G-team van Moerse Boys staat voor voetbalplezier

0
100

Al acht jaar heeft Moerse Boys een G-team. De enthousiaste voetballers met een beperking werden met open armen ontvangen bij de club uit Zundert en de spelers en hun begeleiders hebben het prima naar hun zin op sportpark Akkermolen. “We worden nauw betrokken bij alle activiteiten en maken volwaardig onderdeel uit van deze leuke vereniging.”

Op het achterste trainingsveld van Moerse Boys klinken lachende geluiden. Daar, aan de rand van sportpark Akkermolen, werken de spelers van het G-team van Moerse Boys ontspannen een training af. In tweetallen schuiven ze eerst in rustig tempo de bal naar elkaar toe en even later wordt er fanatiek één tegen één gespeeld. De jongens hebben duidelijk een hoop plezier. Dat stemt het trainersduo Jac Hereijgers en Harry Brockx erg tevreden. Continu strooien ze met complimentjes en moedigen ze hun jongens aan om nog een stapje extra te zetten. “We zijn altijd heel positief in onze benadering”, legt Hereijgers uit. “In de eerste plaats omdat we sowieso weinig te klagen hebben over hun instelling. En in de tweede plaats omdat het geen zin heeft om de jongens af te branden: het draait bij ons puur om de lol.”

De volledige staf van het G-team doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de organisatie rondom het team goed staat. Naast de twee trainers regelen Heidi Kalkema en Jan van Bergen allerlei randzaken voor de jongens. In de bestuurskamer van Moerse Boys vertellen de begeleiders meer over het team. “Het coachen van een G-team kost nou eenmaal meer energie dan het coachen van een ‘gewone’ spelersgroep”, verklaart Kalkema. “Ons team is een mix van heel veel verschillende jongens en meisjes. Sommigen zijn twintig jaar oud, anderen bijna 45. Daarnaast heeft iedereen een andere beperking, die kan lichamelijk zijn of geestelijk. Alle spelers hebben veel aandacht nodig.” Daarnaast zijn er op voetbaltechnisch gebied ook grote verschillen binnen een team, vult trainer Hereijgers aan. “Er zijn spelers die behoorlijk goed kunnen ballen en anderen raken veel minder ballen. Als coach moet je ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft, want alles draait om het plezier.”

In de competitie waarin het G-team van Moerse Boys speelt, proberen de teams flexibel te zijn tijdens wedstrijden. In principe spelen de teams zeven tegen zeven op een half speelveld, maar deze aantallen kunnen afwijken. “Als we beide tien spelers hebben, spelen we ook tien tegen tien”, legt Van Bergen uit. “En het komt zelfs voor dat er een speler van de tegenstander met ons meedoet, zodat beide teams met een gelijk aantal voetballers kunnen starten”, vervolgt hij. “Die laatste situatie is niet erg gebruikelijk, maar het geeft wel aan dat het met de sportiviteit goed zit.” Bij Moerse Boys vindt men het erg leuk dat de vereniging een eigen G-team heeft. “Bij thuisduels kunnen we soms rekenen op de steun van clubleden”, zegt Kalkema. “Ons team wordt dan aangemoedigd door andere teams van Moerse Boys en dat vinden onze jongens uiteraard prachtig. En als er iets geregeld moet worden, kunnen we bovendien altijd aankloppen bij het bestuur.”

Het G-team van Moerse Boys is ook erg blij met hun trouwe sponsor IAS Industrial Automation. Het complete team, plus begeleiding, werd twee jaar geleden door eigenaar Ron de Bruijn volledig in het nieuw gestoken. “Hij is ook altijd erg geïnteresseerd in het team, dat doet ons veel deugd”, zegt coach Hereijgers. Daarnaast mag het team voor uitwedstrijden altijd kosteloos gebruikmaken van het busje van Karel Dictus van D&K Auto en Busverhuur.

Eens per jaar organiseert het G-team het traditionele zogeheten ‘teerfeest’ in de kantine van Moerse Boys. Trainers, leiders, begeleiders, ouders en spelers van het team houden dan samen een gezellige spelletjesmiddag en genieten van hapjes en drankjes. “Het was laatst weer een heel geslaagd evenement”, aldus Bergen. “Door dit soort activiteiten leert iedereen elkaar steeds beter kennen en vormen we een hechter team.” Dat is maar goed volgens hun trainer. “Het draait natuurlijk om het plezier, maar het liefst zie ik mijn team natuurlijk wel winnen”, aldus trainer Hereijgers. “Dat blijft voor de meeste spelers toch het leukste aspect van voetbal.”