In gesprek met Jimmy Beljaars KNVB scheidsrechter

0
339

Jimmy Beljaars (25) is nog jong, maar heeft inmiddels al 11 jaar ervaring als scheidsrechter. Dit jaar is hij bezig aan zijn derde jaar bij de KNVB. Hij is ooit begonnen bij V.V. Seolto waar hij nog steeds af en toe een wedstrijd meepakt. Jimmy heeft de traditionele weg gevolgd om te mogen fluiten op hoger niveau. Vroeg begonnen met kleine wedstrijden, tussendoor cursussen gevolgd om de nodige kennis te vergaren en zodoende uit te komen als echte KNVB scheidsrechter.

Momenteel fluit Jimmy vooral selectiewedstrijden in de tweede en derde klasse, maar net als veel anderen wil hij het hoogst haalbare bereiken. ‘’Ik hoop het betaald voetbal te behalen. Je hebt elke keer een seizoen en van elke wedstrijd leer ik weer. Op basis van die beoordelingen kun je verbeterpunten halen die je meeneemt voor je rapportage.’’

Jimmy heeft nog een lange weg voor zich, maar hij heeft inmiddels al een aantal hoogtepunten in zijn carrière. ‘’Ik heb al een paar keer op internationale toernooien mogen fluiten en ook in Rotterdam bij Excelsior en Sparta, dus dat zijn wel leuke dingen natuurlijk. Zulke teams zijn ook makkelijker te fluiten. Als je fluit dan luistert iedereen gelijk en gaat het spel weer verder.’’

Als scheidsrechter is het moeilijk om tijdens een wedstrijd met iedereen te vriend te zijn. Kritiek hebben op de scheidsrechter is altijd makkelijk, maar hier trekt Jimmy zich weinig van aan. ‘’Ik ben bezig met het spel en niet wat er buiten om het veld gebeurd. Ik heb daar een beetje maling aan zogezegd.’’

Iedere voetballer heeft vaak wel zijn voorbeeld. Of het nu van zijn eigen clubje is of een professionele voetballer van een groot kaliber. Zo heeft ook Jimmy een voorbeeld binnen zijn expertise. ‘’Ik kijk nu wel op naar Bjorn Kuipers. Die fluit naar mijn idee wel goed. Nijhuis vind ik ook goed, omdat hij altijd wel door laat voetballen. Zelf laat ik ook zo veel mogelijk doorvoetballen.’’

De motivatie om iedere week weer de wedstrijd in goede banen te leiden haalt hij als volgt eruit. ‘’Je blijft er gewoon lekker fit van. Ik ga ook drie á vier keer per week naar de sportschool. Bovendien ligt mijn ambitie bij het fluiten en niet meer het voetballen.’’

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Om voorafgaand aan een wedstrijd al een idee te hebben wat voor wedstrijd het kan gaan worden bekijkt Jimmy altijd nog even rustig de statistieken door. ‘’Ik kijk dan vooral naar het aantal kaarten en daarbij welke speler specifiek, wat is de stand, dat soort zaken. Ik krijg wel is vaker dezelfde teams in een seizoen en veel jongens zijn dan hetzelfde. Dan ken je aan het begin van de wedstrijd al zeggen: ‘de vorige keer was je ook al de sjaak, denk eraan’. Die neem ik altijd mee.’’