‘Ik had achteraf misschien wél het profvoetbal kunnen bereiken’

0
106

MIDDELBURG  – Als hij destijds andere keuzes had gemaakt én er meer voor had geleefd, dan had Mahboeb Rahimi (28) nu wellicht in het profvoetbal zijn wedstrijden gespeeld. Maar het liep anders en nu zien we hem terug op het achtste niveau van de Nederlandse voetbalpyramide bij FC Dauwendaele.

Bij de Middelburgse zaterdag derdeklasser speelt de uit Afghanistan afkomstige Rahimi centraal op het middenveld. Met zijn inzicht en technische bagage moet hij er vooral vormgeven aan het aanvalsspel van de geelhemden. Hij begon er ooit te voetballen bij de E’tjes waarna hij werd gescout door JVOZ dat destijds net was opgericht. Hij doorliep er enkel lichtingen, zag een stage bij Sparta Rotterdam stranden waarna hij later alsnog bij een BVO terecht kwam. “Nadat ik bij Sparta niet werd aangenomen, daar lukt het bij NAC Breda wel. Ik speelde er een jaar of vier vrijwel alles. Van de B-junioren naar de A’s en daarna sloot ik aan bij de reserves. Ik trainde mee met het eerste elftal en speelde mijn wedstrijden bij het tweede. Tot ik op een gegeven moment uit de basis verdween. Daar had ik moeite mee en daardoor verloor ik ook de motivatie en mijn ‘focus’. Ik ging andere dingen doen, meldde me regelmatig af en dat kan natuurlijk niet als je het profvoetbal wilt bereiken. Dat besef ik me nu wel, alleen koos ik toen voor andere prioriteiten zoals mijn verloofde.”

De verminderde drive bij Rahimi zorgde ervoor, dat het hoofdstuk NAC Breda werd afgesloten, waarna hij terugkeerde naar Zeeland. Hij voetbalde er nog een aantal seizoenen bij v.v. Goes waarna nog even richting Dubai vertrok om daar te gaan voetballen. Ook daar strandde het avontuur en toen werd hij benaderd door Marcel Lourens, de toenmalige trainer bij FC Dauwendaele. “Dat was een goed gesprek en ik heb daarna één jaar bij Dauwendaele gespeeld  en nog een jaar bij Zeelandia. Toen ben ik zelfs even helemaal gestopt, tót twee jaar geleden. Dauwendaele benaderde me opnieuw en het begon toch wel weer te kriebelen en zodoende speel ik nu weer hier.”

Inmiddels is Rahimi getrouwd en vader van een dochter, die voor hem absoluut de prioriteit krijgen boven het voetballen. “Maar toch ben ik nu wel op een punt gekomen, dat ik misschien nog één keer de stap zou willen maken naar een hoger niveau. Ik ben achtentwintig en zou op mijn top moeten zitten, maar dat is denk ik niet het geval. Al besef ik heel goed dat talent alleen niet genoeg is om het op een hoger niveau te kunnen redden. Nu werk ik als procesoperator en werk ook in ploegendienst, wat ook niet altijd ideaal is als het gaat om trainingen bijvoorbeeld. Het bevalt me overigens goed hier bij de club, ik voetbal wekelijks en voel niet echt een bepaalde druk. Natuurlijk wil ik zo goed mogelijk presteren, maar om nog bepalender te worden dan zal ik eerst conditioneel weer op orde moeten komen. Dat is voor mij wel een ‘dingetje’, want ik ben vaak na een halve wedstrijd al kapot en dat moet gewoon beter.”

Doordat de afgelopen twee competities voortijdig werden afgebroken en er bovendien steeds veranderende maatregelen werden opgelegd, werkte dat ook door in de trainingsarbeid die Rahimi kon leveren. “In die kleine groepjes trainen was verre van ideaal natuurlijk, bovendien had ik toen ik jonger was wél nog de drive om conditioneel extra te trainen. Nu is dat met een gezin en wisselende werkroosters toch anders. Dan schiet dat er vaak bij in helaas.”

Toch hoopt hij komend seizoen met FC Dauwendaele en de nieuwe trainer Gert-Jan van Leiden op een sportief goed seizoen. “Ik heb al met hem gesproken en hij heeft zelf op een hoog niveau gespeeld. Je merkt dat hij verstand heeft van voetbal én ambitieus is. Dus dat is wel iets waar ik nieuwsgierig naar ben. Wie weet wat er hier dan mogelijk is. Want ik ben nu op een leeftijd dat ik nog één keer wil laten zien waartoe ik voetballend gezien in staat ben. De kans op het profvoetbal heb ik laten lopen, maar nu wil ik toch proberen om als amateur nog een zo goed mogelijk niveau te laten zien. Eerst hier bij FC Dauwendaele en daarna zien we wel hoe het allemaal zal lopen.”

Voor meer artikelen over FC Dauwendaele klik hier.