Heroes of the Cruyff Court zetten zich in voor Gorinchem

0
141

Gorinchem Beweegt zet breed in op sportstimulering, gezonde leefstijl, cultuureducatie en het versterken van burgerinitiatieven. Het team bestaat uit een aantal buurtsportcoaches en cultuurcoaches, begeleid en ondersteund door beleidsmedewerkers en programmaondersteuning.

GORINCHEMDit team heeft de opdracht om de spelbepalers te versterken en de onderlinge samenwerking de komende jaren door te ontwikkelen. Kwetsbare groepen worden actief ondersteund en de eigen kracht van inwoners en vrijwilligers wordt gestimuleerd. De in de eerste week van april voor 250 kinderen georganiseerde Cruyff Court Kampioenschappen door Heroes of the Cruyff Court is daar zo’n goed voorbeeld van. Corné van Rosmalen van Gorinchem Beweegt benadrukt dat dit evenement volledig door de Heroes uit de Gorcumse wijken is opgezet en op de dag zelf wordt begeleid. Voetballen op het fraaie Cruyff court is sport en bij sport hoort winnen en verliezen. ,,Maar op nummer één van dit evenement staat ‘Respect Voor Elkaar’”, benadrukt Xander Schmidt. Hij is een van de Heroes die uit de wijken is gerekruteerd. Ooit een gedachte van Johan Cruijff zelf, die het voetballen op zijn Cruyff Courts altijd heeft gestimuleerd. Ondersteund door Gorinchem Beweegt en The Mall Jongerenwerk, organiseren de Heroes alles. Schmidt: ,,Het begint met het zoeken van sponsors. Een supermarkt schenkt alle dranken en fruit. Wij zorgen ervoor dat bij dit grote evenement scheidsrechters zijn. Wij coördineren op deze dag alles zelf.” Er wordt, verdeeld over drie dagen, gevoetbald door meer dan dertig wijkteams uit groep zeven en acht. Van Rosmalen: ,,Belangrijk is dat de jongens en meiden zelf weten dat zij waardevol zijn voor hun wijk. Zij leren hoe je een dergelijk evenement opzet, het is leren in de praktijk. Heroes worden rolmodellen in de wijken. Jongens en meiden waartegen andere kinderen kunnen opkijken. Velen willen daarom zelf volgend jaar Heroes worden.”

Op de middag dat wij op bezoek zijn worden later de finales bij de jongens gespeeld. Het jongensteam van de ‘Cruyffgang’ is een uit een wijk gevormd team bestaande uit voetballers van Unitas en SVW. Zij hadden zich al geplaatst voor de halve finale. ,,Wij gaan echt wel naar de finale. Dit is zo leuk om te doen”. Gorinchem is door de Cruyff Foundation benaderd om een landelijke kwartfinale te organiseren. Spelers uit andere steden komen, in mei, naar Gorinchem om tegen de kampioen van de stad te spelen.