De twaalfde man van DSE: Blue White Army

0
95

De Blue White Army is sinds de kampioenswedstrijd van vorig seizoen een fenomeen geworden binnen DSE. De twintigers zorgen voor sfeer rondom de wedstrijden van het eerste, met spandoeken en gezang. Zij hebben het naar hun zin langs de lijn en de spelers voelen een spreekwoordelijk duwtje in de rug.

Gerwin Foesenek (27) en Sven Klijs (28) behoren tot dé supportersgroep van DSE. Althans, ze bagatelliseren zelf hun fanatisme, maar het wordt binnen De Sportvriend Etten zeker gewaardeerd. “We hadden niet echt de bedoeling om iets officieel op te richten, maar zijn gewoon heel betrokken bij DSE”, zo vertelt Foesenek. “Ik heb ook in de selectie gespeeld, maar ben gestopt nadat ik mijn voorste kruisband twee keer had afgescheurd. De jongens uit onze groep zijn eigenlijk ook allemaal bevriend met de spelers van het eerste, dus die connectie is er sowieso al.” De meeste leden van de Blue White Army voetballen zelf overigens ook nog: in Zaterdag 3 en 5.

Spandoek
Gemiddeld staat de Blue White Army met zo’n tien tot vijftien mannen langs de kant bij de wedstrijden van het eerste. De leeftijden variëren tussen de 20 en 28 jaar. “Het idee is ontstaan in de winterstop van vorig seizoen. Toen was wel duidelijk dat het eerste kans maakte op het kampioenschap. Wij wilden ze een steuntje in de rug geven, zijn gaan brainstormen met een groep vrienden. Uiteindelijk besloten we van de potentiële kampioenswedstrijd echt een feestje te maken. We hebben een groot spandoek ontworpen, met daarop onze verzonnen naam: de Blue White Army.”

Klijs herinnert zich de reacties van de spelers nog goed, na dat gewonnen kampioensduel tegen NSV. “Ze vertelden dat ze met kippenvel op het veld stonden, dankzij alle fans langs de lijn, maar ook ons spandoek, de vlaggen en muziek. We trokken dat spandoek omhoog alsof het een echte sfeeractie in een stadion was.”

Bus
De Blue White Army bestaat nog altijd en staat elke wedstrijd langs de lijn. “Maar eigenlijk zijn we gewoon successupporters hoor. Het is pas sinds het zo goed gaat met het eerste dat we elke uitwedstrijd meegaan. Nu moet ik zeggen dat de derde klasse ook een veel leukere competitie is dan de vierde. Voor iedere uitwedstrijd regelt DSE een bus, voor de selectie, maar ook de supporters. Die zit nagenoeg altijd vol, daarnaast gaan er nog wat mensen met eigen vervoer mee. Die hebben niet zo veel behoefte aan een derde helft, wij blijven altijd nog wel een paar uur hangen.”

Van een nieuwe sfeeractie is het nog niet gekomen, vertelt Foesenek. “Tegen Unitas’30 voor het bekertoernooi hadden we wel weer het spandoek bij ons, maar het moet iets bijzonders blijven. We kiezen de potjes uit, voor een leuke derby doen we graag iets extra’s. We kijken al met een schuin oog naar de uitwedstrijd tegen Hoeven.” 10 mei, noteer dat maar alvast in je agenda. Dan belooft de Blue White Army weer spektakel.

Meer informatie over DSE? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over DSE.