In gesprek met Noah Zwang van RCD

0
80

Noah Zwang is selectiespeler bij RCD. Hij maakt zijn minuten tot nu toe vooral in het tweede elftal, maar hoopt in de toekomst een vaste waarde te worden in het eerste. Verder verteld hij over wat hij belangrijk vindt binnen het voetbal.

Noah voetbalt sinds 2005 bij zijn club. Dit seizoen is het zijn derde jaar dat hij in de selectie zit, waar hij zijn debuut heeft gemaakt op zijn negentiende. Daarnaast studeert hij Commerciële Economie op Avans Breda en heeft hij een bijbaantje bij PicNic. Hij begon bij RCD om samen met zijn vrienden te gaan voetballen, hij is dan ook elk seizoen bij hun in het team gebleven. Ieder jaar werd Zwang geselecteerd voor het eerste elftal van die leeftijdsgroep, waar hij met zijn teamgenoten af en toe ook nog eens kampioen is geworden.

Lol hebben
Voor Noah is het lastig inschatten hoe het met het eerste team gaat. “Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe het gaat, aangezien ik afwissel tussen het eerste en tweede elftal en er veel verschil in resultaat zit tussen die twee ploegen”, geeft hij aan. “Het eerste elftal zet op dit moment een goede reeks neer waarbij de sfeer in de ploeg goed is. Daarnaast heb ik ook altijd veel lol met het tweede elftal en weet ik dat als we ons best blijven doen, er echt wel wedstrijden gewonnen kunnen worden en handhaving mogelijk is.” Zijn ambitie is dan ook duidelijk. “Ik wil een vaste waarde worden in het eerste elftal en nog vele jaren successen boeken met RCD. Ik hoef niet per sé naar een andere club, omdat ik vooral lol wil hebben en voetballen met de jongens waar ik al die jaren al samen mee speel”, geeft Zwang aan.

Bekerfinale
Een van de hoogtepunten uit de jonge carrière van Noah is de bekerfinale in 2015. “We hebben die helaas wel verloren. We gingen met de spelersbus van FC Dordrecht richting de club en hadden toen voor het eerst het gevoel dat er ook nog wat te winnen viel. Ik scoorde die wedstrijd nog wel, maar helaas was de tegenstander te sterk en trokken zij aan het langste eind”, aldus Zwang. Echte baalmomenten heeft hij niet gehad. “Ik moet zeggen dat er eigenlijk nooit een dieptepunt is geweest. Ik heb wel eens wat vaker op de bank gezeten dan gespeeld, maar nooit een langdurige blessure gehad. Ik heb ook altijd lol gemaakt”, geeft Noah aan.

XtraParts_251875_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

Soortgelijke speler
Zwang is altijd fan geweest van Dirk Kuyt. “Hij is een beetje hetzelfde soort speler als ik. Hardwerkend en voor niemand bang. Ook was hij op elke positie wel inzetbaar en scoorde ook af en toe.” Sommige voetballers hebben een ritueel voor de wedstrijd. Dan wordt de eerst de ene sok aangetrokken en dan de andere, of veters worden volgens een bepaalde volgorde gestrikt. Noah geeft aan dat niet te hebben. “Ik ga altijd gewoon voetballen en zorg ervoor dat mijn energie ervoor zorgt dat we de wedstrijd kunnen winnen”, zegt hij. Verder is hij trots op de vrijwilligers van de club. “Zij zorgen ervoor dat alles geregeld is en er een familiegevoel gecreëerd wordt binnen de club”, sluit hij af.

Foto: Mieke Zwang

Klik op RCD voor het laatste artikel van de club.