De Ruiter staat er nog twee jaar

0
175

Als alles volgens planning verloopt, is René de Ruiter bezig aan zijn laatste periode bij De Alblas. De doelman heeft zich voorgenomen om op 30-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn sportieve loopbaan en dat is al over twee jaar. ,,Daarna maak ik plaats voor een jeugdige opvolger’’, vertelt de clubman die de vorige jaargang kan aanstippen als een zwarte bladzijde in zijn loopbaan.

OUD-ALBLAS – René de Ruiter is bij De Alblas terug van weggeweest. Of beter gezegd: terug van uit beeld geweest. Een groot gedeelte van het vorige seizoen werkte hij zijn wedstrijden af in het tweede elftal. Marvin Otten kreeg de voorkeur in het eerste elftal en de manier waarop de concurrentiestrijd nu meer dan een jaar geleden verliep, zinde De Ruiter niet. ,,De nieuwe trainer en assistent namen spelers van buitenaf mee, onder wie een keeper. Ik was fitter dan ooit en helemaal klaar voor een concurrentiestrijd, maar ik heb nooit een eerlijke kans gekregen’’, blikt De Ruiter terug. Uiteindelijk koos hij ervoor om zich niet meer beschikbaar te stellen voor het eerste team. ,,Ik ben een echte jongen van de club, doe ook buiten het veld van alles. Geef keeperstraining, draai bardiensten. Beleid van de club is om met eigen jongens te werken, maar toen ik mijn plek moest afstaan gaf niemand van de club thuis.’’ Inmiddels ervaart De Ruiter een frisse wind en is hij weer eerste keus onder de lat. ,,Iedereen, inclusief ikzelf, moest weer knokken voor zijn plekkie’’, vertelt De Ruiter. ,,Voor de overschrijvingsdeadline heb ik nog wel gesproken met Nieuw-Lekkerland, de enige club waarvan ik mij nog zou kunnen voorstellen dat ik daar zou spelen. Maar uiteindelijk heb ik besloten om mijn cluppie trouw te blijven. Ook omdat ik op maatschappelijk vlak een nieuwe baan heb en ik dus niet wist of ik altijd beschikbaar zou zijn voor de trainingen. Ik ben over het vorige seizoen heen gestapt, heb mijn taken weer opgepakt en kijk graag vooruit’’, aldus De Ruiter. En vooruit kijken betekent in zijn geval kijken naar, in principe, de laatste twee seizoenen van zijn voetballoopbaan. Op zijn zeventiende debuteerde De Ruiter in de hoofdmacht. ,,En daar wil ik tot mijn dertigste staan en dan geef ik het stokje door. De spelersgroep is in de loop der jaren behoorlijk veranderd en van de selectie waarin ik debuteerde zit eigenlijk alleen Richard van den Berg er nog bij’’, schetst de goalie. Een stapje terug doen na zijn dertigste ziet hij voorlopig niet zitten. ,,Voor een lager elftal ben ik te fanatiek. Dat verschil merkte ik eerlijk gezegd al in het tweede elftal, dus ik zie mijzelf niet zo snel in bijvoorbeeld het vierde spelen.’’

Voordat hij afscheid neemt heeft De Ruiter overigens nog wel een duidelijke wens. Een keertje promoveren, dat lijkt hem wel wat. ,,We hebben op dit moment een goede ploeg, alleen weten die jongens zelf niet hoe goed ze zijn. Soms sta ik er op de training naar te kijken… Als dat er in de wedstrijden ook uit zou komen, zijn er mooie dingen mogelijk. De nacompetitie moet haalbaar zijn. Een keertje promoveren voordat ik stop, daar hoop ik nog wel op.’’