Hé Scheids met Angelo Spek

0
363

Angelo Spek is een 48 jarige scheidsrechter en scheidsrechter coördinator bij ZVV Pelikaan. Hij heeft zelf van zijn zevende tot zijn 25e gevoetbald in Zwijndrecht. Hierna heeft Angelo nog vijf jaar in een vriendenteam gespeeld bij Drechtstreek. Na deze vijf jaar wou hij ermee stoppen, maar hij werd toen benaderd om bij Pelikaan in het vijfde te komen spelen.  

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Wij vroegen Angelo om zich even kort voor te stellen.Ik ben sinds ongeveer 3 jaar scheidsrechters coördinator bij Pelikaan. Naast het fluiten van mijn eigen wedstrijdjes zorg ik dus ook voor de invulling van de scheidsrechters voor de wedstrijden op zaterdag en doordeweeks. Maar eigenlijk ben ik van maandag tot donderdag en op zaterdag als vrijwilliger op Pelikaan te vinden voor allerlei taken. Denk dan aan openen, sluiten, het coronateam en de bardienst. Er zullen maar weinig mensen op Pelikaan zijn die mij niet kennen. Ook ben ik dit seizoen benaderd om toe te treden tot het bestuur van Pelikaan”.

Door noodgedwongen redenen is Angelo het scheidrechters vak ingedoken. “Door een tekort aan scheidsrechters ben ik vijf jaar geleden gevraagd om scheidsrechter te worden. Dat is mij goed bevallen en na het stoppen van de scheidsrechters coördinator heb ik deze taak ongeveer drie jaar geleden overgenomen. Ik heb twee vaste teams, Pelikaan 7 en Vrouwen 1. Maar eigenlijk fluit ik bijna alles van de JO13 tot en met de senioren. Dat begint in de ochtend om half 9 en eindigt in het uiterste geval om kwart voor zeven. Het niveau is van de 1e tot de 5e klasse met soms een wedstrijd in de hoofdklasse. Ik fluit gemiddeld drie wedstrijden op een zaterdag. Ik wil zo lang ik gezond blijf mijn wedstrijdjes blijven fluiten voor Pelikaan”.

Scheidrechters moeten het nu hebben van onderlinge oefenwedstrijdjes. “Het seizoen begon vrij normaal in September maar werd na ongeveer vijf wedstrijden abrupt beëindigd. Ik fluit nu af en toe een onderlinge wedstrijd tussen twee jeugdteams van Pelikaan en dat is in het begin nog wel leuk maar doordat dit inmiddels al een tijdje duurt slaat de verveling wel een beetje toe. Het is wachten tot de echte wedstrijden weer gaan beginnen maar ik vrees dat dit nog wel tot minimaal maart 2021 gaat duren”.

Angelo heeft als scheids niet echte dieptepunten en hoogtepunten. “Ik heb niet echt een dieptepunt maar ik maak mij wel zorgen om de agressie jegens scheidsrechters. Gelukkig heb ik niet persoonlijk meegemaakt maar wel bij collega’s gezien. Ik denk dat iedere voetballer blij moet zijn dat er iemand is die zijn tijd opoffert om een wedstrijd te fluiten. Ik heb niet echt een hoogtepunt maar het is altijd leuk om een compliment te krijgen of gevraagd te worden om een wedstrijd te fluiten”.

Angelo let altijd op de scheidsrechters tijdens wedstrijden. Je kan natuurlijk nooit stoppen met leren. “Ik heb geen voorbeeld als scheids, maar Pierluigi Collina spreekt denk ik elke scheidsrechter wel aan. Daarnaast probeer ik wel altijd op een scheidsrechter te letten, zowel bij de amateurs als in de Eredivisie. Je bent nooit te oud om te leren. In mijn vrije tijd probeer ik fit te blijven door hard te lopen. Heel veel mensen denken dat mijn bed bij Pelikaan staat, dus naast het voetbal heb ik niet heel veel andere hobby’s’”.

Klik hier voor meer artikelen in de rubriek ‘Hé Scheids’
Klik hier voor een ander artikel over ZVV Pelikaan