Denis Mahmudov: met een rugzak vol avonturen terug op de Nederlandse velden bij sv TEC

0
160

Dertien clubs en een aantal bijzondere buitenlandse avonturen verder is Denis Mahmudov (31) begonnen aan een nieuw avontuur in Nederland. Afgelopen zomer streek hij na een roerige periode in het buitenland neer in Tiel bij Tweede Divisionist sv TEC. “Of ik mezelf als een clubhopper zie? Nee, ik had gewoon veel pech in mijn carrière.”

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear

TIEL – In zijn woning in Rotterdam kleurt de woonkamer groen door de voetbalwedstrijden die op dat moment te zien zijn op het grote televisiescherm. Tegen de muur staat een door hem gedragen shirt van FC Dordrecht in een lijst op de grond. “Ik moet mijn huisbaas nog even bellen om deze net zoals mijn shirt van Sparta in de gang op te laten hangen.” Ondanks dat Mahmudov zijn woning ruim drie jaar bezit, woonde hij er weinig.

Dit komt door zijn vele avonturen bij verschillende voetbalclubs in zowel Nederland als het buitenland. “Veel clubs houden er niet van wanneer je elk jaar van club wisselt, omdat ze je zien als een onstabiele speler. Bij mij liep het wel zo. Het liefst bleef ik langer bij sommige clubs, maar ik kon hier niet altijd iets aan doen.” Zo stond Mahmudov in 2014 onder contract bij Eredivisieclub PEC Zwolle en werd hij datzelfde seizoen verhuurd aan Sparta. “Toen ik terugkwam wilde PEC mijn contract niet verlengen, ondanks dat ik graag wilde blijven en veel doelpunten maakte in dienst van Sparta. De club haalde andere spelers waardoor ik voor een avontuur in het buitenland koos.”

Buitenland

Mahmudov trapte zijn buitenlandse avontuur in 2015 af bij het Bulgaarse Levski Sofia. “Levski is een grote club in Bulgarije. Je kunt het vergelijken met Ajax en PSV in Nederland. Financieel gezien was het echt een stap omhoog. Daardoor was de keuze voor mij snel gemaakt, maar als PEC had willen verlengen dan was ik sowieso gebleven.” Bij een grote club horen ook hoge verwachtingen. Hier kreeg de Nederlandse goaltjesdief mee te maken in het Oostblok. “Ik kwam aan als een grote spits en voelde best wat druk op mijn schouders. Ik moest erg wennen, maar merkte dat je daar in het buitenland geen tijd voor krijgt. Ik moest er direct staan en presteren.”

Ondanks dat Levski het Bulgaarse Ajax is zag Mahmudov grote verschillen tussen de voetbalwereld in Nederland en Bulgarije. “De fanatieke supporters van Levski zijn echt van een andere planeet en de wijze waarop wij als spelers onze premies ontvingen zag ik ook niet eerder. Na een wedstrijd kregen we ons geld soms in een plastic zak. Dat zijn dingen die je niet ziet in Nederland, maar wel mooi zijn om mee te maken.”

Na een jaar bij Levski ondervond Mahmudov de harde kanten van het Bulgaarse voetbal. De voetbalstijl lag hem niet en hij moest vertrekken van de club. Na een korte periode van drie maanden bij het Armeense Banants Jerevan (per 1 augustus 2019 hernoemd in FC Urartu, red.) kwam hij terug naar Nederland. “Ik was eraan toe om weer in Nederland te voetballen, omdat ik het plezier in het voetballen kwijt was. Ik verlangde ernaar om dit terug te vinden.”

Via Telstar en een doelpuntrijke periode bij FC Dordrecht keerde Mahmudov terug op het hoogste niveau in Nederland bij Excelsior. “Ik wilde na mijn buitenlandse periode laten zien dat ik nog steeds mee kon in de Eredivisie. Ik begon goed met veel minuten en pikte mijn goals mee, maar na een aantal wedstrijden stelde de trainer mij niet meer op. Dit vond ik apart en dat liet ik aan hem merken op de trainingen.” Na een seizoen bij Excelsior met degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie vertrok Mahmudov opnieuw naar het buitenland. Een keuze waar hij achteraf spijt van heeft. “Het is een fout geweest om bij Excelsior weg te gaan. Op dat moment zag ik het niet zitten om in de Keuken Kampioen Divisie te gaan spelen, maar dat had wel mijn kansen vergroot om terug te komen op het hoogste niveau.”

Pech

De Nederlandse spits keerde terug in Armenië, maar ditmaal bij Pjoenik Jerevan. “Bij Pjoenik maakte ik mijn absolute hoogtepunt in mijn carrière mee: een Europa Leaguewedstrijd tegen een Premier Leagueclub. Tijdens de voorrondes speelden we tegen Wolverhampton Wanderers FC. Ik vergeet nooit meer hoe het is om in een vol stadion met Engelse fans te spelen.” Hoe rooskleurig alles er voor Mahmudov op dat moment uitzag verandert wanneer corona toeslaat. Zijn contractverlenging ging niet door en hij moest vertrekken. “Je kan gerust zeggen dat pech als een rode draad door mijn carrière loopt.”

Zelf refereert de 31-jarige spits aan de uitspraak ‘in de hoek zitten waar de klappen vallen’ als hij het over zijn periode in België heeft. “Wat ik meemaakte in België, dat maakt niemand mee. Ik tekende in 2020 bij KSV Roeselare een tweejarig contract. Alles zag er goed uit: ze beloofden me een woning, auto en een goed salaris, maar ik heb nooit een van die dingen gezien. Het enige waar ik geluk mee heb gehad is dat mijn contract echt bleek te zijn. Veel van mijn ploeggenoten kregen een nepcontract. Die contracten waren niet eens door iemand van het bestuur ondertekend.”

In de tijd dat hij samen met zijn ploeggenoten in een hotel verbleef voelde de goalgetter voor het eerst nattigheid. “Op een gegeven moment kwam de manager van de club naar ons toe om te zeggen dat we onze spullen moesten pakken en vertrekken. Het hotel werd niet betaald door de club en wij overigens ook niet. Telkens als we om ons salaris vroegen dan zou dit de volgende dag komen. Ik voetbalde eerder in het Oostblok en zélfs daar maakte ik dit soort dingen niet mee.”

Na zijn meest turbulente avontuur in het buitenland vertrok de voetbalnomade voor een korte periode naar Siena in Italië. Afgelopen zomer keerde Mahmudov terug in Nederland, dit keer in de Tweede Divisie bij sv TEC. “Via de trainer (Hans van de Haar, red.) kwam ik bij TEC terecht. Ik kende hem van mijn tijd bij AGOVV en we hadden een tijdje contact. Eenmaal in Tiel moest ik wennen aan het amateurvoetbal, het was even schakelen. Inmiddels voel ik me op mijn plek en hebben we een leuk team met goede spelers, een professionele trainer en onderling een goede band.”

Bij de eerste vijf eindigen is dit seizoen de doelstelling voor de Tielenaren. Mahmudov heeft hier vertrouwen in en voelt dat het klopt bij de club. “Of TEC mijn laatste club is? Ik denk dat de Eredivisie er op dit moment niet meer in zit. Ik heb het gevoel dat ik de Keuken Kampioen Divisie nog aan zou kunnen. Eerst maar eens aan spelen bij TEC toekomen en daarna zie ik wel of profvoetbal er nog in zit.” (AS)

Oud-Eredivisiespelers bij TEC:

Naast Denis Mahmudov kwam afgelopen zomer ook oud-Eredivisiespeler Gino Bosz (28) naar TEC. De zoon van Olympique Lyon-trainer Peter Bosz zat sinds januari zonder club nadat zijn avontuur bij het Griekse Doxa Drama vroegtijdig stopte. In 2014 maakte Bosz zijn debuut in het betaald voetbal. De verdediger speelde onder andere voor Vitesse, Heracles Almelo, SC Cambuur en Go Ahead Eagles. Bij laatstgenoemde club kwam hij 44 keer in actie en maakte hij een doelpunt.

Voor meer informatie over SV TEC klik hier.
Voor meer artikelen over SV TEC klik hier.