Het krankzinnige voetbalseizoen van Bart Goesten

0
118

Een voetbalseizoen kan soms tegelijkertijd dramatisch en ook schitterend zijn. Bart Goesten (24) kan erover meepraten. De aanvaller van Nivo Sparta kon vorig seizoen door een zware knieblessure het hele jaar zelf niet voetballen, maar had daardoor wel de tijd om als onervaren interim-hoofdtrainer zijn jeugdliefde Jan van Arckel naar een historische promotie te leiden.

Bart Goesten ontpopte zich vorig seizoen tot een van de bekendste voetballers in de regio, zonder dat hij zelf ook maar één minuut in actie kwam binnen de lijnen.

De aanvaller had ambitieuze plannen met zijn nieuwe zaterdagclub Nivo Sparta, maar doordat hij in april 2017 zijn voorste kruisband afscheurde als toenmalig speler van Roda Boys, kwam daar niets van terecht. “Dit was een enorme dreun voor me, zeker omdat ik bezig was aan een goed seizoen”, zegt Goesten. “Ik wist even niet meer hoe het verder moest. Totdat mijn oude club Jan van Arckel aan de lijn hing.”

Zijn oude zondagclub en jeugdliefde uit Ammerzoden verleidde hem voor een rol als assistent-trainer bij het eerste en zodoende werd de geblesseerde aanvaller herenigd met zijn vriendengroep van Jan van Arckel, dat hij nog altijd beschouwt als zijn club. “Het voelde goed om wat voor de club te kunnen doen.” Na een paar maanden liet hoofdtrainer Erik Oeben de trainingen steeds vaker over aan Goesten en toen Oeben vanwege een nieuwe baan opstapte, werd Goesten zelfs ineens hoofdtrainer.

Het was het begin van een bijzondere periode die sprookjesachtig eindigde: met promotie naar de vierde klasse. Toen Goesten in februari instapte als hoofdtrainer, stond Jan van Arckel nog negende. In de maanden die volgde, viel alles op zijn plek voor de formatie van de jonge coach. Via een gescoorde omhaal van Niels Oltmans in de 96ste minuut kwalificeerde Jan van Arckel zich voor de nacompetitie. In een dubbele confrontatie met MEC’ 07 was het team van Goesten na een 4-4 en 0-0 gelijkspel na penalty’s de beste. “Voor dik duizend toeschouwers flikten we het met z’n allen, het was in één woord geweldig”, aldus Goesten.

Inmiddels is Goesten weer meer voetballer dan trainer. Bij Nivo Sparta gaat hij weliswaar de JO15-1 trainen, maar hij wil vooral belangrijk zijn voor het eerste team van de club. “Bij Roda Boys was ik voor mijn blessure topscorer en ik wil bij Nivo bewijzen dat ik na anderhalf jaar revalideren nog altijd kan scoren en belangrijk kan zijn voor de club.

En hoe moet Jan van Arckel nu verder? “Met Marco Loon hebben ze een goede nieuwe trainer gehaald. Ik ga als supporter vaak kijken hoe de club het doet in de vierde klasse.”