In gesprek met Kadir Ulasli

0
555

Het is voor veel amateurvoetballers de ultieme droom, doorbreken en professioneel voetballer worden. Voor de achttienjarige Kadir Ulasli uit Zevenbergen is dit afgelopen zomer werkelijkheid geworden. Hij liet het eerste team van V.V.Virtus achter voor een avontuur in Turkije.

Kadir Ulasli was vanaf jongs af aan te vinden bij de velden van Virtus uit Zevenbergen. Hij doorliep alle jeugdelftallen van Virtus, waarna hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte voor het eerste van Virtus. Hij zat in JO17-1 waar hij het nieuws te horen kreeg, dat hij zou doorstromen naar JO19-1. In de periode dat Ulasli voetbalde in JO19-1, trainde hij één keer in de week mee met het eerste, waarna hij afgelopen jaar zijn opwachting mocht maken in het eerste van Virtus.

Vorig jaar augustus stond er een scout van Beşiktaş aan de zijlijn om speciaal voor Ulasli te komen kijken. “De scout was komen kijken, omdat hij veel andere scouts over mij had gehoord. Het is en blijft toch wel speciaal, dat er een scout helemaal uit Turkije komt om te kijken of ik kan voetballen”. Hij werd uitgenodigd voor twee keer een trainingsstage met het eerste team, wat werd beloond met een contract.

Ulasli heeft zijn ouderlijk huis verlaten op zeer jonge leeftijd wat wennen was voor hem. “Ik zag ze normaal dagelijks, dit is nu anders. Ik houd nu contact met mijn ouders, familie en vriendin via FaceTime en Instagram. Zij supporten me door dik en dun.” Hij woont nu op het complex van Sakaryaspor, daar zijn faciliteiten om te kunnen wonen.

Trainer Şenol Güneş vertelde aan Ulasli dat hij eerst ervaring moest op doen. Deze ervaring doet hij nu in de TFF 2 op, bij Sakaryaspor. “Als de trainer denkt dat dit beter voor mijn ontwikkeling is, vind ik dat alleen maar fijn dat hij met mij meedenkt. Zo kan ik mij zelf beter ontwikkelen en omhoog werken.” De TFF 2 is vergelijkbaar met de Tweede Divisie in Nederland.

“De stap van het eerste van Virtus naar een Tweede divisionist in Turkije is een totaal andere wereld”. Zo moet Ulasli zich aan een aantal regels houden, waaronder fitheid en gewicht. “Als je hier een paar kilo te zwaar bent, sta je er op de wedstrijd dag gewoon naast. “Ik hoop dat ik over een week of twee wedstrijd fit zal zijn. Ik streef daarnaartoe en probeer iedere dag steeds meer te wennen aan het niveau. De sfeer is hier op de training, in de kleedkamer en in de groep heel anders. Iedereen focust zich de hele week op de wedstrijd en heeft graag wat afleiding zoals het luisteren naar muziek luisteren of gamen op de playstation, een kantinesfeer zoals bij Virtus kan je in het professionele voetbal uit je hoofd zetten.

“Als ik mijn uiteindelijke doelen wil bereiken, zal ik tussenstappen moeten maken. Ik kan niet zomaar in de basis worden opgesteld bij bijvoorbeeld Beşiktaş. Ik zal stapje voor stapje aan het niveau moeten wennen en elke dag moeten blijven trainen.”

Kane Looyschelder