Dennis Marijnissen doet snel examen met TSC-jeugd

0
622

De angst dat TSC JO19-1 als opvulling zou dienen voor de tweede divisie blijkt ongegrond. Trainer Dennis Marijnissen verkoopt de huid met zijn team duur op het nieuwe niveau, maar hij weet ook dat zijn elftal snel examen doet. “De komende weken moeten we het laten zien.”

Met nog een derde van de competitie te gaan heeft TSC nog alle uitzicht om zich te handhaven. “Wij blijken ons prima te kunnen meten met vier andere teams in de poule”, weet Marijnissen. “HBS, Nuenen en Sportclub Feyenoord steken er bovenuit, maar de vijf teams daaronder doen weinig voor elkaar onder. Of het mij verrast dat we ons zo goed staande houden? Ik had geen flauw idee wat we van deze klasse konden verwachten.”

Hoe de JO19-1 van TSC in de tweede divisie terecht kwam, is al een verhaal apart. Toen Marijnissen net was aangesteld als nieuwe trainer – hij komt over van Madese Boys 17-1 – deed het team met succes een greep naar het kampioenschap. Dat kampioenschap bleek echter geen rechtstreekse promotie waard, in plaats daarvan moest TSC een promotiewedstrijd spelen tegen Blauw Geel. “Daar had niemand in het team en op de club op gerekend. Van de toenmalige lichting, van wie zo’n beetje iedereen was vertrokken naar elders, was al afscheid genomen. Daardoor hebben we met de nieuwe lichting die beslissingswedstrijd moeten spelen”, zegt Marijnissen, die zelf in die periode al aan de slag ging als trainer. TSC verloor in de nieuwe samenstelling met 1-0 en leek daardoor te moeten fluiten naar de plek in de tweede divisie. Een paar weken later volgde echter alsnog promotie, omdat er enkele plekken waren opengevallen.

“Dat hoorden we vlak voor de zomervakantie”, kijkt Marijnissen terug. “Het gevolg van dat we tweede divisie gingen spelen was dat we al in het eerste weekend van september met de competitie moesten starten. Daar hadden we niet op gerekend met de voorbereiding. Daardoor hadden maar heel kort de tijd om ons voor te bereiden, want pas op 18 augustus stond onze eerste training op het programma.”

Ondanks die ultrakorte voorbereiding zag Marijnissen al snel kans om meer lijn in het spel van zijn team te krijgen. “We hadden het in het begin moeilijk om tot een goede opbouw te komen en ons onder de druk van de tegenstander uit te voetballen, maar inmiddels gaat dat ons een stuk beter af. Conditioneel, waar we een achterstand hadden door de korte voorbereiding, worden we ook steeds beter.”

De progressie die Marijnissen heeft waargenomen zorgt er bij de trainer uit Made voor dat hij handhaving een realistische doelstelling vindt. “We hebben vier keer gelijkgespeeld in de eerste competitiehelft tegen onze concurrenten onderin de poule. Drie teams daarvan krijgen we nog thuis. We hebben nu vier punten en twee overwinningen zou al genoeg kunnen zijn om twee teams onder ons te houden. Dat is het doel, want de onderste twee teams degraderen naar de derde divisie.”

De oud-speler van Madese Boys, die in twaalf seizoenen goed was voor bijna driehonderd officiële wedstrijden, maar op zijn 29ste vanwege een knieblessure stopte, zegt bij de TSC-talenten volledig op zijn plaats te zijn. “Ik heb er ontzettend veel plezier in om deze jongens het laatste deel van de opleiding te geven op weg naar de senioren. Ik vind trainen op dit niveau een geweldige prikkel. Ik ben bezig met mijn UEFA C-diploma en ben daarna ook van plan UEFA-B te doen.”

Hoe hij zijn elftal laat spelen, hangt helemaal af van de tegenstander. “We passen ons aan waarbij we uitgaan van onze kracht”, zegt hij. Joep Koppert in zijn elftal een belangrijke speler. De nummer tien is door FC Den Bosch ‘uitgeleend’ aan TSC. “Den Bosch heeft hem min of meer gestald bij ons. Ze twijfelen of hij goed genoeg is maar willen wel zijn ontwikkeling in de gaten houden. Hij heeft zijn fysiek niet mee, maar kan prima voetballen en heeft een goed overzicht. Bij ons is hij in de aanval de bepalende figuur.”

Klik op TSC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op TSC voor meer informatie over de club.