In gesprek met Rogier Veenstra van JVOZ.

0
119

VLISSINGEN – Seizoenlang combineerde Rogier Veenstra een rol als hoofdtrainer bij v.v. GOES met het trainerschap bij JVOZ. Sinds zijn overstap naar Tweede Divisionist ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht ging dat niet langer. Toch bleef hij behouden voor JVOZ in een andere rol, als technische coördinator. “En dat bevalt me uitstekend moet ik bekennen.”

Sinds 2019 vervult Veenstra de nieuwe functie binnen JVOZ en sinds die tijd zijn er flink stappen gemaakt. “Ik sta niet meer zelf als trainer op het veld, maar toen ik voor ASWH koos was het noodzaak te kijken wat de opties waren. Want ik wilde wel graag bij JVOZ betrokken blijven. Daaruit kwam dus de rol van technisch coördinator. In die hoedanigheid ondersteun en begeleid ik de jeugdtrainers en concentreer mij heel erg op de manier van trainen en het integreren van spelprincipes. Want daarin vond ik dat we binnen JVOZ nog wel de nodige stappen te maken hadden. Daarmee zijn we hard aan de slag gegaan en dat loopt nu vrij aardig.”

JVOZ, opgericht in 2007, heeft als missie dé kwalitatief hoogwaardige jeugdvoetbalopleiding in Zeeland te zijn, die zoveel mogelijk Zeeuwse talenten laat doorstromen naar het betaalde voetbal. Talenten die het niet halen tot een Betaald Voetbal Organisatie keren over het algemeen terug naar Zeeuwse clubs en zijn daarmee een verrijking voor het Zeeuwse amateurvoetbal. JVOZ heeft een nauwe samenwerking qua voetbal en studie met het Vlissingse Scheldemond College en is kent in Sparta Rotterdam een gerenommeerde opleidingspartner.

Zorgen voor een vaste weekindeling werken met een vastgestelde jaarplanning aan de hand van tien uitgeschreven spelprincipes, dat is waar Veenstra zich als technisch coördinator sterk voor heeft gemaakt. “Daarmee willen we veel meer uniformiteit krijgen in het aanbod van oefenstof richting de spelers. Het gaat om zowel de individuele- én de teamontwikkeling in de ruimste zin van het woord. In het verleden waren te trainingen veel te vrijblijvend en deed elke trainer het naar eigen inzicht. Nu proberen we dat veel meer gestructureerd aan te bieden. En daarbij geef ik de huidige trainers, wat stuk voor stuk jongens zijn die al een flinke voetbalkennis bezitten, de nodige handvatten.”

Er wordt sindsdien nog veel meer maatwerk geboden aan de spelers en daarin speelt ook Veenstra een voorname rol. “We hebben qua trainers heel veel contact. Via WhatsApp bijvoorbeeld. Dan stuur ik een verhaaltje wat het spelprincipe inhoudt. Wat we terug willen zien in de trainingen bij de verschillende leeftijdsgroepen. Trainers worden dan uitgedaagd om daarbij passende oefenstof te bedenken, waarbij de rode draad gewaarborgd blijft. Dat werpt ook zijn vruchten af en op termijn wordt het doorselecteren ook makkelijker. Spelers raken gewend aan de vormen en moeten veel minder wennen als ze naar een leeftijdscategorie hoger gaan. In dat hele verhaal werk ik heel nauw samen met hoofd jeugdopleiding Niels Slager om dat vorm te geven, uit te werken en richting trainers uit te dragen. In individuele gesprekken met de trainers gaan we daar dan dieper op in. Je merkt dat dit veel energie geeft bij iedereen en dat de kwaliteit van onze opleiding daardoor stijgt. En dat is het uiteindelijk groter doel.”

 

klik hier voor meer artikelen over JVOZ