Eelko van der Linde wil groeien met SNS

0
206

Ook in coronatijd blijft Eelko van der Linde sleutelen aan SNS. Met een enthousiaste spelersgroep als basis hoopt hij een stevig fundament neer te leggen waar de club de komende jaren verder op kan bouwen. “Kampioen gaan we in de komende jaren niet worden in de vierde klasse, maar we kunnen wel een stuk in de richting van de subtop opschuiven.”

De komst van Van der Linde ging in Stad aan het Haringvliet allesbehalve ongemerkt voorbij. De inmiddels 44-jarige oefenmeester houdt van verzorgd voetbal en wil dat ook graag terugzien in de speelwijze op het complex aan de Vrouwtjesweg. “Voetbal dat vermaakt en leuk is om te zien voor onze supporters”, vat hij de filosofie samen.

Van der Linde, kind van Flakkee waar hij jarenlang in het eerste elftal speelde, besteedde en besteedt veel tijd aan een herkenbare speelstijl. “Dat hoeft geen  tikkie-takkie-voetbal te zijn, maar ik hou wel van verzorgd voetbal. Opbouwen van achteruit en op basis van voetballend vermogen de vrije man zoeken. Niet dat de bal bij SNS in het verleden zomaar naar voren werd geschoten, maar er werd wel snel voor die oplossing gekozen”, zegt Van der Linde.

Voor de spelers was de nieuwe speelwijze een ‘kleine’ revolutie, maar dat temperde hun enthousiasme allesbehalve. “Tegengas heb ik niet of nauwelijks gehad. Ze vonden het juist wel uitdagend dat zij anders moesten gaan voetballen. Ik heb ook meteen duidelijk gemaakt: wees niet ongeduldig, dit heeft tijd nodig. Dat is met elke verandering zo.”

Zijn vorige werkgever DVV’09 gaf hem de ruimte eerder bij SNS te beginnen. Daardoor kon Van der Linde in mei, toen trainingen weer waren toegestaan, de eerste bouwstenen leggen. “Daar ben ik DVV heel dankbaar voor”, zegt Van der Linde. “In die eerste periode hebben we een aardige basis kunnen leggen. De periode tot het nieuwe seizoen hebben we goed benut. Niettemin zitten we nog steeds in de opbouwfase. We hebben wel stappen kunnen zetten, maar minder grote dan ik had gehoopt.”

Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen, waardoor meetpunten voor SNS in de vorm van wedstrijden ontbreken. “We zijn wel blijven doortrainen. Natuurlijk hadden we graag de opgedane theorie in de praktijk getoond, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje. Onze ambities blijven echter staan. Met goed voetbal klimmen in de vierde klasse. In eerste instantie is het doel een plaats in de middenmoot, daarna kunnen we verder kijken. Ik schat ons nu in voor een positie van plek vijf tot en met acht, maar als het even kan willen we wel meedoen om een periodetitel.”

Van der Linde staat bij SNS als trainer voor het eerst op eigen benen. Hij kwam over van DVV’09, waar hij twee periodes werkzaam was, waarvan de laatste als assistent-trainer bij de selectie. “Ik ben SNS dankbaar dat zij mij deze kans geven. Ik had mijn trainersdiploma koud binnen toen ze belden. Ik heb het ook prima naar mijn zin. Het is een hechte club met vrijwilligers die altijd klaar staan. Ik heb sowieso weinig te klagen, want de spelers zijn erg gemotiveerd en bereid om nieuwe dingen te leren. De trainingsopkomst is ondanks de steeds wisselende coronascenario’s steeds hoog geweest.”