en iedere speler beter wil maken. Op zaterdagen is resultaat voor mij niet belangrijk en wil ik juist dat spelers van bepaalde situaties leren.’’

Zijn ambitie is helder. ,,Ik wil graag mijn TC 1 (UEFA A, red.) halen’’, doelt Harinck op het een na hoogste trainersdiploma. ,,Daarnaast zou ik graag willen werken bij een betaald voetbalorganisatie, met grote voorkeur Ajax. Hoe ze daar te werk gaan met de jeugd en wat voor mogelijkheden ze daar allemaal hebben, maakt mij ontzettend nieuwsgierig.’’ Maar voorlopig geniet de jonge Walchenaar van het trainen en coachen bij JVOZ.