‘Globetrotter’ Oosterlen strijkt neer op Schildman

0
272

De selectie van ASWH onderging de afgelopen zomer een grootschalige metamorfose na de degradatie uit de tweede divisie. Voor de supporters van de Ambachtse club was het daarom de uitdaging om snel te wennen aan de nieuwe gezichten. Eén man vormde daarbij een snel herkenningspunt: nieuwe captain Jair Oosterlen.

De aanvoerdersband rustte de afgelopen jaren (bijna) steevast om de arm van Jesper van den Bosch. Van den Bosch was echter één van de vele vertrekkers bij ASWH – hij koos voor competitietegenstander Barendrecht – en dus kreeg de band vanzelfsprekend een nieuwe eigenaar in de danig veranderde selectie. Uiteindelijk schonk de nieuwe trainer Sjoerd van der Waal het kostbare kleinood aan Jair Oosterlen  De 25-jarige centrale verdediger, geboren in Amsterdam, beschouwt dat als een mooie geste. ,,Ik ben er trots op dat ik aanvoerder mag zijn van ASWH. Als je captain mag zijn, dan ben je een uithangbord en een gezicht van de club. Bovendien ben je het verlengstuk van de trainer in het veld. Dat geeft dus ook verantwoordelijkheden, maar ik beschouw het als een eer dat ik aanvoerder mag wezen’’, spreekt Oosterlen uit de grond van zijn hart.

Jair Oosterlen begon dit kalenderjaar nog bij ASWH’s competitietegenstander in dit seizoen, het Zeeuwse Hoek. ,,Ik was clubloos nadat ik teruggekeerd was uit Azië. Ik heb een sportschool in Amsterdam. Daar raakte ik in gesprek met iemand die een goed contact had met één van de sponsors van Hoek en zo is het balletje gaan rollen. Voor vier maandjes was de afstand tussen Amsterdam en Hoek nog wel op te brengen, maar vervolgens moest ik echt op zoek naar wat anders.’’

Avontuur
De reisafstand voor de globetrotter – die al flink wat van de wereld zag en naast in Azië ook in de Verenigde Staten actief was – werd aanmerkelijk bekort, want hij is neergestreken op het Ambachtse sportpark Schildman. Ook bij ASWH kwam Oosterlen redelijk toevalligerwijs terecht. ,,Bij Hoek speelde ik samen met Istvan Bakx, die weer een goed bevriend was en is van Rogier Veenstra die tot dit seizoen trainer is geweest van ASWH. Zo is het eerste contact tussen ASWH en mijn ontstaan. Ik ben via Rogier, die het stokje zou gaan overdragen, in contact gekomen met technische man Mels van Driel. De gesprekken met hem en de nieuwe trainer Sjoerd van der Waal zijn prima verlopen. Nee, het vertrek van veel spelers en de totaal nieuwe start die ASWH daardoor moest maken, heeft mij niet afgeschrikt. Ik zag het juist als een uitdaging om met een geheel nieuwe spelersgroep te gaan bouwen. Ik ben wat dat betreft ook avontuurlijk van aard. Een nieuw avontuur brengt namelijk nieuwe mogelijkheden, met die gedachte ben ik hierheen gekomen.’’

En avonturen is hij in zijn gehele voetballoopbaan nog niet uit de weg gegaan. Integendeel, als jeugdspeler van AFC werd Oosterlen gescout door Heerenveen en daarna belandde hij bij (Jong) Sparta. Daarna volgden zijn reizen naar het buitenland. ,,Na de coronaperiode, waarbij ik veel in mijn eentje heb gezeten in het buitenland, vind ik het nu lekker om in Nederland te zijn en me te laten omringen door familie en vrienden. De reisafstand naar Hendrik-Ido-Ambacht is in elk geval een stuk korter.’’

Nacompetitie
Sportief gezien was 2022 voor Oosterlen een bijzonder jaar. ,,Toen ik bij Hoek binnenkwam, stonden we als zestiende geklasseerd op de ranglijst. Onder Lorenzo Staelens, die ik echt een prima trainer vond, zijn we gestegen van die positie op de ranglijst naar de vierde plaats en misten we net deelname aan de nacompetitie voor een plek in de tweede divisie. Maar hoewel ik er slechts kort heb gezeten, heb ik Hoek leren kennen als een onrustige vereniging. Hoewel Staelens het prima heeft gedaan, is hij bij de vereniging vertrokken als trainer. En toen Hoek bij ons kwam spelen, was de trainer die aan het seizoen begonnen was (Björn De Neve) alweer vertrokken uit Zeeuws-Vlaanderen.

Die onrust staat haaks op de rust bij ASWH die ontstaan is nadat de mutatiewind is gaan liggen in Hendrik-Ido-Ambacht. ,,Wel hadden we wat meer punten kunnen hebben’’, is het oordeel van de captain. ,,We lieten tegen FC Rijnvogels en RKAV Volendam punten liggen nadat we lang hadden voorgestaan. Maar dat hoort ook bij het proces waar we met deze nieuwe ploeg in zitten. Wel moeten we niet tegen te veel blessures en schorsingen oplopen, want we hebben een krappe selectie.’’

Klik op ASWH voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ASWH voor meer informatie over de club.