Het keepen laat Danny Spelde nooit los

0
608

Danny Spelde (35) speelde veertien jaar in het eerste van RVVH.  Als jeugdkeeper was hij actief voor Feyenoord en Sparta Rotterdam, waarna de doelman in het amateurvoetbal zijn sporen ruimschoots verdiende. Nu is Spelde trainer van de keepers van de A-selectie en leidt hij op zondag jonge doelmannen op.

Spelde kwam uit voor de landelijke jeugd van Feyenoord en Sparta Rotterdam. “Maar dat is lang geleden hoor”, lacht de in Rotterdam opgegroeide Spelde, die in de dagelijks leven begeleider is op een woongroep voor verstandelijk gehandicapten. “Ik ben vooral bekend als doelman van RVVH. Mede door een kruisbandblessure heb ik het betaalde voetbal niet gehaald. Maar ik heb later een prima tijd in het amateurvoetbal gehad. Ik speelde een paar jaar voor Barendrecht en ben toen naar RVVH gegaan. In combinatie met mijn maatschappelijke loopbaan, was dat erg leuk”, aldus Spelde die anderhalf jaar geleden vanwege een kruisbandblessure moest stoppen bij RVVH.

Dominos_voorjaar2021

Spelde meerde aan bij de Ridderkerker vereniging op het moment dat zij net gedegradeerd was naar de tweede klasse zaterdag. Het was aanvankelijk de bedoeling om met zijn nieuwe club in de eerste klasse te spelen. “Maar RVVH had een slecht seizoen, waardoor we met best veel nieuwe spelers in de tweede klasse moesten beginnen. Ook Giovanni Franken bijvoorbeeld, maakte deel uit van de selectie. Er heerste geen enorm prestatieklimaat toen wij ons bij RVVH aanmeldden. Langzaamaan is daar verandering in gekomen.”

RVVH zette in het seizoen 2008/2009 aan voor een opmars die uiteindelijk zou leiden tot een positie in de Topklasse, voorheen het hoogste amateurniveau. Mario Papavoine trad aan als voorzitter en hij nam geen genoegen met een zesjescultuur. “We promoveerden meteen twee keer op rij en RVVH werd een prestatieclub. Er kwamen spelers van buitenaf. In de hoofdklasse behaalden we steeds hogere klasseringen en in 2015/2016 promoveerden we zelfs naar de Topklasse. Dat we het daarin maar één seizoen volhielden, was een financiële kwestie. We hadden met afstand het laagste budget en konden niet op tegen veel rijkere clubs die een bredere selectie hadden.”

phonedirect

Zelf, zegt Spelde, bleef hij in zijn beginjaren bij RVVH niet overdreven lang plakken in de kantine. Later stond hij zichzelf steeds meer toe om met zijn teammaten een pilsje te pakken. “Spelers van buitenaf vertrokken en RVVH kreeg weer een ploeg met eigen jongens. Echte clubmannen die het leuk vonden om met elkaar in de kantine te zitten. Zelf werd ik ook losser naarmate ik ouder werd. Ik heb duidelijk gezien hoe RVVH de afgelopen jaren aan gezelligheid heeft gewonnen.”

Als keeperstrainer van de A-selectie geeft Spelde leiding aan drie keepers. “Kristijan Nikolic is de eerste keeper, hij is 22 jaar. Hij kan nog veel leren, maar ook nu doet hij het al goed. Over Joris Blaak (21) en Tim Elkhuizen (27), die tweede keeper is, ben ik ook tevreden. Wat is er voor een keeperstrainer mooier dan met jonge,  gretige gasten te werken?”

Eigen keepersschool

Spelde is in het bezit van het zogenoemde diploma’s keeperscoach 2 en 3. De cursus die kan leiden tot het bezit van het zogenaamde PRO-diploma, was hem net wat te prijzig: tienduizend euro. “Maar met mijn opleiding heb ik heel wat bagage. Ik heb ook een eigen keepersschool en geef op zondagmorgen clinics bij RVVH voor alle keepers van RVVH maar ook van andere clubs die daar behoefte aan hebben. Hartstikke leuk om te doen, ik breng al die jongens graag wat bij. Er is gelukkig veel animo,  ik heb 3 verschillende leeftijdsgroepen, 7 tot en met 10, 11 tot en met 14 en 15 tot en met 18 jaar. Joris Blaak assisteert mij met heel veel plezier.”

Jonge jongens zien het niet meer als een afgang om op doel te staan, lacht Spelde, die zelf keeper werd bij gebrek aan kwaliteit als veldspeler. “Vroeger ging je keepen als je verder niks kon. Mijn vader drong er bij mij op aan dat ik tussen die palen moest gaan staan. Nu zie je dat keepers net zo gewaardeerd worden als sterke veldspelers. Het is heel dankbaar om elke week weer met een club enthousiaste gasten te mogen werken. Maar de groep op zondag breidt zich steeds uit. Ik heb de keepersschool bewust kleinschalig gehouden, maar sluit niet uit dat ik assistenten nodig heb in de toekomst en ook de zondagmiddag zal moeten gebruiken.”

 

Klik de link voor een ander artikel van RVVH