EM Van der Wal Cup ook dit jaar populair

0
120

De EM – Van der Wal Cup is inmiddels een traditie in het rivierengebied. Met onder meer tweededivisionist Kozakken Boys en derdedivisionist GVV Unitas staat er elk jaar genoeg kwaliteit op het veld, maar vooral de derby’s, verrassende uitslagen en spannende wedstrijden tussen alle clubs maken het tot zo’n leuk toernooi. Het is uitgegroeid tot een cup voor heren, dames én de jeugd.

HappyPoint_desinfectie
De zesde editie van de EM – Van der Wal Cup, genoemd naar hoofdsponsoren EM Kantoorsystemen en Van der Wal Interieurs uit Leerdam, staat voor de deur en de vierde versie van de vrouwenvariant. Rick den Besten, een van de organisatoren namens Regio-Voetbal.nl, is positief verrast over de aanmeldingen. “We leven nog steeds in coronatijd en ik had verwacht dat we daardoor minder inschrijvingen zouden hebben. Dat klopt niet, we lopen zeker zo goed als vorig jaar.”

Corona
De organisatie heeft niet lang getwijfeld over de zesde editie, ondanks corona. “Omdat we merken dat het gewaardeerd wordt in de regio. We hadden wel een ondergrens qua aanmeldingen afgesproken, maar daar zijn we al behoorlijk overheen. We wilden er alles aan doen om het dit jaar door te laten gaan, zeker ook als geste naar onze sponsoren. Dat de finales vorig jaar niet gespeeld konden worden door corona, vonden wij echt heel vervelend.” De coronaprotocollen van de deelnemende voetbalverenigingen worden komend seizoen gevolgd.

Clubs vanuit de hele regio doen mee aan het toernooi, dat gespeeld wordt op de velden van de deelnemers. Zij betalen 60 euro per team en maken kans op een cheque van een paar duizend euro voor een trainingskamp, bij winst van het toernooi. De huidige titelverdediger is GJS Gorinchem, dat die eer te danken heeft aan hun eindwinst in 2018-2019, aangezien de cup vorig jaar dus voortijdig afgebroken werd. GJS was toen al uitgeschakeld.

Populair
De eerste edities van het toernooi waren al sterk bezet en Den Besten merkt dat de belangstelling ook voor de zesde editie groot is. “Het is voor clubs een mooie gelegenheid om gedurende het seizoen wat lekkere oefenwedstrijden te spelen. Zo kunnen trainers hun reserves of spelers die terugkomen van een blessure speeltijd geven en daarnaast hebben ze de mogelijkheid wat te experimenteren.” Naarmate de rondes vorderen en de finale in zicht komt, merkt Den Besten meer en meer fanatisme. Ook onder de fans. “We hebben weleens een finaledag gehad met 2500 toeschouwers, maar het zijn er altijd wel tussen de 500 en 1500.”

Alle clubs spelen minstens twee wedstrijden in het toernooi, ongeacht of het een afvalschema wordt of een poulefase. De Gorinchemse scheidsrechtersvereniging GSV zorgt voor de arbitrage. Den Besten en zijn collega’s organiseren het toernooi ieder jaar weer met veel plezier, maar het is wel een hoop werk. Vooral de finaledag, die de afgelopen jaren succesvol gehouden werd bij VV Sleeuwijk. “We vragen clubs met klem om het serieus te nemen, als ze zich inschrijven. We hebben namelijk een paar jaar gehad waarin teams op de wedstrijddag zelf nog afbelden. Dat is niet leuk voor de tegenstanders, niet voor de scheidsrechter en niet voor ons als organisatie. We hebben vorig jaar ook een duidelijk signaal afgegeven dat we dat niet accepteren en het gaat sindsdien een heel stuk beter.”

Toekomst
Het toernooi staat stevig geworteld en qua deelnemers en toeschouwers is de organisatie tevreden. Als Den Besten dan toch nog één wens voor de toekomst uit mag spreken, heeft die betrekking op het jeugdtoernooi. “We hopen met name daar meer deelnemers te mogen verwelkomen. We denken ook na over het uitbreiden van het aantal leeftijdscategorieën.”

Foto: Bart Stoutjesdijk