Fluiten zolang het lichaam het toelaat

0
149

Hij moest er door blessureleed even op wachten, maar de wedstrijd RCD JO17-1 tegen IFC JO17-2 betekende voor de Dordtse scheidsrechter Joop Hartman de mijlpaal van zijn drieduizendste officiële gefloten wedstrijd. En Hartman is nog niet van plan om er na deze bijzondere prestatie  mee te stoppen.

DORDRECHT – Eigenlijk had Joop Hartman eerder dit seizoen al zijn opmerkelijke jubileum tussen de lijnen willen vieren. Maar een knieblessure zorgde ervoor dat de 80-jarige leidsman een tijd lang rust moest houden en geduld moest betrachten voordat hij daadwerkelijk de mijlpaal kon slechten. Dat leek gebeurd te zijn bij De Alblas JO14-1 tegen Rijsoord JO14-1, eerder dit seizoen. “Daar werd ik door een fotograaf gezien en vervolgens verspreidde zich het bericht dat ik mijn drieduizendste al gefloten had. Maar dat was niet het geval. Ik heb al mijn wedstrijden keurig bijgehouden en weet dus exact het aantal.’’

En dus was Hartman het feestvarken op het veld van RCD, waar ook een delegatie van GSC/ODS – voorzitter Thom van Ewijk en bestuurslid Wilko Peenstra – de jubilaris in het zonnetje zetten in een jaar dat toch al niet stuk kan voor Hartman.

In februari werd hij tijdens de jaarlijkse Dordtse sportverkiezing in het stadhuis van de Merwestad door burgemeester Kolff naar voren geroepen: Hartman kreeg de sportprijs van de stad Dordrecht uitgereikt vanwege zijn grote verdiensten voor het voetbal in deze regio. “Een volslagen verrassing. Familie en vrienden hadden het netjes geheim gehouden en mij met een smoes meegelokt naar het stadhuis. Ik ben echt overvallen en voelde me enorm vereerd.’’

Het komt Hartman toe, de scheidsrechter die al ruim een halve eeuw wedstrijden leidt en een graag geziene gast is bij alle verenigingen in Dordrecht. “Ik ben weliswaar onafhankelijk, want ik sta nergens met mijn naam op de ledenlijst maar ik kom graag bij alle clubs in Dordrecht en heb daarnaast ook goede contacten met clubs buiten Dordrecht waar ik ook graag ga fluiten. Dat is nog steeds  mijn drijfveer: het plezier dat ik in het leiden van wedstrijden heb. Voor mij is het nog steeds een uitdaging om met 22 spelers aan een reis op het veld te beginnen en die met elkaar in een plezierige sfeer afronden. Ik ben ook geen scheidsrechter die heel veel praat in het veld. Ik constateer een overtreding, fluit direct en ben weer weg. Als je in discussie gaat met spelers, verlies  je het altijd. Dat leer ik ook jongere scheidsrechters. Een grapje tussendoor moet kunnen, maar vermijd oeverloze discussies.’’

Tussen de jeugdspelers op het veld voelt Hartman zich nog steeds als een vis in het water. “Natuurlijk krijg ik wel eens vragen over mijn leeftijd, maar het mooiste vind ik dat er veel respect en waardering is van die gasten. Dan vragen ze naar mijn leeftijd en dan laat ik hen in het ongewisse om vervolgens de mond soms open te zien vallen. Ik voel me ook nog steeds fit. Die kniebreuken eerder dit seizoen, daar baalde ik stevig van. Maar ik ben erin geslaagd om terug te keren en zolang het lichaam het toelaat wil ik wedstrijden blijven fluiten.’’ Vol trots genoot Hartman bij zijn mijlpaalwedstrijd van alle aandacht en de camera’s die zijn jubileum registreerden.

“Of ik een voorbeeld ben? Ach, zo zie ik het niet hoor. Ik vind het mooi dat ik nog steeds datgene kan doen wat ik heel graag wil doen. Ik heb mooie dingen beleefd in mijn scheidsrechterscarrière, toppers gefloten op het hoogste niveau in het amateurvoetbal bij Kozakken Boys waar ik knikkerde met de aanvoerders op het veld toen er vanuit het publiek knikkers werden gegooid. Ik ben ook wel eens onder politiebegeleiding naar huis moeten rijden, omdat ik het zelf niet zo slim gedaan had in een wedstrijd. Maar wat altijd voorop heeft gestaan, is het plezier. En dat hoop ik ook, als het lichaam het toelaat, nog jaren uit te stralen.’’

Standaardteams GSC/ODS presteren uitstekend
DORDRECHT – Wordt het een dubbel feestje aan het einde van de rit dit seizoen? Het zou zomaar eens kunnen gebeuren voor de twee standaardploegen van GSC/ODS, die zich allebei in de hoogste regionen van hun competities hebben gespeeld en volop meedoen voor een prominente plek.

Het zaterdagteam staat na vijftien speeldagen vier punten achter op koploper ONI. De selectie van de trainers Dennis Groeneweg en Cees den Breejen, die hun contracten bij de fusieclub met een jaar verlengd hebben, draait soepel en veegde in het vijftiende duel van het seizoen DOSKO met opvallend gemak (6-0) van het veld. Met rood is de datum van 24 maart omcirkeld door Groeneweg, Den Breejen en de spelersgroep. Op die dag komt namelijk ONI naar sportpark Stadspolders voor wat vanuit Dordts oogpunt dé gelegenheid is om de spanning in de competitie weer helemaal terug te brengen.

De zondagformatie staat na veertien speeldagen op twee punten van koploper HSC’28 en dus is promotie via de nacompetitie of zelfs het kampioenschap zeker geen onmogelijkheid voor de vijfdeklasser, die tegen De Schutters een uitermate geconcentreerde wedstrijd speelde en afgetekend met 3-0 won. Ook voor de zondagvoetballers wacht nog een uitgelezen kans verderop in het seizoen: op de voorlaatste speeldag komt HSC’28 naar Dordrecht voor wat nu al een ongelooflijke clash beloofd te worden.