“Hé scheids!” – Jester Francisca

0
106

In de regio Dordrecht is hij bij iedereen bekend. De 27-jarige Jester Francisca is dit jaar voor het 5e seizoen actief als KNVB-scheidsrechter. Het fluiten bezit nu een groot deel van zijn leven en hij zet zich voor de volle 100 % in. Hij is echter met toeval dit wereldje in gerold. Het VoetbalJournaal sprak met hem over hoe hij scheidsrechter is geworden, wat zijn hoogtepunten zijn en wat hij verwacht van de komende jaren.

Jester, geboren en getogen in Dordrecht, heeft zelf in totaal 13 jaar gevoetbald bij E.B.O.H. en VV Dubbeldam. In het veld was hij het vaak oneens met de scheidsrechters en wist hij alles beter. Toch was dit niet direct aanleiding om dit zelf op te pakken. Dit gebeurde eigenlijk per toeval. Op zijn CIOS-opleiding had hij een vak open staan en hierdoor besloot hij de scheidsrechter cursus te volgen. ”In het begin zag ik dit nog als een geintje maar gaandeweg de cursus begon ik het steeds leuker te vinden,” vertelt hij. Op de cursus kreeg hij te maken met FIFA-scheidsrechter Danny Makkelie. “ Hij nam ons mee en bracht zijn ervaring over op de cursisten en daar raakte ik geïnspireerd door. Hier kreeg ik ook te horen wat eventueel de doorgroei mogelijkheden waren en daar zag ik voldoende uitdaging en perspectief in. “ Daar begon het en nu fluit Francisca elk weekend twee wedstrijden. Op zaterdag de jeugd en zondag senioren.

In zijn nog prille carrière springt er wat hem betreft 1 wedstrijd uit. Dit was de wedstrijd Oranje Wit tegen VV Wieldrecht. “ De scheidsrechter van dienst raakte na een half uur geblesseerd en ik had er al een wedstrijd op zitten. Ik dacht het zal toch niet gebeuren dat ik straks het veld op moet. Uiteindelijk gebeurde dit wel en was ik in het begin best zenuwachtig. Maar ik deed gewoon mijn ding en kreeg na afloop de complimenten. Dit vond ik harstikke gaaf om mee te maken want dit is toch wel minimaal het niveau waar ik wil acteren. ‘’

De jonge Dordtenaar fluit op dit moment bij de senioren maximaal tot de 2e klasse en bij de jeugd het één na hoogste niveau. Zijn persoonlijke doelen liggen echter hoger dan dit. “ Ik hoop volgend seizoen om de Eredivisie A-junioren te mogen fluiten en bij de senioren om minimaal binnen een paar jaar in de Hoofdklasse te mogen staan. Om uiteindelijk in de 2e divisie de leiding te mogen hebben, dat is natuurlijk een prachtig niveau. “