HBSS: Berkan Bayraktar past zich overal met gemak aan

0
151
HBSS

Op 17-jarige leeftijd kwam Berkan Bayraktar (39) naar Nederland. Daar had hij een aantal jaren mogen spelen in de jeugdopleiding van meerdere profclubs. Maatschappelijke belangen en blessures maakten het onmogelijk om die droom uit te laten komen. Na een mooie carrière in het amateurvoetbal is Bayraktar dit jaar assistent-trainer bij HBSS en gaat hij volgend seizoen samen met Ton Pattinama de kar trekken bij de Schiedamse club.

Snel de Nederlandse taal geleerd

Toen Berkan op 17-jarige leeftijd in Nederland kwam, sprak hij nog geen woord Nederlands. Nu spreekt hij Nederlands met een ‘Rotterdamse tongval.’ “Toen ik in Nederland kwam, ben ik de inburgeringscursus gaan doen. Als je ergens gaat wonen, dan moet je je wel aanpassen en dus ook de taal spreken. Ik had wel het geluk dat ik vrij snel mijn vrouw leerde kennen, dat is een Nederlandse vrouw en die heeft mij ook geholpen met de taal te leren”, zegt hij over zijn aankomst in Nederland. Zijn ouders waren hem al voorgegaan, maar Berkan was in Turkije gebleven omdat hij graag profvoetballer wilde worden en in zijn thuisland bij een profclub woonde.

Toen hij een jaar in Nederland was ging hij werken als pakketbezorger. Het bedrijf waar hij voor werkte stopte er mee en toen vroeg het hoofdbedrijf of ik voor mezelf wilde gaan werken. Met de hulp van vrienden en familie heb ik dat toen gedaan. Op het moment is hij ook eigenaar van een garage in de Spaanse Polder.

Met een gebroken knieschijf naar Nederland

“Ik ben eigenlijk als profvoetballer naar Nederland gekomen met het idee om terug te gaan naar Turkije. In Turkije had ik tijdens een wedstrijd mijn knieschijf gebroken en het herstel zou vijf maanden in beslag gaan nemen. Eigenlijk zou ik maar een paar maanden naar Nederland komen, maar ik ben nooit meer weggegaan. Mijn ouders en mijn broer waren al anderhalf jaar eerder naar Nederland gekomen”, vertelt Berkan over zijn verleden.

Een biertje in Geervliet

In Nederland vond het herstel plaats en toen ging hij in Vlaardingen voetballen bij een Turkse vereniging, FC Mozaïek. Bij die club speelde hij een aantal jaren. Toen het bij die club niet zo goed ging ben ik naar PFC in Geervliet gegaan, Tegenwoordig heet dat GHVV’14. “Dat was natuurlijk een echte dorpsclub en toen ik daar als Turk binnenkwam keken ze wel even op. Vooral toen ik mijn eerste biertje dronk trouwens”, vertelt hij lachend. Daarna vertrok de speler naar PSV Poortugaal. Zijn favoriete posities waren spits of rechtsback. “Ik moest het vooral van mijn loopvermogen hebben en als aanvallende rechtsback kwam dat uitstekend van pas”, legt Berkan uit.

Thuis bij HBSS

Vanuit Poortugaal ging Berkan voetballen bij SVV, dat speelde in de zondag tweedeklasse. “We hadden een periodetitel gepakt en hadden kans om te promoveren, maar het bestuur had besloten om met het zondagvoetbal te stoppen. Toen is er een grote groep spelers, inclusief trainer Toon Wolters, overgestapt naar HBSS. Ik wilde geen derde klasse gaan spelen en stapte over naar BVCB in Bergschenhoek. Alleen klikte het niet met de toenmalige trainer en besloot ik nog een overstap te maken naar HBSS. Ondertussen ben ik nu ongeveer 4 a 5 vijf jaar bij HBSS.

Per direct gestopt als speler

In de winterstop van het vorige seizoen stopte hij abrupt met voetballen.  Wat begon met liesklachten bleek na een MRI-scan bleek heupartrose te zijn. De kans zou aanwezig zijn dat als hij bleef voetballen hij misschien op zijn 40e een kunstheup zou moeten krijgen.  Dit risico wilde Berkan niet lopen en zo kwam deze moeilijke beslissing tot stand.

Toekomst als trainer

Toch wilde Berkan iets in het voetballen blijven doen, maar het trainerschap zag hij wel zitten. Het huidige seizoen begon Berkan als assistent-trainer van Toon Wolters. Laatstgenoemde besloot na dit seizoen te stoppen als trainer en dus werd Berkan door het bestuur gevraagd om het stokje over te nemen van Wolters. Omdat Bayraktar nog bezig is om zijn papieren te halen zou er wel iemand bij moeten zijn die over de juiste papieren beschikt. Uiteindelijk is Ton Pattinama bereid gevonden om mij bij te staan. Zijn zoon, Jordao, speelt natuurlijk bij HBSS en ik heb regelmatig met hem samengezeten. “We denken hetzelfde over voetbal en zitten heel vaak op één lijn”, vertelt hij over de samenwerking met de ervaren trainer.

Stappenplan

De ervaring als assistent-trainer en het stagelopen zit er voorlopig niet in. Op 1 april heb ik mij ingeschreven voor de VC2 opleiding van de KNVB. Daarna wil ik zeker nog doorpakken. “Maar eerst moet ik mij bewijzen als trainer en hoop dat dit bij HBSS als tweedeklasser kan gebeuren”, sluit de sympathieke Bayraktar af.

Klik op HBSS voor de laatste artikelen over de club.
Klik op HBSS voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in