FC Dauwendaele moet weer opnieuw beginnen.

0
194

Na jarenlang bovenin de tweede klasse gespeeld te hebben, sloeg het noodloot voor FC Dauwendaele toe. De ploeg eindigde op de laatste plaats en degradeerde hierdoor naar de derde klasse van het zaterdagvoetbal.

Volgens aanvoerder Jaap de Kroo was de reden duidelijk. “De hele as viel weg en dit hebben de nieuwkomers en overige spelers nooit kunnen opvangen.” Vol goede moed begon Dauwendaele vorig seizoen aan een nieuw avontuur in de tweede klasse. Al snel kon de ploeg uit Middelburg de hoge ambities in de ijskast zetten.

De Kroo: “Zico Tomasoa, Davey Ernest en ik raakten ernstig geblesseerd en lagen er maanden uit. Daarnaast vertrok Mahboeb Rahimi naar Zeelandia Middelburg, besloot Luke Eversdijk een studie in Rotterdam te volgen en stopte Peter van Gorsel.”

FC Dauwendaele behaalde nauwelijks punten en scoorde zeer moeizaam. “Er was totaal geen cohesie binnen het team. Eén van de weinige lichtpuntjes was de ontwikkeling van Max Dagevos. Dat was helaas te weinig om in de tweede klasse te blijven.”

Dit seizoen begint de Walcherse formatie aan een nieuw avontuur in de derde klasse. “In vergelijking met vorig jaar zijn we nu een hechter collectief. Met de terugkomst van Van Gorsel en Hanno Kant hebben we nu meer ervaring in de as. Ik verwacht dat wij gaan voortborduren op het voetbal van twee jaar geleden. We speelden toen vanuit een 3-4-3 systeem, waardoor wij op het middenveld een man extra hadden en domineerden.” De centrale verdediger ziet het nieuwe avontuur positief tegemoet, maar is nog enigszins voorzichtig in de doelstelling. “Wij gokken op het linkerrijtje en als het meezit pakken we een periodetitel.”

Op persoonlijk vlak heeft de sterke verdediger ook zijn doelstellingen. “Ik wil minimaal negentig procent van de competitiewedstrijden meedoen en mijn doelpuntjes als centrale verdediger meepikken. Ik heb in de voorbereiding toch al vier doelpunten gemaakt.”

Voor het komende seizoen verwacht hij dan ook veel van zichzelf, maar zeker ook van anderen. “Ik speel nu al tien jaar in het eerste en zal dus de kar moeten trekken. Daarnaast verwacht ik dat Max Dagevos zijn goede lijn van het vorige seizoen doortrekt, Stefan Joosse definitief zijn talent laat zien en dat Remco van Welsum zijn JVOZ-opleiding tentoonstelt.”

De club heeft nu dus hele andere ambities dan de jaren daarvoor, toen FC Dauwendaele in de top van de tweede klasse meedraaide. “Stiekem heb ik altijd gehoopt met Dauwendaele de stap naar de eerste klasse te maken. Ik heb in de loop der jaren met uitstekende spelers gespeeld, zoals bijvoorbeeld een Julius Bliek, Maarten van Vooren en mijn broertje Mart. Helaas is dit er door verscheidene redenen nooit van gekomen.“

De inmiddels 28-jarige aanvoerder speelt al zijn gehele loopbaan voor FC Dauwendaele en is niet van plan om ooit nog te vertrekken. “Dauwendaele voelt als een warm bad, waarbij ik met veel vrienden speel. Daarnaast ben ik acht maanden geblesseerd geweest en nog niet in topconditie. Zodoende lijkt het mij ook niet reëel om na te denken over een andere club.”