Jaap van der Post zit bovenop de centen

0
125

Jaap van der Post (65) ziet een gezonde financiële huishouding van SV Hillegom als zijn opdracht. “Ik ben er niet om vrienden te maken, maar om de vereniging financieel gezond te houden”, zegt de penningmeester van de fusieclub.

Van der Post, in zijn werkzame leven actief bij de belastingdienst, maar inmiddels met pensioen, beheert al weer meer dan twintig jaar het huishoudboekje van eerst Concordia en later, na de fusie, SV Hillegom. “Of ik streng ben? Ja, dat moet een penningmeester ook zijn. Ik ben geen boekhouder, die de bonnetjes van uitgaven in ontvangst neemt en ze registreert en verder mijn mond houdt. Nee, ik hou alles in de gaten en zit er bovenop. Vergis je niet in de begroting en de geldstromen die bij de club rondgaan. Die zijn behoorlijk en kun je vergelijken met die van een midden klein bedrijf. Elke maand maak ik een overzicht hoe we ervoor staan. Wat hebben we binnengekregen, wat hebben we uitgegeven en wat zijn onze liquide middelen. Dat heb ik altijd gedaan. Op die manier zorg je voor meer betrokkenheid. Als er ’s morgens een rekening binnen komt, heb ik hem ’s avonds voor zes uur betaald. Toen ik nog werkte, ging ik na het eten altijd een uurtje naar boven.”

Streng wil volgens Van der Post niet zeggen dat hij overal ‘nee’ tegen zegt. “Nee hoor, maar ik eis altijd wel een bonnetje en wil vooraf weten wat er besteld wordt. Als er materiaal nodig is zeg ik vrijwel altijd ja. Ik heb liever dat ieder spelertje een eigen bal heeft dan dat hij die bal moet delen met een ander. Over materiaal doe ik nooit moeilijk. Dat behoort tot de basisbehoeften van een voetbalclub.”

Inmiddels zijn ze bij SV Hillegom wel gewend aan het strenge beleid van de penningmeester. “Ik weet dat ik heel veel mensen tegen de schenen hebt geschopt toen ik in 1997 bij Concordia penningmeester werd. Ze waren gewend om zonder overleg vooraf dingen te bestellen. Daar heb ik meteen korte metten meegemaakt. Toen ik begon heb ik ook meteen gezegd: ik doe het, maar wel onder de voorwaarde dat alles netjes zou gebeuren. Dat kon ik me als belastingman niet permitteren natuurlijk.”

Van der Post was nauw betrokken bij het fusieproces van de Hillegomse voetbalclubs. “De toenmalig wethouder had van de gemeenteraad opdracht gekregen om de drie clubs te laten fuseren. Na twee jaar haakte Sizo af. Concordia en VV Hillegom gingen verder, Sizo hief zich kort daarop op. Het proces heeft bij elkaar vier jaar geduurd. Lang, maar het resultaat mag er zijn. Er staat een prachtig complex”, aldus Van der Post, die naast penningmeester ook namens het bestuur van SV Hillegom beheerder is van de accommodatie op sportpark de Zanderij.

Anno 2018 heeft de club 1400 voetballeden en 100 handballeden. De contributie vormt, zoals bij elke club, een essentieel deel van de inkomsten. “De contributie-inkomsten zijn goed in te schatten, net zoals de omzet uit de kantine. Moeilijker is het met sponsoring. Zeker in financieel moeilijker tijden is dat een onzekere factor. Wij hebben gelukkig een enthousiaste sponsorcommissie en die heeft veel sponsors binnengehaald, waardoor er behoorlijk wat geld gegenereerd is.”

Hij omschrijft de financiële situatie van SV Hillegom als gezond. “Of we reserves hebben? Ja zeker, maar ik vind dat een sportclub geen bank is. Sparen doen we tot een bepaalde hoogte. We hebben een bedrag op onze rekening staan voor onverwachte tegenvallers, calamiteiten zeg maar, maar voor de rest vind ik dat inkomsten terug moeten vloeien in de club.”