In gesprek met Remco van Gool jeugdtrainer Oranje-Wit

0
202

Remco van Gool is momenteel trainer bij Oranje Wit JO-19 1. Zelf voetbalde hij hiervoor negen jaar lang bij EBOH zondag 1. 

Remco voetbalde vroeger afwisselend tussen eerste en tweede klasse. In de tussentijd liep hij ook nog stage bij Willem II. Na deze stage koos hij voor zijn studie op de Fontys Sport hogeschool waar hij het HBO heeft afgerond. Remco wilde dit wel blijven combineren met voetbal, dus bleef hij voetballen bij EBOH. In deze tijd kreeg hij wel wat aanbiedingen van andere clubs, zoals Barendrecht en ASWH. Maar hij had ervoor gekozen om bij EBOH te blijven in verband met zijn studie. Er kwam een tijd dat de zondag tak verdween bij EBOH. In deze tijd heeft Remco ervoor gekozen om nog 4 jaar bij Unitas zondag 1 te gaan voetballen. “Deze periode was het ook nog een wens om de hoofdklasse aan te tikken. Helaas is dit niet gelukt, maar het was zeker een mooie tijd”. Na deze tijd kreeg hij last van een kraakbeen letsel in z’n knie. Door de deze reden besloot hij te gaan trainen.

Remco ging trainen bij zijn club waar hij als eerst voetbalde; EBOH. Hier ging hij de JO19-1 trainen en in dezelfde tijd haalde hij zijn UEFA B diploma. Het is voor Remco ook wel een doel om de senioren te gaan trainen. Sinds vier jaar traint Remco nu bij oranje-wit, waar hij ook vorig jaar kampioen is geworden in de vierde divisie. De intentie is om na een of twee seizoenen mijn UEFA A diploma te gaan halen.

Wat Remco leuk vindt is dat na het seizoen er jongens uit zijn team doorstromen naar het eerste of het tweede elftal. Dit is voor de jongens zelf leuk, maar ook voor Remco omdat een van de doelstellingen wordt bereikt. “Je ziet je handdruk terugkomen op de manier waarop de jongens spelen. Bijvoorbeeld met de manier van druk zetten of opbouwen. Om dit terug te zien is heel leuk.”

“Ik wil ook telkens alles verbeteren en vooruitgang zien. Zo ben ik ook wel is naar een tegenstander gegaan om hun wedstrijd te bekijken. Hier maakte ik dan een training op of liet wat beelden zien aan het team. Of als ik beelden zie van Champions Leaguewedstrijden van een middenvelder die tien keer in een minuut kijkt, dan stuur ik dit via WhatsApp door naar mijn ploeg.

Niet iedereen in het team heeft hetzelfde doel met het voetbal. Sommigen willen doorstromen naar het eerste en voor anderen is dat niet een hoofdzaak. “Wij houden dan ook voor het seizoen gesprekjes met de jeugdspelers om erachter te komen wat hun doel is en wat zij willen bereiken. Hier maken wij dan een ontwikkelingsplan voor. En stel je wilt in het eerste komen, dan zullen we je hierbij helpen maar verwachten we ook een bepaalde inzet van je”

Remco traint jeugdteams, dit betekent dus dat hij bijna elk jaar te maken krijgt met nieuwe jongens. Hij werkt dan ook aan teambuilding, omdat dit ook heel belangrijk is. “Zo hebben we bijvoorbeeld gisteren een rugby kliniek geregeld van een oud Nederlands rugbyspeler en zijn we ook 2 weken geleden op trainingsweekend naar Mierlo geweest, HUP-hotel, een echt sport hotel. Dat is fantastisch om te doen.”

In de teams die Remco traint zitten jongens van de leeftijd zeventien, achttien, negentien. Op deze leeftijd kan het lastig zijn om iedereen onder controle te houden en ze inzet te laten tonen. Remco probeert hier dus ook op in te spelen. “Je moet erop kunnen reageren. Als een oefening niet lekker loopt dan probeer ik dit aan te passen waardoor die gasten wel harder gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan een afwerk oefening, als je hier een wedstrijdje van maakt merk je dat de inzet toeneemt.” Een goed karaktereigenschap van Remco is dat zijn glas altijd half vol is. Hij probeert altijd het positieve eruit te halen. “Ik zeg ook soms als we verloren hebben, voor de nuchterheid tegen de jongens, dat het morgen weer zondag is. Hiermee wil ik dat de jongens niet blijven hangen in de nederlaag en zich weer focussen op de volgende wedstrijd. Dit houd jezelf ook het langst op de been denk ik.”

Remco zit zelf ook in het onderwijs en geeft hier het vak lichamelijke opvoeding. Het zit dus in Remco’s bloed om voor groepen te staan en ze te begeleiden. “Ik wil natuurlijk iedereen die ik train beter maken. Maar ik wil ze ook bij brengen dat het sociale eromheen ook leuk is en dat ze zich thuis moeten voelen. Dus het bijbrengen van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van hun voetbalkwaliteiten, dat vind ik het gaafste.”

Wilt u meer informatie over de club, klik hier.

Of lees hier het vorige artikel over Oranje-Wit.