In gesprek met Thijs van der Voort

0
632

Voor het seizoen 2019-2020 heeft Sliedrecht JO19-1 er een nieuwe hoofdtrainer bij om er een succesvol seizoen van te maken. Die trainer is Thijs van der Voort uit Papendrecht, een fanatiek ogende man met een duidelijk doel voor zijn selectie.

Voordat van der Voort trainer is geworden was hij zelf ook al op de velden te vinden. ‘Een vrij uiteenlopende carrière’ zoals hij het zelf noemde. Hij is begonnen bij Drechtstreek in de toenmalig nog E’tjes tot aan de B jeugd. Tegenwoordig is dit van JO11 tot en met de JO16. Om het niveau voor zichzelf hoger te leggen is de overstap gemaakt naar Papendrecht en heeft zich omhooggewerkt tot het eerste elftal.

Zijn spelers carrière eindigde echter met een bittere pil. ‘’Ik heb helaas moeten stoppen met voetbal doordat ik mijn kruisbanden afscheurde toen ik 29 was, dit was eerst mijn linker kruisband en daarna mijn rechter. In hetzelfde jaar heb ik ook mijn meniscus gescheurd en toen was het voetbal gewoon klaar’’. Aan de andere kant had hij met zijn opleiding Sport & Bewegen aan het CIOS als hoofdvak voetbal gekozen en hierna doorgeleerd om zijn trainer certificaat te behalen. ‘’Na mijn blessures kon ik mij focussen op het trainen van anderen. Zeker met mijn diploma op zak leek mij dit een mooie stap’’.

Net als elke trainer heeft van der Voort ook ambities voor het nieuwe seizoen. De meeste trainers benoemen dan een plek op de ranglijst, maar niet alleen dat is belangrijk. ‘’Wat ik vooral wil bereiken is de spelers genoeg bagage mee te kunnen geven om ook in de senioren aan de slag te kunnen, dat in eerste instantie. Dit is voor spelers vaak toch nog wel een grote stap. Hierin is het belangrijk dat er veel overlegd wordt met de hoofdlijnen van de vereniging, dit zijn de trainers van het eerste en tweede. Om dit te behalen vraag ik heel simpel alles te geven tijdens trainingen en in de wedstrijden.’’

Iedere trainer motiveert zijn team op een andere manier. Niet alleen teamuitjes zorgen voor een goede sfeer, maar de juiste coaching is volgens van der Voort cruciaal. ‘’Wat belangrijk is voor mij is om extra aandacht te besteden aan de mindere spelers van het team. Sommige jongens krijgen de hele jeugd te horen hoe goed ze wel niet zijn, die weten dat nu inmiddels wel. Op hen moet ik kritischer zijn gezien zij misschien wel doorstromen naar een eerste elftal. De mindere jongens moeten juist op een positieve manier gestimuleerd worden en ik moet de wedstrijden uitkiezen om ook hen veel speelminuten te geven. Als trainer moet je lef hebben om je betere spelers te wisselen als deze de kantjes eraf lopen en dan juist een minder voetballend sterke speler erin te zetten. Dat is denk ik de truc om een team bij elkaar te houden. Je bent niet sterker dan je zwakste schakel zeg ik wel eens.’’

Van der Voort is nog niet zeker van zijn persoonlijke ambities op voetbalgebied. ‘’Misschien ga ik mijn studie weer oppakken. De combinatie met trainerschap wordt dan wel lastig. Ik wil nog wel graag een extra trainingsdiploma te halen, maar dit moet nog even op zich laten wachten.’’ Zijn plannen voor Sliedrecht JO19-1 zijn wel duidelijk. ‘’Mijn ambitie voor de twee jaar die ik bij Sliedrecht ben is proberen met de goede eerste lichting die ik nu heb om toch eindelijk weer divisie niveau te behalen.’’

Van der Voort heeft er in ieder geval zin in en hopelijk kan hij de jeugdselectie van Sliedrecht weer naar een hoger niveau tillen.

Jasper Sprong