Floris van der Linden doelpuntenmachine van HFC

0
167

Op twintigjarige leeftijd maakte Floris van der Linden de stap van de Derde Klasse naar de Eerste Divisie. Zijn profavontuur bij Telstar brak de boomlange centrumspits in de zomer van 2018 af. Vanaf dat moment gaat hij met succes op doelpuntenjacht voor Koninklijke HFC. “Mijn productie onverwacht? Daarmee zou ik mijn zelfvertrouwen tekort doen.”

HAARLEM – Vorig seizoen bleef zijn teller in de Tweede Divisie steken op zes. Nu had hij daar zeven wedstrijden voor nodig en loopt hij op een haar na één-op-één. Het zorgde ervoor dat Koninklijke HFC begin november zelfs op de tweede plaats van de Tweede Divisie belandde. “Op basis van onze begroting zouden we een degradatiekandidaat moeten zijn, maar vorig seizoen eindigden we al als vierde. We pakten toen vier punten van AFC, de latere kampioen. We kennen onze kwaliteiten en de sfeer is goed. Als we met zijn allen keihard werken en de discipline goed is, zijn we tot veel in staat.”

Van der Linden draagt daaraan bij met zijn doelpuntenproductie. “Vorig seizoen scoorde ik te weinig. Ik had een jaar bijna niet gespeeld. Het ontbrak aan wedstrijdritme. Aanpikken bij het niveau van de Tweede Divisie is niet gemakkelijk. Kijk maar eens naar het aantal oud-profs. Vorig seizoen beschikten we ook over vier aanvallers die elkaar probleemloos konden vervangen. Robin Eindhoven is vertrokken en Tim van Soest missen we voorlopig door een blessure. Maar ik moet ook nu vol gas blijven geven om mijn plek te behouden.”

De blonde spits doet zijn verhaal in Café Kosta, in Amsterdam Oud-West. De wijk waar hij sinds medio september met drie vrienden een woning heeft betrokken. “Vincent Volkert woont bij me om de hoek. Met hem rijd ik nu vier keer in de week naar Haarlem. We pikken ook nog Louk Dekkers op.” Van der Linden is geboren en getogen in Ouderkerk aan de Amstel. “Als ik voor mijn ouderlijk huis sta, zie ik de Johan Cruijff ArenA liggen. Ik studeer daar om de hoek. Daarvoor moet ik nu iets verder reizen.”

AFSTUDEREN
In februari hoopt hij het praktijkgedeelte van zijn studie Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam af te ronden. “Daarna moet ik nog een halfjaar afstuderen. Ik ben op zoek naar een geschikte plek. Mijn vorige stage liep ik op kantoor bij brouwerij Het IJ hier in Amsterdam.” Zijn studie zette hij in de winter van 2017 stil. “Een halfjaar eerder maakte ik de stap naar Telstar. Op sommige dagen trainden we twee keer. School en voetbal was niet meer te combineren. Na een pauze van anderhalf jaar nam ik weer contact op met mijn studiecoach en kon ik weer instromen.”

Op voetbalvlak kan de exact twee meter lange spits (‘dat zit in de familie, mijn vader is 1,97 meter’) met recht een laatbloeier worden genoemd. “Ik speelde in de jeugd van SV Ouderkerk. Toen was ik altijd al de langste. We deden het goed, werden regelmatig kampioen, maar dan maakten we de stap van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse.
Ik heb in mijn jeugdjaren nooit op divisieniveau gespeeld. Ik weet dat AZ me heeft bekeken. sc Heerenveen toonde eens interesse, maar zij wilden me eerst een jaar stallen bij AFC. Daar moest ik in de A2 beginnen. Zij speelden slechts een klasse hoger dan SV Ouderkerk. Dan bleef ik liever met mijn vrienden voetballen.”

Bij SV Ouderkerk werd hij een jaar vervroegd doorgeschoven naar het eerste elftal. “In de Vierde Klasse. Ik maakte dat seizoen 35 goals en we promoveerden. Clubs uit de Eerste en Tweede Klasse toonden interesse, maar ik wilde graag dat seizoen in de Derde Klasse meemaken. In de beker speelden we tegen EDO, destijds Hoofdklasser. Zeventig minuten en de volledige verlenging moesten we met tien man doorkomen na een rode kaart voor onze keeper, maar we wonnen na strafschoppen. Scout Herman Kroes tipte Telstar-scout Cees Glas, waarna hij en trainer Michel Vonk enkele wedstrijden bekeken. Ik trainde een week mee en speelde mee in een oefenwedstrijd. Na de winterstop mocht ik opnieuw op stage.”

AJAX
Van der Linden maakte deel uit van het team dat op bezoek ging bij Ajax, voor een oefenwedstrijd op De Toekomst. “Ik zag mijn naam op het schema. Ik checkte of ik echt mee mocht. Het duel viel in een interlandweek, waardoor Ajax zonder internationals aantrad. Al stonden jongens als Nick Viergever en Amin Younes in het veld. Ik startte op de bank en twintig minuten voor tijd riep trainer Michel Vonk ‘warm maken’. Enkele minuten later riep hij me opnieuw: maak je klaar. Terwijl ik snel mijn wedstrijdshirt aantrok, zei onze geblesseerde keeper Cor Varkevisser plotseling: de wedstrijd wordt gestaakt. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar het bleek echt zo.”

Op De Toekomst kwam juist het nieuwsbericht binnen dat Johan Cruijff was overleden. “Dat zorgde voor een enorme impact. Ik zag Edwin van der Sar huilen, Dennis Bergkamp liep met tranen in de ogen. Terwijl we in de kleedkamer zaten, arriveerden de eerste cameraploegen. Gelukkig kreeg ik een herkansing in een oefenwedstrijd en daarin scoorde ik. In het nieuwe seizoen sloot ik aan bij Telstar. Op amateurbasis mocht ik me bewijzen.” Daarin slaagde hij. “Ik moest telkens mijn doelen bijstellen. Mijn debuut maakte ik direct op de eerste speeldag tegen RKC Waalwijk. Toen werd het vijf wedstrijden spelen. Daarna mijn eerste doelpunt. Die maakte ik tegen FC Oss.” Het resulteerde in een tweejarig profcontract. De situatie veranderde met de aanstelling van Mike Snoei medio 2017. “Ik speelde plotseling nauwelijks. Vijf invalbeurten dat seizoen. Telstar draaide een superjaar. Snoei had weinig redenen om te wisselen. Daarna brak ik op de training ook nog eens een middenvoetsbeentje. Vorig seizoen werd mijn situatie niet rooskleuriger. Toen de voorbereiding was afgelopen, zette ik alles op een rijtje. Ik wilde weer graag spelen. Verhuren was een optie, maar dat zou dan een club uit de Tweede of misschien Derde Divisie zijn. Daar zaten nancieel weer haken en ogen aan. Ontbinden van het contract was de beste oplossing. Nadat het nieuws bekend werd, kreeg ik diverse aanbiedingen. Het plezier terugvinden, stond voorop in mijn keuze. De omstandigheden daarvoor leken me bij Koninklijke HFC het beste.”

Van der Linden, die volgend seizoen naar Spakenburg vertrekt, kreeg geen ongelijk. “De club heeft als doelstelling uitgesproken om niet te degraderen. Als selectie vinden we dat wel erg voorzichtig. We hebben een ambitieuzer doel geformuleerd. Welk? Dat houden we voor onszelf.” Als persoonlijke doelstelling noemde de centrumspits tien goals. “Dat moet ik nu ook bijstellen. Het lijkt me het verstandigst om geen aantal te noemen. Laat me maar belangrijk zijn voor het team als aanspeelpunt en afmaker. Dan maakt het aantal doelpunten niets uit.” (SB)

Voor de hele krant van de tweededivisiekrant. Klik hier
Meer informatie over Koninklijke HFC? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over de tweededivisiekrant.
Klik hier voor een ander artikel over
Koninklijke HFC.