Fluiten is uitlaatklep voor Marco Boon

0
109

Bij Brederodes dragen ze Marco Boon op handen. Ieder weekend is hij als scheidsrechter actief bij een groot aantal wedstrijden. “Fluiten is mijn uitlaatklep”, aldus Boon.

Al om negen uur ’s morgens zet Boon (37) zijn eerste wedstrijd in gang op deze zaterdag. De JO12-2 van Brederos vermorzelt in een eenzijdige partij het bezoekende Schalkwijk met 10-2 en de scheidsrechter uit Vianen hoeft vrijwel niet in te grijpen. “Dat zijn de beste wedstrijden”, zegt hij later. “Een scheidsrechter moet niet opvallen.”

Voor Boon is het een rustige zaterdag, want behalve de onder de twaalf fluit hij de JO13-2 en JO15- 2 van Brederodes. “Standaard is vier wedstrijden.” Meer is ook niet erg. “Ik vind het gewoon leuk om te doen”, vult Boon aan. “Het is echt een uitlaatklep. Het weekend is voor de voetbal.”

Boon was zestien jaar toen hij zijn eerste wedstrijd floot. Hij was meteen verkocht. “Ik ben bij de E-tjes begonnen. Inmiddels mag ik ook hoofdklasse fluiten bij de E.”

Het leukste vindt hij de oudere jeugd. “Ik hou ervan om veel te lopen. Hoe groter het veld hoe beter. Bij de E-tjes wordt op half veld gespeeld, vanaf de JO13 is het groot veld.”

Zijn optredens blijven niet beperkt tot de JO12, JO13 en JO15 van zaterdag. “Ik fluit eigenlijk alles. Ook de JO17 en JO19. En de senioren, het vierde, vijfde of zesde. Ik fluit waar ik nodig ben.”

Er is wel een verschil tussen jeugd- en seniorenwedstrijden heeft hij gemerkt. Senioren zijn wat mondiger volgens hem. “Ze hebben eerder commentaar. Bij de senioren geef ik wel eens een gele kaart. Ik ben niet zo van het kaarten uitdelen, maar soms ontkom je er niet aan. Bij de jeugd geef ik maar heel en af toe een gele kaart. Ik geef eerst een waarschuwing, dat is vaak genoeg.”

Hij kijkt vol bewondering naar de vaderlandse topper in de Eredivisie. “Kuipers, Nijhuis en Gözübüyük vind ik goed. Als ik bij een wedstrijd ben let ik speciaal op de scheidsrechter. Toevallig ga ik morgen met mijn zus en mijn neefje naar Ajax.”

Het mooiste van fluiten vindt Boon, die zelf speler is van het tweede zondagelftal van Brederodes, de juiste toepassing van de voordeelregel. “Ik probeer ook zo veel mogelijk, waar het kan, voordeel te geven. Door de ervaring weet ik wanneer het kan en wanneer niet, maar dan nog zit ik er wel eens naast. Spelers maken fouten, ik ook.”