Hoe blijf ik fit met Ruard Roks van Cluzona

0
289

Ruard Roks maakt al een aantal jaren deel uit van de selectie van Cluzona. De 23-jarige verdediger raakte in maart vorig jaar zwaar geblesseerd aan zijn knie. We spraken met hem over zijn blessure, het korte seizoen en zijn herstelperiode.

HappyPoint_desinfectieRoks begon zijn voetbalcarrière bij de dorpsclub uit Wouw. Zijn talent werd al vroeg ontdekt, wat hem een transfer naar de toenmalig profclub RBC opleverde. Echter ging het mis bij de oranjehemden dankzij een faillissement. Roks vond zijn voetbalgeluk weer terug bij BSC Roosendaal, waar hij op zijn 16de al zijn debuut in de hoofmacht mocht maken. Na een aantal mooie seizoenen keerde de dorpeling terug op het oude nest. “Op mijn 18e ben ik teruggegaan naar Cluzona, waar ik momenteel bezig ben aan mijn zesde seizoen bij de selectie.”

Blessure
Voor Roks was het stilleggen van de competitie een klein lichtpuntje. Dankzij zijn blessure lag de verdediger voor een langere periode uit de roulatie en miste daardoor slechts enkele wedstijden. “Tijdens een training kwam ik in een verdedigende actie terecht met een medespeler. Net voordat ik mijn been wilde wegzetten, kreeg in een klein duwtje en overstrek ik mijn been.” De blessure van Roks leek op het eerste opzicht zeer onschuldig, maar niets bleek minder waar. “Het deed wel even goed zeer, maar ik wilde eigenlijk zelfs doortrainen. Uit voorzorg ben ik toch eerder gestopt. De volgende dag was mijn knie zo dik dat ik er niks mee kon doen. Na het maken van een MRI bleek mijn voorste kruisband te zijn afgescheurd.” Roks zag dit niet aankomen en moest deze klap wel even goed verwerken. “Het kwam echt even hard binnen. Dit is een blessure die je niemand gunt. Het heeft wel een paar weken geduurd voordat ik het van mij af kon zetten, zo ziek was ik er van!”

Herstelperiode
“Momenteel train ik drie keer per week bij mijn fysiotherapeut. Hier train ik met andere voetballers, die dezelfde blessure hebben gehad. Gelukkig mag ik twee keer per week op het veld trainen en werk ik een keer per week aan het verbeteren van mijn kracht.” De herstelperiode van Roks verloopt voorspoedig, waar hij heel blij mee is. “Ik zit nu bijna op zeven maanden en mijn knie voelt ontzettend goed aan. Voorlopig kan ik lekker doorgaan met trainen en probeer ik fysiek weer wat sterker te worden. Ik kijk er naar uit om weer lekker met de groep te gaan trainen.”

Corona
Het verloop van de start van de competitie vond Roks zeer wisselvallig. “Vaak begonnen we de eerste helft niet scherp en kwamen we onnodig op achterstand. De tweede helft moet je het dan rechttrekken, alleen lukt dit niet altijd. Vijf punten uit vijf wedstrijden is voor ons te weinig.” Over het uitspelen van de voetbalcompetities wordt momenteel nog veel getwijfeld, echter begrijpt de verdediger uit Wouw wel de keuzes die gemaakt worden. “Voetbal is de leukste bijzaak die er bestaat. Het waarborgen van de gezondheid is natuurlijk wel vele malen belangrijker. Ik hoop dat deze verschrikkelijke tijd zo snel mogelijk achter ons komt te liggen.” In de maanden dat het voetbal normaliter stilligt, probeert Roks ook altijd fit te blijven. “Tijdens de zomerstop gaan we wekelijks met een aantal teamgenoten wielrennen en drinken we daarna een gezellig biertje.”

Meer artikelen lezen over Cluzona? Klik hier.
Klik hier voor meer informatie over Cluzona.