Gepromoveerd Emma buigt 0-2 achterstand om in knappe 4-2 zege

0
77

SC Emma klom naar de (met Bavel) gedeelde eerste plaats in de derde klas van het zondagvoetbal. Dankzij een 4-2 zege tegen Be Ready uit Hank.

Dat gebeurde in een enerverend duel waarin Emma zich weer eens van de mentaal ijzersterke kant presenteerde. Zo moest de ploeg van trainer Roy de Bruin een snelle 0-2 achterstand wegwerken alvorens met de volle buit onder de warme douche te stappen.

Met de triomf claimt Emma als gedeeld koploper voorlopig de beste Dordtse club te zijn in de zuidelijke derde klas. Terwijl menigeen verwachtte dat juist Emma hard zou moeten strijden om lijfsbehoud. Stadgenoten Dubbeldam en RCD reiken momenteel niet verder dan een bescheiden plek in de brede middenmoot en het rechter rijtje. Dat belooft wat nu er later deze maand enkele stadsderby’s op de rol staan.

Behalve een boeiend scoreverloop kende het treffen tussen Emma en Be Ready ook een spraakmakende onderbreking. Geïnitieerd door de scheidsrechter die met de afkoelingsperiode wilde voorkomen dat de wedstrijd door enkele omstreden arbitrale beslissingen zou ontsporen. De scheidsrechterlijke zelfkennis bleek afdoende om het duel weer in rustig vaarwater te krijgen.

Een kwartier voor officiële speeltijd bij een 3-2 voorsprong voor de thuisploeg leek Shendro Cristina op weg naar de 4-2. Net binnen de zestien werd hij getorpedeerd door de uitlopende doelman van Be Ready. Diens incorrecte ingrijpen reikte verder dan een simpel gevalletje van onderuit halen van een doorgebroken speler. De verwachte strafschop en rode kaart voor de doelman bleven evenwel achterwege, wellicht omdat de scheidsrechter nog in de middencirkel stond toen Shendro Cristina het scoren genadeloos werd ontnomen. De arbiter volstond met een vrije trap even buiten de zestien.

De daaruit ontstane verklaarbare irritatie aan Emma-zijde kreeg een extra dimensie toen kort daarop de arbiter de thuisploeg opnieuw een penalty (deze keer wegens hands) onthield. Hij besloot de vrije trap waaruit de handssituatie ontstond te laten overnemen. Om de gemoederen te bedaren besloot de leidsman maar het duel tijdelijk stil te leggen en de kleedkamers op te zoeken. Dat bleek achteraf ondanks alle tumult geen verkeerd besluit.

Na de afkoelingsperiode kreeg Emma alsnog de verdiende beloning. Michel van Pelt die als invaller nog geen minuut op het veld stond liet zijn klasse weer eens zien door de bal na een assist van Shendro Cristina onbereikbaar voor de keeper in de rechter bovenhoek te deponeren (4-2).

En zo blijft Emma maar sprookjes schrijven met als centraal thema overlevingskracht of zo men wil mentale veerkracht. Een even bijzondere als bewonderenswaardige eigenschap. Immers de ploeg keek al vroeg tegen een 0-2 achterstand aan door een ongelukkige eigen goal én een terecht toegekende strafschop. De vroege achterstand wakkerde gelukkig snel Emma’ s overlevingsinstinct aan. Kort na de 0-2 zette Rody Nijenhuis Emma weer op de rails met de 1-2. Nog voor de reguliere pauze volgden Maikel Steenbakker (slim afstandsschot over de drassige grasmat) en Antonio Manzanares (knappe solo uit de omschakeling) Rody’s trefzekere voorbeeld: 3-2.

In het tweede bedrijf wist gastploeg Be Ready in de pittige regenbuien het duel niet te kantelen mede omdat Emma’s Tom van der Leer zich presenteerde als constante, betrouwbare doelman. Een alles beslissende 4-2 voor de thuisploeg leek eerder in zicht dan de Brabantse gelijkmaker. Die verwachting kwam ondanks de wat koddige arbitrale interventie uit. Terecht. Op de zege viel niets af te dingen.

En zo blijft Emma voor verrassingen zorgen. Na drie speelronden als promovendus meteen gedeeld koploper, wie had dat verwacht? Het was ondanks de barre, natte weersomstandigheden weer een ‘heerlijk middagje Emma’.

Bron: Freelance Journalist Fred van Dongen
Foto: SC Emma