In gesprek met Johan Versluis van SSW

Johan Versluis is terug waar het voor hem allemaal begonnen is. Hij is trainer-speler van SSW. Hij combineert het klusje met zijn hoofdtaken bij FC Dordrecht, waar hij als trainer en coördinator een volledige werkweek draait.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020
DORDRECHT – ,,Toen ik in 2017-2018 trainer/speler bij DRL was, heb ik aangegeven dat ik het liefst bij SSW zou willen afsluiten als speler. Dan is de cirkel na ruim dertig jaar rond. Dat pikte mijn schoonvader Jan Hoogerwaard, bestuurslid bij SSW, snel op. Dat ik daarnaast ook trainer van de zondagtak ben is meegenomen. De club heeft het niet gemakkelijk. Het ledenbestand krimpt. Mogelijk kan ik door mijn verleden de club SSW een boost geven. Maar natuurlijk kan ik het niet alleen.”

Versluis heeft eerst binnen en buiten de club geïnvesteerd. In de aanloop had hij in april van dit jaar een droom. Hij wil(de) proberen SSW naar een hoger niveau te krijgen. Maar dat heeft uiteraard tijd nodig. ,,Als mij dat lukt is de vervolgstap waarschijnlijk gemakkelijker, want samen met mijn vader kan ik spelers beter maken en zo ook SSW vanuit de vijfde klasse naar een hoger plan brengen. Ik heb daar interessante gedachten over, maar die houd ik voor mijzelf. Dat alles in combinatie met die ongelooflijke sfeer die er altijd nog rond SSW hangt. Mijn missie zou wel eens een grote kans van slagen kunnen hebben. Als het eerste jaar slaagt, wordt het vervolgens allemaal wat makkelijker.”

Coaching
Bij SSW traint Johan Versluis met zijn groep op dinsdag en vrijdag. ,,Ik ben bewust pas in augustus met deze groep aan de gang gegaan. Ik vind dat het geen zin had om in coronatijd, in mei en juni, al aan de slag te gaan. Dan duurt het seizoen zo lang en zijn spelers opgebrand als het aan het eind van het seizoen echt spannend wordt met bijvoorbeeld nacompetitiewedstrijden.” Versluis vervolgt: ,,Ik heb een jonge groep met wat ervaren spelers erbij, zoals Royston Wawoe. Hij heeft een belangrijke rol in de coaching binnen het team. Ik ben ook speler en doe natuurlijk ook de coaching, maar het helpt meer als spelers elkaar coachen. Er zijn later spelers aangesloten die ik niet had verwacht. De trainingsopkomst is, boven verwachting, heel goed. Ik werk met hen aan basisvaardigheden die zij nog niet gewend zijn. Dat kost even extra energie, maar het zijn jongens die willen luisteren.”

Versluis wil vooral voetbal in het team brengen. “Niet zomaar ballen naar voren jagen en er met zijn allen hard achteraanhollen. De gedachte is om straks steeds vaker voetballend vooruit te komen.” Zeker zo belangrijk vindt hij het gedrag van spelers binnen het veld. SSW heeft de naam nogal gemakkelijk kaarten te pakken. ,,Dat moet eruit en ik ben in de voorbereiding daarover al heel tevreden.”

FC Dordrecht
Johan Versluis is bij FC Dordrecht verantwoordelijk voor het team onder 21 jaar. Hij traint deze groep vier keer in de week. Daarnaast is hij assistent van Ben Kinds als hoofd jeugdopleiding. ,,Ben is dit seizoen ontzettend druk omdat hij op de cursus coach betaald voetbal is toegelaten. Bovendien is hij ook pas vader geworden. Ik neem om hem te ontlasten een aantal taken van hem over. Ik houd mij daarom ook bezig met de teams JO18 en JO17. Sander van Andel is verantwoordelijk voor de lichtingen daaronder, maar ook met hem ik dagelijks overleg. Het ziet er goed uit. Er is voldoende talent, maar het blijft altijd de vraag of wij die jongens kunnen helpen de laatste stap te maken in de richting van het volwassen voetbal.” Versluis – hij heeft bij FC Dordrecht nog een contract tot 2023 – staat aan de Krommendijk dagelijks op het veld. Hij vindt ook nog tijd om bij FC Dordrecht (amateurs) tweemaal in de week de groep van zijn tienjarige zoon Johan (Benjamin) te trainen. Binnen de familie Versluis heeft men het over Johan sr., Johan jr. en Johan Benjamin.

De familie Versluis lijkt met de navelstreng verbonden met Steeds Sterker Worden aan de Zeehavenlaan. ,,Ik liep daar met mijn vader als peuter rond en ging er op 5-jarige leeftijd voetballen.” Johan Versluis bleek een van de grootste talenten die de club in de ruim honderd jaar voortbracht. Feyenoord plukte hem al bij de F’jes weg. Later, in 2003, ging hij in Tilburg naar de als uitstekend bekend staande opleiding van Willem II. Een jaar later koos hij voor zijn geboortestad om daar voor FC Dordrecht te gaan spelen. In 2005 debuteerde Versluis in het eerste elftal, in de wedstrijd van FC Dordrecht tegen Go Ahead Eagles. De Dordtse profclub beloonde hem met een vierjarig contract. In oktober 2012 werd hij getroffen door het noodlot. Hij kreeg hartklachten en werd afgekeurd voor het betaalde voetbal. ,,Ik moest voetballen om te voorkomen dat ik depressief zou worden. Ik ben met mijn vader naar het bondsbureau in Breda gereden en daar hebben wij kunnen regelen dat ik per direct weer voor SSW kon gaan spelen.” Als amateurvoetballer kwam Versluis nog uit voor Heerjansdam, Sliedrecht, drie maanden voor SVW en als speler/trainer voor DRL in Rotterdam. Vorig seizoen kwam Versluis tot de winterstop uit voor SC Emma.

Klik hier voor meer informatie over SSW
Klik hier voor meer artikelen over SSW

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.