Irene de Swart helpt mensen met gewichtsproblemen

0
98

Irene de Swart is 32 jaar oud, en is in januari van dit jaar begonnen met haar bedrijf Healthy Progress. Het bedrijf begeleidt, adviseert en motiveert mensen met gewichtsproblemen of helpt mensen met vragen over deze zaken. Ze is het bedrijf gestart omdat zij zelf ook altijd met haar gewicht zat te tobben, maar ze zocht iets wat wel blijvend werkt.

Ze begon met het volgen van cursussen en uiteindelijk heeft ze zelfs voor een opleiding Gewichtsconsulent gekozen. ‘‘Het was eigenlijk bedoeld voor mijzelf, maar ik vond het zo leuk om andere mensen te helpen, dat ik ben begonnen met mijn eigen bedrijf Healthy Progress’’, zegt ze.

Wat ze wil bereiken met haar bedrijf? Ze wil een gezonde leefstijl creëren voor mensen die daar moeite mee hebben. Je ziet heel vaak om je heen dat mensen denken dat ze goed aan het eten zijn, maar toch heel veel zout of suikers binnen krijgen. Voor volwassenen kan zij iedereen begeleiden naar het gewenste doel, van het afvallen tot aankomen of een gezondere leeftijd. Met kinderen is het een ander verhaal. Kinderen mogen niet afvallen, die moeten stabiel blijven want die groeien nog. Je gaat dan kijken naar het gezin en waar het misgaat. ‘’Als het iets medisch is, dan moet ik ze doorverwijzen, dat mag ik natuurlijk niet behandelen.

Waarom er mensen aan overgewicht lijden komt volgens Irene door het volgende: ‘’Een overvloed aan eten, en in grote lijnen slechter eten’’. Slechter eten is vaker goedkoper dus dat wordt eerder gehaald. Als je gezond wilt eten, zal je dus meer tijd en geld in moeten leveren en daar heeft niet iedereen zin in. Het heeft volgens haar ook deels te maken met de opvoeding. ‘’Als je vroeger met je ouders drie keer per week naar de snackbar ging, is de kans groot dat als je nu op jezelf woont, dat je nog altijd vaak in de snackbar te vinden bent.

Het is vaak lastig voor mensen om hulp te vragen maar ik wil het juist laagdrempelig houden en toegankelijk zijn voor iedereen die het even niet meer weet of een klein duwtje de juiste richting op nodig heeft. Wat je ook vaak ziet is schaamte bij mensen, andere mensen om hulp vragen, straks denken ze dat ik het niet goed doe, dat kan dan een gedachte zijn die bij mensen op komt en hun tegen houdt.

Per individu is de behandeling verschillend, ieder persoon en ieder zijn doel is anders. Maar de kennismaking die telefonisch wordt gedaan, is wel standaard. Dit is een kort gesprek, waarin wordt uitgelegd wat het probleem is, wat hij/zij verwacht van mij en wat het doel is voor hem/haar. ‘’Als iemand na de kennismaking door wilt gaan met mij, dan voer ik vervolgens een uitgebreide anamnese, een soort groot interview waar ik een beeld kan krijgen van de persoon en de eventuele oorzaak van de patiënt’’, zegt ze

De relatie met het sporten en voetbal is eigenlijk snel gelegd. Voor iedereen is voeding belangrijk, elk mens heeft gezonde voeding nodig. Maar voor sporters is het helemaal belangrijk om de juiste voedingstoffen binnen te krijgen om hun sport te kunnen blijven uit te oefenen en kunnen blijven presteren. ‘’Als jij drie keer in de week voetbalt, maar je eet vier keer patat in de week, dan gaat er toch ergens iets niet goed,’’ aldus Irene. Dan zullen bepaalde dingen stagneren, en zal je ook nooit verder komen.

Over een paar jaar hoopt ze fulltime bezig te zijn met haar bedrijf. ‘’Eigenlijk hoop ik al dat ik volgend jaar mijn volle focus en tijd in mijn bedrijf kan stoppen’’, zegt ze. Wat ze ook graag in de toekomst zou willen, is iets doen voor bedrijven, zoals bijvoorbeeld het ziekteverzuim binnen een bedrijf terugdringen in het kader van gezonde voeding en beweging. ‘’Het is zo leuk om samen met iemand zijn doel te behalen, dat geeft voor jezelf ook een goed gevoel’’, verteld ze. Daarom wilt ze dit nog lang blijven doen en blijf ze dit ook doen.