De Ukkenleague van Spirit: waar het voetbalhart al op jonge leeftijd gaat kloppen

0
21
Spirit

Op zaterdagochtend gonst het van de energie op de velden van Spirit in Ouderkerk aan den IJssel. Niet vanwege een kraker in de tweede klasse of een talentvolle JO17-selectie, maar door tientallen kinderen van vier tot zeven jaar oud. De Ukkenleague is dan in volle gang: een regionale competitie voor de allerkleinsten, opgezet met zorg, enthousiasme en een flinke dosis voetbalplezier.

Harry Oudshoorn: nooit zelf gevoetbald, maar alles voor het spel

Éen van de drijvende kracht achter de Ukkenleague is Harry Oudshoorn (45), technisch jeugdcoördinator bij Spirit voor de Ukken. Opvallend: Harry heeft nooit zelf bij een club gevoetbald. “Maar ik ben altijd met voetbal bezig geweest. Van mijn club Feyenoord mis ik geen wedstrijd,” lacht hij. Toen zijn zoon wilde gaan voetballen, twijfelde het gezin tussen DCV en Spirit. De positieve verhalen trokken hen over de streep.

“Mijn zoon ging keepen en toen er een keeperstrainer nodig was, ben ik erin gerold. En toen mijn tweeling later ook ging voetballen, ben ik me verder gaan verdiepen in het Ukkenvoetbal.” Wat begon als betrokken ouder aan de zijlijn, groeide uit tot het coördinatorschap over een van de meest unieke initiatieven in de regio.

Een regionale competitie voor de kleinsten

De Ukken zijn de jongste voetballers: kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Spirit biedt voor deze groep een speciaal programma, waarbij wekelijks getraind en gespeeld wordt. Maar het bijzondere is dat het niet stopt bij de clubgrenzen van Spirit. De Ukkenleague is regionaal opgezet en wordt inmiddels gedragen door meerdere verenigingen uit de Krimpenerwaard.

“Clubs als Bergambacht, Lekkerkerk, Dilettant, Gouderak en Ammerstol doen regelmatig mee,” vertelt Harry. “Niet iedere club heeft elk seizoen een eigen Ukken-team, dus het is belangrijk om goed contact te houden. Het draait om samenwerken, niet om concurreren.” Hoewel de meeste wedstrijden bij Spirit plaatsvinden, wijkt de organisatie soms uit naar andere verenigingen wanneer de velden vol zijn. “Zo betrek je de regio ook echt actief bij het Ukkenvoetbal.”

Voetballen als profs: Champions League-sfeer bij de Ukken

Om het voor de jongste spelers extra leuk te maken, heeft de Ukkenleague een uniek concept: teams worden ingedeeld in de ‘Champions League’ of ‘Europa League’. Elke ploeg speelt in een shirt van een bekende Europese club. “De eerstejaars noemen we de Europa League. Daar zie je dan shirts van Fiorentina, Bayern München, Manchester United en ga zo maar door,” legt Harry uit. “Veel Ukken kennen voetbal vooral van televisie, dus het is leuk om die fantasie werkelijkheid te laten worden.”

Ruim 25 jaar Ukkenvoetbal – met liefde gecoördineerd

De Ukkenleague bestaat al meer dan 25 jaar. Harry is inmiddels ruim tien jaar betrokken bij de organisatie. “Je bent soms best wat tijd kwijt aan het vinden van de juiste contactpersonen – mensen wisselen, kinderen gaan door – maar de samenwerking met de clubs is echt goed,” zegt hij.

Elke donderdag verzamelt Harry van de clubs en spelers de informatie over wie er op zaterdag komt. Op basis daarvan maakt hij een speelschema. “Zo zorgen we dat elk team twee wedstrijden van 2x 20 minuten speelt en proberen we de krachtsverschillen zo klein mogelijk te houden.”

Op de wedstrijddagen zelf is hij vaak niet aanwezig, mede omdat hij ook trainer van een jeugdteam van zijn zoons is,  Maar een vast trio organisatoren: Ivo Raadgever, Danny Koenen en Jeroen Boudesteyn verzetten dan het werk. Zij zetten de velden uit, delen de shirts uit en zorgen dat alles soepel verloopt.

Ouders en vrijwilligers

Naast de kinderen is er ook volop aandacht voor ouders en vrijwilligers. “Voor Spirit is de Ukkenleague een eerste kennismaking met potentiële nieuwe vrijwilligers. We zorgen dat mensen zich welkom voelen en goed worden wegwijs gemaakt in de club.” Normen en waarden zijn belangrijk binnen de Ukkenleague. “We informeren ouders vooraf duidelijk over onze gedragscode. Zo zorgen we dat het een positieve, veilige en sportieve omgeving blijft.”

Trainer Arie Hoogendijk: hét gezicht van de Ukken

Een bijzondere vermelding krijgt Arie Hoogendijk, die al sinds jaar en dag van de Ukkenleague de trainingen verzorgt. “Hij is het gezicht van het Ukkenvoetbal,” zegt Harry trots. “Hij kent deze leeftijdscategorie door en door en weet precies hoe hij jonge kinderen moet stimuleren en motiveren. Zijn bijdrage is onmisbaar.”

Spirit als regionale motor voor jeugdvoetbal

Spirit wil meer zijn dan een grote club. “Wij willen een regionale rol vervullen, ook als partnerclub van Feyenoord,” zegt Harry. “Dat betekent dat we het belangrijk vinden dat jonge kinderen kunnen voetballen, ongeacht bij welke club ze spelen. We hebben geen behoefte om kinderen weg te halen bij andere clubs. Als ze graag naar Spirit willen komen, vinden ze hun weg vanzelf wel.”

De Ukkenleague laat zien hoe voetbal op jonge leeftijd draait om plezier, spel en samenwerking – niet om winnen. En dat is precies waarom het al zo lang een succes is.

Klik op VV Spirit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Spirit voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in