‘Een gezellige sfeer en nooit gezeik’

0
120

Vraag bij Ameide naar Bas de Kruijk en er klinken al snel lovende woorden. De 22-jarige middenvelder ontgroeit de status van talent en wordt een dragende speler, zo luidt het dan. De jongeling merkt het zelf ook en geniet van de verantwoordelijkheden die daar bij komen kijken.

AMEIDE – Ondanks zijn nog jonge leeftijd is Bas de Kruijk al bezig aan zijn vierde seizoen als speler in de hoofdmacht van Ameide. Jaren waarin zijn ontwikkeling duidelijk een stijgende lijn vertoont. Moest hij in de eerste seizoenen nog zijn plekje veroveren, inmiddels is hij een onomstreden basisspeler die van waarde is met goals en bovendien zijn mondje durft te roeren binnen de lijnen. ,,Dit jaar ben ik meer gaan coachen binnen het veld. Ik probeer het steeds meer en het gaat steeds beter. In de jeugd ben ik ook aanvoerder geweest. Maar als je als jonge speler binnenkomt bij de selectie, ga je niet gelijk je medespelers van in de dertig op hun plek zetten. Inmiddels voel ik mij echt een speler van het eerste elftal en dan doe je dat ook makkelijker’’, vertelt De Kruijk.

Zijn inzet wordt gewaardeerd. ,,Zijn beleving en betrokkenheid zijn erg prettig’’, vertelt de trainer van Ameide, Gertjan Westerhout. ,,En hij heeft geen eigenwijze pet op, wat je bij sommige jonge spelers nog weleens ziet. Hij is echt een dragende speler geworden.’’  De Kruijk reageert bescheiden op de loftuiting van zijn trainer. ,,De groei komt ook door het vertrouwen dat ik krijg. Vorig seizoen bijvoorbeeld werd ik in de eerste vijf wedstrijden steeds gewisseld. Dan vraag je je af waarom. Dit seizoen heb ik alles gespeeld en ben ik misschien twee keer naar de kant gehaald. Dan word je echt beter. Je weet ook steeds beter wat er van je verwacht wordt. In mijn eerste twee seizoenen was ik best zenuwachtig voor de wedstrijden. Nu helemaal niet meer. Je wordt ouder en wijzer en dan verdwijnen die zenuwen.’’

Ook in doelpunten neemt de waarde van De Kruijk voor Ameide toe. Was hij in zijn eerste seizoen in de hoofdmacht nog eenmaal trefzeker, nu kruipt zijn teller richting de tien treffers. ,,Maar ik win liever wedstrijden dan dat ik scoor. Onlangs maakte ik een doelpunt in een wedstrijd die we met 3-2 verloren. Toen was ik na afloop toch niet blij’’, aldus De Kruijk.

Bij Ameide voelt De Kruijk zich op zijn gemak. Het is de club van zijn familie en zijn vier broers gingen hem in zijn jeugd voor als lid van de club. ,,Toen ik eenmaal mijn zwemdiploma had, mocht ik ook lid worden’’, lepelt hij op. Ameide werd een belangrijk deel van zijn leven. Hij zet zich ook buiten de lijnen in. ,,Kantinediensten, af en toe een wedstrijd fluiten en tot vorig seizoen ben ik twee jaar jeugdtrainer geweest. Dat is Ameide, de club leeft van de vrijwilligers en iedereen zet zich graag in. Er heerst een gezellige sfeer en er is nooit gezeik. Als het aan mij ligt, ga ik door met voetballen tot ik niet meer kan.’’