Goudswaardse Boys en Piershil smelten toch samen

Een eerdere poging samen met NBSVV liep op niets uit, maar de toenadering bleef en heeft uiteindelijk toch tot de samensmelting geleid: vanaf komend seizoen vormen Goudswaardse Boys én Piershil één club.

GOUDSWAARD/PIERSHIL –  Het samengaan van verschillende clubs in de Hoeksche Waard is – in tegenstelling tot andere voetbalgebieden in Nederland – niet bepaald dagelijkse kost. De fusie tussen Maasdam en Puttershoek tot FC Binnenmaas, op 1 juli 2006, was de laatste samensmelting tussen twee verenigingen op het eiland. Een samensmelting, die gezien de huidige status van FC Binnenmaas absoluut succesvol genoemd mag worden.

Zestien jaar later komen twee voetbalburen dus ook zodanig nader tot elkaar dat zij gezamenlijk hun weg in het voetballandschap vervolgen. Voor niet-ingewijden komt de stap van Goudswaardse Boys en Piershil mogelijk als een verrassing, maar gezien de recente historie is het juist geen surprise. 

Voor de gemeentelijke herindeling, op 1 januari 2019, was in de voormalige gemeente Korendijk al vaker geprobeerd om tot een bundeling van de krachten in één nieuwe club te komen. De meest recente poging was in 2017, toen NBSVV, Piershil en Goudswaardse Boys probeerden om gezamenlijk verder te gaan. Het drietal bereidde een fusie voor die zou moeten leiden tot FC Korendijk. Medio november van dat jaar kwam echter het volgende bericht naar buiten:

‘De fusie tussen NBSVV, Piershil en Goudswaardse Boys staat op losse schroeven. De clubs zouden fuseren tot Fc Korendijk maar de leden van Goudwaardse Boys hebben die gedachte sinds gisterenavond laten varen. De leden van de zaterdag-vierdeklasser stemden massaal tegen de fusie tot FC Korendijk. Ruim 100 leden van de kleine vereniging kwamen op de ledenvergadering af. Ongeveer driekwart van de leden zag een fusie met de andere twee clubs niet zitten. Dat betekent dat Goudswaardse Boys zich zal terugtrekken uit het fusieproces en FC Korendijk mogelijk tot stand komt met een nieuw complex zonder Goudswaardse Boys’.

TuinverzorgingDeBergden_voorjaar2021

Kaboutervoetbal

De fusie tot FC Korendijk zou er nooit komen. De drie clubs gingen hun eigen weg: NBSVV (zie verderop in dit Voetbaljournaal) is druk bezig om aan haar eigen toekomst te werken, maar de contacten tussen Goudswaardse Boys en Piershil bleven warm. De samenwerking op jeugdvoetbalgebied was intens en kreeg eerder dit jaar een nieuwe impuls met het opzetten van een ‘kaboutervoetbalinitiatief’, waarbij de clubs gezamenlijk voetbal voor de allerkleinsten aanboden. Een initiatief dat succesvol bleek, want het leverde 25 nieuwe spelertjes op die wekenlang training kregen. Een basis voor de toekomst, want beide clubs kondigden aan dat zij met het oog op het volgend seizoen gaan kijken of zij meerdere teams kunnen opzetten. Die mededeling bleek uiteindelijk de voorgalm voor nog iets veel groters: op vrijdag 6 mei schreven Goudswaardse Boys en Piershil een buitengewone algemene ledenvergadering uit met een belangrijk agendapunt: verregaande samenwerking en de intentie tot fusie.

Selectie

Het uitschrijven van die ledenvergaderingen was een vervolg van een traject dat eigenlijk al half maart van dit jaar was ingezet. Toen vond er telefonisch contact plaats tussen de voorzitters van beide verenigingen, Theo Bos (Piershil) en Nikita Plas (Goudswaardse Boys). Daarmee leek de brug tussen beide clubs gebouwd, want in het vervolg kwamen de twee verenigingen steeds dichter bij elkaar. Met de steun van beide ledenvergaderingen kunnen nu echt stappen naar de samensmelting worden gezet.

omega-sales

In elk geval is duidelijk dat er nog flink wat werk aan de winkel is om de verregaande samenwerking gestalte te geven. Zeker is dat alle teams met elkaar vermengd gaan worden. Dat heeft meteen al consequenties: de hoofdmacht van Piershil was reeds gedoemd tot degradatie uit de vijfde klasse. Die terugval wordt vermeden aangezien Goudswaardse Boys wel in de vierde klasse actief blijft. Het trainersprobleem wordt simpel getackeld: Floris van Marle, die dit jaar de trainer was van Piershil, doet een stap terug. Jeroen van der Horst, die bij Goudswaardse Boys aantreedt als opvolger van Leo Tol, krijgt te maken met een flinke selectie aan het begin van de voorbereiding.

Bestuur

Maar er liggen meer uitdagingen voor de twee verenigingen. Nikita Plas heeft al door laten schemeren dat er een bestuur voor Goudswaardse Boys en een bestuur van Piershil blijft bestaan, maar dat er ook een overkoepelend bestuur gaat ontstaan dat zich bezig gaat houden met de verdere uitdieping van de samenwerking. Verder is nog onduidelijk hoe de nieuwe club gaat heten en wat de clubkleuren zullen worden. Theo Bos liet al weten dat de verenigingen de thuiswedstrijden op beide complexen gaan afwerken. In eerste instantie is er dus sprake van een (verregaande) samenwerking, die op termijn moet gaan leiden tot een fusie.

De basis is in ieder geval stevig gelegd: het jeugdvoetbal, toch de voedingsbodem voor de toekomst,  is inmiddels nieuw leven ingeblazen, de leden hebben zich verenigd achter de ideeën om gezamenlijk verder te gaan en op voetbaltechnisch gebied zijn de eerste knopen ook al doorgehakt. Goudswaardse Boys en Piershil hebben elkaar na al die jaren uiteindelijk toch gevonden en lijken klaar voor een gezamenlijke toekomst.

Klik de link voor een recent artikel over Goudswaardse Boys

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

7-tegen-7 onder leiding van Kees en Arie Schalk bij FC Lisse al jaren topmodel

Lisse draait al jaren met succes een interne 7-tegen-7 competitie. Tien teams spelen op regelmatige basis met dik plezier...

Remco Hartland is van de oplossingen als scheidsrechter coördinator bij SV Hillegom

Zorgen dat er bij elke wedstrijd een scheidsrechter staat: Remco Hartland heeft bij SV Hillegom niet de makkelijkste en...

Jaap van Duijn fluit nog altijd zijn wedstrijden bij VV Katwijk

Hij is al meervoudig opa en gepensioneerd, maar Jaap van Duijn (70) fluit nog elke zaterdagmorgen zijn wedstrijdje als...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.