In gesprek met Ruben Retel van SV Oranje Wit

0
100

Ruben Retel (22) is al jaren een goede selectiespeler bij de voetbalclub SV Oranje Wit uit Dordrecht. Naast het voetballen is de aanvaller momenteel bezig met afstuderen. Ruben volgt de opleiding commerciële economie aan de Hogeschool. Daarnaast loopt hij voor zijn afstuderen stage bij een groothandel in medische benodigdheden.

De Dordtenaar begon in zijn jonge jaren bij de voetbalclub DFC. Hij is bij deze voetbalclub gaan voetballen door zijn vader en zijn opa’s. Echter ruilde hij de voetbalclub DFC snel weer in voor voetbalclub SV Oranje Wit. Ruben heeft in zijn voetbalcarrière bij Oranje Wit alle selectieteams doorlopen. Op zijn negentiende kwam de aanvaller in het eerste van Oranje Wit terecht.

Retel is meerdere malen gescout voor verschillende clubs. In de d’tjes werd hij gescout voor FC Dordrecht. ‘’Oranje Wit speelde op dat moment op een even hoog niveau. Ik heb dus besloten om bij Oranje Wit te blijven.’’ In de c’tjes en in de a’tjes werd de Dordtenaar tweemaal gescout voor Sparta. Daarnaast werd de tweeëntwintigjarige in hetzelfde jaar in de a’tjes gescout voor ADO. ‘’Het was een superleuke ervaring om mee te mogen maken.’’

Ondanks de vele hoogtepunten heeft de voetballer ook te maken gehad met een dieptepunt. Ruben is in december 2018 geopereerd, omdat hij zijn kruisband had afgescheurd. De aanvaller heeft tot tien maanden na de operatie moeten revalideren voordat hij weer kon voetballen. ‘’Ik miste tijdens mijn blessure ook een groot sociaal gedeelte, omdat ik niet aanwezig was bij de trainingen.

Ruben begon dit seizoen in het tweede elftal van Oranje Wit om wedstrijdfit te worden. Toen het moment daar was om terug te keren naar het eerste elftal, begon de coronacrisis. ‘’Mijn doel was om zo snel mogelijk weer aan te sluiten bij het eerste’’. Voor de toekomst heeft Retel de ambitie om de eerste spits te worden van het eerste elftal. Daarnaast wil hij graag hogerop spelen. Hiermee bedoelt hij hoofdklasse of zelfs nog wel hoger.

De voorbeeldvoetballer van Ruben is Robert Lewandowski van FC Bayern München. ‘’De manier hoe hij zich positioneert in het veld en hoe hij scoort vind ik verbazingwekkend en fijn om naar te kijken. Het is een voorbeeld voor mij als spits.’’ Daarnaast is hij lovend over Thomas Boudesteijn uit het eerst elftal van Oranje Wit. Thomas heeft zijn kruisband tweemaal afgescheurd aan beide knieën. ‘’Ik heb er respect voor hoe hij tweemaal is teruggekomen na zijn revalidatie. Hij is zeker een van de betere voetballers uit Oranje Wit 1.’’

De avond voor de wedstrijd gaat Ruben altijd op tijd slapen en drinkt niet. ‘’In de warmping up trap ik altijd een balletje op de goal om erin te komen.’’ Doordat de competitie op dit moment stilligt door het coronavirus probeert de aanvaller wel fit te blijven. Normaal ging hij viermaal per week naar de sportschool. ‘’Helaas is de gym dicht. Ik sport nu bij Casper Westera thuis, om fit te blijven. Casper zit ook in het eerste elftal van Oranje Wit.’’

Naast voetballen is hij graag met vrienden en met zijn vriendin. Daarnaast gaat hij graag naar festivals in de zomer. ‘’Helaas gaan de festivals dit jaar niet door.’’. Op wintersport beoefent hij graag de sport snowboarden. Dit doet hij al jaren.

Ruben heeft op zijn vijftiende tot zijn achttiende training gegeven bij de voetbalclub. ‘’Ik ben ermee gestopt, omdat ik het niet meer zo leuk vond.’’ Op de vraag of hij nog andere werkzaamheden doet bij de club zegt hij lachend ‘’Ja, een biertje drinken’’.

De Dordtse voetbalt al sinds zijn vierde of vijfde jaar met zijn vrienden in diverse elftallen. ‘’Het is leuk om te zien dat je dan nu met zijn allen in het eerste elftal speelt’’. Hij vindt Oranje Wit een hele gezellige club waar al zijn vrienden zitten, maar hij geeft wel aan dat wanneer het zaterdag is, de knop omgaat en dat er serieus gevoetbald wordt. ‘’Dat is leuk om te zien’’.

Sinds kort is er eindelijk duidelijkheid over het restant van de competitie. De KNVB schrapt alle amateurcompetities van dit seizoen. Geen degradanten, maar ook geen kampioenen. Dit is een behoorlijke teleurstelling voor een aantal clubs, waar andere clubs misschien wel opgelucht zijn.  Dit betekent dus ook het einde van het seizoen voor Oranje Wit. ”Ik hoop dat ik snel weer het veld op mag en vanaf het begin belangrijk zal zijn met mijn goals.’’

Klik hier voor meer informatie over SV Oranje Wit.

Voor een ander artikel over SV Oranje Wit, klik hier.