Voetbalclub DSC organiseert samen met het Driels Museum een expositie om de rijke cultuur van de club over te brengen op de jeugd. Het doel is om de geschiedenis en tradities van DSC te bewaren en te delen, zodat de nieuwe generatie zich verbonden voelt met het verleden. Tom de Vaan, lid van het bestuur, vertelt over de expositie en legt ons uit hoe DSC aan de weg timmert als het gaat om jeugdontwikkeling.
Het Driels Museum uit Kerkdriel is een lokaal museum dat de geschiedenis van de regio Kerkdriel en de omgeving van de Bommelerwaard bewaart en tentoonstelt. Het museum richt zich op de rijke cultuurhistorie van Kerkdriel, met bijzondere aandacht voor lokale tradities, ambachten en het dagelijks leven van de inwoners door de eeuwen heen. Het museum biedt een breed scala aan exposities, waaronder historische objecten, foto’s, en het is een belangrijke plek voor het behoud en de promotie van de lokale geschiedenis voor zowel inwoners als bezoekers.
In samenwerking met DSC, zoals het museum dat al eerder deed met andere sportverenigingen, zal er een expositie georganiseerd worden in september. “Het is permanent geopend, dus het wordt een expositie. Het is allemaal met als doel om de betrokkenheid van Kerkdriel te bewaren. Het is hartstikke leuk om dat soort dingen met de club te doen. Zo kunnen we ook een beetje laten zien wat er vroeger geleefd heeft in Kerkdriel”, zo laat De Vaan weten.
Cultuur, uitstraling en het bewaken daarvan heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij DSC. Buiten het feit dat de club uit Kerkdriel in de derde klasse hoge ogen wil gooien, willen zij ook buiten het veld een stukje identiteit en een goede uitstraling met zich meebrengen.
“Ik denk in een dorp en als ik dat mag reflecteren naar onze voetbalclub, dan kan ik wel zeggen dat wij een echte dorpsclub zijn”, benadrukt De Vaan. “Als wij met ons eerste elftal spelen, dan hebben we eigenlijk meer uitsupporters mee dan als we thuis spelen. En dat komt omdat we echt identiteit hebben. Kerkdriel was altijd het epicentrum van het witte goud vanwege de champignonteelt”, voegde hij daaraan toe.
Naast de werkzaamheden buiten het veld, wordt er op het veld hard gewerkt aan de ontwikkeling van de jeugdspelers, om uiteindelijk een stap te maken naar het eerste elftal. “Vroeger stroomden er ongeveer drie, misschien vier spelers door vanuit de JO19 naar het eerste elftal. Nu stroomt gewoon de hele O19 in een keer door.”
In samenwerking met Jan Burg, voormalig jeugdspeler van onder andere FC Den Bosch en PSV, is DSC gestart met meer gediplomeerde trainers aan te stellen speciaal voor de jeugd. De club uit Kerkdriel wilde alle investeringen in de jeugd stoppen, zodat het eerste elftal continu gevoed kan worden met eigen spelers.
“Wanneer jij spelers gaat betalen, werkt dat misschien een aantal jaren. Maar op een gegeven moment stopt de sponsor er een keer mee en dan is in één keer al je geld op. Wij wilden de kwantiteit meer waarborgen en de onderlaag verbreden. We zetten daarbij in op stroomtraining, looptraining en nog veel meer. Ook de keepers worden voorzien van keeperstrainers met BVO-ervaringen.”
Momenteel staat DSC op de negende plaats van de derde klasse in de regio Bommelenwaard. De Vaan heeft aangegeven dat het doel is om bovenin de derde klasse mee te kunnen doen
“Wij willen gewoon top in de derde klasse spelen en dat betekent dat we af en toe misschien zullen promoveren naar de tweede klasse. Maar uiteindelijk willen we bovenin de derde klasse meedoen. En dat kan gewoon met onze eigen jongens”, concludeert De Vaan.
Klik op DSC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DSC voor meer informatie over de club.