In gesprek met Gerard Laros van RCD

Gerard Laros (42) is zelf begonnen bij RCD in Dordrecht, waar hij als keeper functioneerde. Als 16-jarige maakte hij de overstap naar ODS, deze club werd later SC Emma. Met zijn zeventien jaar stond hij in het eerste te keepen. Tot aan zijn tweeëndertigste heeft hij altijd in de selectie gekeept. Na zijn periode als keeper is hij het trainersvak ingerold. Hij is een aantal jaar assistent-trainer geweest bij het eerste van SC Emma, waarna hij terugkeerde bij RCD als jeugdtrainer.

Als certifieert jeugdtrainer heeft Gerard de JO17-1 van RCD Dordrecht onder zijn hoede, wat uitkomt in de eerste klasse. “De groep jongens die ik train is vier jaar geleden bij elkaar gekomen. Het is dan ook een leuke en een getalenteerde groep. In de toekomst gaat de club daar zeker wel profijt van hebben geloof ik.”

De visie van RCD is dan ook om zo veel mogelijk jeugd te laten doorstromen naar de selectie elftallen. Dit om een kenbaar gezicht te creëren voor de selectieteams. “Ik hoop dan ook dat ik samen met de jongens verder kan werken en dan ook kan doorstromen naar de JO19-1 van de club. Het is ook uiteraard een stukje beleid van de club. Ik weet wel dat ik het heel leuk zou vinden en de jongens die ik train ook zeker.”

Het doel van de jeugdtrainer is dan ook duidelijk. “Ik wil de jongens die ik nu training geef zo lang mogelijk blijven trainen. Daarnaast als ze deelnemen aan de selectie, moet ook ik verder gaan kijken. Ik zou best assistent-trainer willen worden, maar hoofdtrainer lijkt mij niks. Als ik met de senioren hoger dan de vierde klasse wil gaan trainen, moet ik ook een extra diploma halen. Eigenlijk vind ik assistent leuker, maar zeg nooit, nooit.”

D  “Ze willen stuk voor stuk het hoogst haalbare halen en het maximale uit zichzelf en het team halen. Dat is ook de instelling die ik wil hebben binnen het team. Ik probeer ook dat minimaal twee wedstrijden per jaar gefilmd worden. Zo kunnen we samen terugkijken op de gespeelde wedstrijden en uiteraard elkaar beter maken. Naar mijn idee breng ik het zo makkelijker in hun hoofd dan alleen uitleg. Zien is geloven. Ik zie dan ook zeker wel potentie, wanneer ik hun die beelden laat zien en dat maakt mij als trainer heel blij. Mijn doelstelling is dan ook bij de eerste vijf eindigen.”

Plezier, opleiden en presteren is de werkwijze waar de trainer in geloofd. “Je moet als jonge jongen plezier hebben in het voetbal en dan ontwikkel je je als speler automatisch. Daarna moet je pas kijken naar of je kampioen kan worden of nacompetitie speelt. De jongens weten mijn filosofie en staan daar ook volledig achter.”

In de vier jaar dat hij training geeft heeft hij samen met het team twee keer de bekerfinale bereikt. “Dat zijn toch wel de twee hoogtepunten die ik met deze groep heb meegemaakt. Helaas hebben wij deze twee keer niet weten te winnen. De jongens waren zwaar teleurgesteld, waarna ik samen met mijn assistent ze probeerde te kalmeren. Je probeert ze stuk voor stuk te ‘troosten’ door het handje op de schouder en of een korte toespraak. Je moet ze geruststellen op hun karakter, want dat is bij iedereen anders.”

Wil je meer informatie over de club RCD? Klik hier.

Foto gemaakt door: Mieke Zwang

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Ilyas Oulad-Ali doet stapje terug bij sv Heinenoord

Ilyas Oulad-Ali heeft een mooi carrière gehad op hoog amateurniveau, maar doet een stapje terug bij sv Heinenoord. De...

Rick Ouwerling van Zinkwegse Boys gaat voor UEFA C diploma

De 24-jarige Rick Ouwerling was de afgelopen twee jaar de coach van de O19-1. Dit jaar is hij de...

In gesprek met Jeffrey Verkerk van SC Feyenoord

Vandaag spreken we met Jeffrey Verkerk, de 29-jarige keeper van SC Feyenoord. Jeffrey Verkerk heeft vroeger bij BVO’s gekeept...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.