De weg naar ruim 200 goals

0
157

Het is weinig spelers gegeven, maar Ronald Zwager passeerde de kaap van de 200 (na)competitiegoals in het Zeeuwse amateurvoetbal. De topscorer zelf daarover: “Een mooi rijtje om in te staan. Naast mij staat Dennie le Comte ook in dat rijtje namens Duiveland en dat maakt me wel trots.” Hoe de weg naar de ruim 200 goals verliep…

Van Duiveland naar RBC Roosendaal
Ooit begonnen als 5-jarige bij zijn club Duiveland werd hij reeds als D-pupil gescout door RBC Roosendaal en doorliep de gehele jeugdopleiding van de toenmalige profclub. Zwager over die periode: “Voor een jonge speler uit Zeeland die in één keer bij een club kwam die betaald voetbal speelde en een eigen stadion had, was de impact groot. In die periode ging ik naar school en naar de voetbal. We reden met jongens van Schouwen-Duiveland bijna dagelijks in het RBC-busje naar de training. Ik heb in die tijd veel mooie wedstrijden gespeeld met als hoogtepunt een voorwedstrijd tegen de Feyenoord-jeugd in de Kuip.” Zwager reikte tot het tweede elftal in Roosendaal. Uiteindelijk besloot hij terug te keren naar Duiveland. “Door een combinatie van studie en een gebrek aan uitzicht op doorstroming besloot ik een eind aan dat avontuur te maken. Ik ben toen teruggegaan naar Duiveland, waar ik vijf seizoenen speelde.”

Hoofdklasse met Kloetinge
Zwager gaat vervolgens naar Hoofdklasser Kloetinge, spelend op het destijds hoogste amateurniveau van Nederland. Een tijd waar hij mooie herinneringen aan bewaart: “Het niveau, de sfeer, de beleving, de trainingen en natuurlijk de wedstrijden waren geweldig. Een hoogtepunt was de wedstrijd tegen Australië in 2006. In die wedstrijd gaf ik zelfs nog een assist waaruit Regilio Pinas scoorde.”

Terug bij Duiveland
Na twee seizoenen Hoofdklasse keert de hij in 2007 terug bij zijn Duiveland. “Achteraf heb ik een paar keer gedacht dat ik er beter aan had gedaan om langer bij Kloetinge te blijven spelen. Dat was beter geweest voor mijn ontwikkeling als voetballer. Maar wederom de combinatie werk/voetbal deed me besluiten terug te keren naar Duiveland.” Zwager is daarna nog twee keer gevraagd terug te keren bij Kloetinge. “Op dat moment ging alles bij Duiveland ook voor de wind en hadden we een goede ploeg waarmee we aantrekkelijk voetbal speelden. Ik heb er toen voor gekozen mijn eigen club verder te helpen en te kijken hoever we konden komen.”

Terug blikken en vooruit kijken
Terug kijkend had Zwager na zijn tijd bij RBC Roosendaal twee doelen: “Hoofdklasse spelen en de eerste klasse halen met Duiveland. Dat eerste is gelukt, dat tweede helaas niet.” De mijlpaal van 200 goals is inmiddels wel degelijk bereikt en Zwager gaat zijn doelpuntenaantal nog scherper stellen, aangezien de routinier(34) nog niet denkt aan stoppen: “Nu ik ouder word, bekijk ik het van seizoen tot seizoen. Ik kijk naar hoe fit ik nog ben, of ik nog van waarde ben voor het team en of ik er nog plezier aan beleef. Tot op heden is dat nog zo en hoop ik nog zeker één of meerdere seizoenen te spelen.” De weg naar ruim 200 goals, en wie weet hoeveel meer nog…